Partea XIV – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea XIV – Introducere

INTRODUCERE – PATREA XIV

Am văzut în studiul nostru de până acum că gândul este o activitate spirituală şi că este înzestrat cu putere creativă. Asta nu înseamnă că numai anumite gânduri sunt creative, ci toate gândurile sunt creative. Acelaşi principiu poate fi pus în aplicare în mod negativ, printr-un proces de negare.

Conştientul şi subconştientul nu sunt decât două faze de acţiune aflate în conexiune cu mintea. Relaţia dintre subconştient şi conştient este analoaga celei dintre barometru şi atmosferă. Cum cea mai mică presiune atmosferică cauzează o acţiune asupra barometrului, tot aşa cel mai mic gând întreţinut de mintea conştientă produce în subconştient o acţiune în proporţie directă cu adâncimea sentimentelor care caracterizează gândul şi cu intensitatea cu care gândul este acceptat.

Concluzia este accea că dacă negăm condiţiile nesatisfăcătoare, îndepărtăm puterea creativă a gândului de la aceste condiţii. Le tăiem de la rădăcină. La săpăm vitalitatea.

Aminteşte-ţi că legea creşterii guvernează cu necesitate fiecare manifestare din lumea obiectivă, astfel negarea condiţiilor nesatisfăcătoare nu va aduce o schimbare imediată. O plantă va rămâne vizibilă pentru un timp, după ce rădăcinile au fost tăiate, dar gradual se va veşteji şi în cele din urmă va dispărea; tot aşa retragerea gândurilor tale de la contemplarea condiţiilor nesatisfăcătoare va conduce la termina aceste condiţii, gradual dar sigur.

Vei vedea că aceasta este exact calea opusă faţă de cea pe care am fi înclinaţi să o adoptăm. Va avea un efect opus faţă de cel obişnuit. Mutlti oamani se concentrează intenţionat asupra condiţiilor nesatisfăcătoare, înzestrând aceste condiţii cu energia şi vitalitatea care le sunt necesare pentru a le asigura o creştere viguroasă.

PARTEA XIV

1. Energia Universală, în care toată mişcarea, lumină, căldura şi culoarea îşi au originea, nu ia parte la limitarea efectelor a căror cauză este, ci este supremă peste ele. Această Substanţă Universală este sursa Puterii, Înţelepciunii şi Inteligenţei.

2. Recunoaşterea acestei Inteligente înseamnă de fapt să devii familiar cu calitatea Minţii şi prin ea să mergi mai departe spre Substanţa universală şi să aduci armonia în problemele tale.

3. Aceasta este ceea ce cei mai mulţi profesori de ştiinţe ale naturii nu îndrăznesc – este un câmp deschis descoperirilor care nu a fost încă cercetat; de fapt, numai câteva şcoli au prins prima rază de lumină a acestuia. Nu le-a venit niciunuia ideea ca înţelepciunea este la fel de prezenţa peste tot ca şi forţa sau substanţă.

4. Unii vor spune că dacă aceste principii sunt adevărate, de ce nu le demonstrăm? Dacă principiul fundamental este evident corect, de ce nu obţinem rezultatele cuvenite? Dar le obţinem! Obţinem rezultate în proporţie directă cu înţelegerea legii şi cu abilitatea noastră să realizăm o aplicare corectă a principiului. Nu am obţinut nici un rezultat de pe urmă legilor care guvernează electricitatea până când cineva a formulat legea şi ne-a arătat cum să o aplicăm.

5. Aceasta ne aşează într-o absolut nouă relaţie cu mediul nostru, ne deschide posibilităţi la care nici nu visam înainte; toate acestea le obţinem printr-o succesiune ordonată a legii care este integrată natural în noua noastră atitudine mentală.

6. Mintea este creativă, iar principiul pe care această lege se bazează este puternic, legitim şi inerent tuturor lucrurilor din natură; dar această putere creativă nu-şi are originea în individ ci în Universal, care este sursă şi izvorul întregii energii şi substanţe. Individul este doar canalul de distribuţie al acestei energii. Individul este instrumentul prin care Universalul produce combinaţii variate, care rezultă în formarea fenomenului.

7. Ştim că oamneii de ştiinţă au divizat materia într-un imens număr de molecule; aceste molecule au fost separate în atomi, atomii în elecroni. Experienţe au dovedit că elecronii ocupa întregul spaţiu dintr-un recipient, că există peste tot, că sunt omniprezenţi. Ei ocupa întregul corp material şi în plus ceea ce noi numim spaţiul gol. Aceasta este Substanţa Universală din care toate lucrurile s-au născut.

8. Electronii vor rămâne întotdeauna electoni dacă nu sunt direcţionaţi să formeze atomi şi molecule, iar Mintea este cea care dirijează întreaga acţiune. Un număr de electoni care orbitează în jurul unui centru de forţe constituie un atom; atomii se unesc într-o proporţie matematică regulată şi formează moleculele, iar acestea se unesc unele cu altele şi formează o mulţime de componente unite care construiesc Universul.

9. Cel mai uşor atom este cel de hidorgen şi este de 1.700 de ori mai greu decât un electron. Un atom de mercur este de 300.000 de ori mai greu decât un electon. Electronii sunt electricitate negativă pură şi cum au aceeaşi viteză potenţială că toată energia cosmică, ca şi căldură, lumină, electicitatea şi gândul (186.300 mile pe secundă), nici timpul nici spaţiul nu pot fi luate în considerare. Interesantă este maniera în care viteza luminii a fost calculată.

10. Viteza luminii a fost obţinută de către astronomul danez Roemer în 1676 prin observarea eclipselor lunilor lui Jupiter. Când pământul era apropape de Jupiter, eclipsa apărea cu 8 minute şi jumătate mai devreme faţă de calcule, iar când pământul se afla la distanţa cea mai mare faţă de Jupiter, eclipsa apărea cu 8 minute şi jumătate mai târziu. Roemer a ajuns la concluzia că sunt necesare 17 minute pentru că lumina de la această planetă să traverseze diametrul orbitei pământului, această diferenţă dată de cele două distanţe l-a ajutat să calculeze viteza luminii. Acest calcul a fost de atunci verificat şi dovedit; viteza cu care călătoreşte lumină este de 186.300 mile pe secundă.

11. Electonii se manifestă în corp că celule; poseda minte şi inteligenta suficiente încât să îndeplinească funcţiile anatomice. Fiecare parte a corpului este compusă din celule, unele operând independent, altele în comunităţi. Unele construiesc ţesuturile, în timp ce altele sunt angrenate în formarea variatelor secreţii necesare organismului. Altele acţionează ca transportator de material; altele sunt chirurgi care lucreeaza să repare în cele din urmaale stricăciuni; altele se hrănesc cu materia moartă, eliminând resturile; altele sunt mereu pregătite să respingă invadatorii sau alţi intruşi nedoriţi din familia germenilor.

12. Toate aceste celule se mişca cu un scop comun, iar fiecare dintre ele nu numai că este un organism viu dar are şi suficientă inteligentă pentru a-şi îndeplini funcţiile. Fiecare celulă este înzestrată cu inteligenţa suficientă care să-i conserve energia şi să-i asigure perpetuarea vieţii. Trebuie să-şi asigure hrană necesară; s-a dovedit că celulele iau decizii în alegerea şi selecţionarea acestei hrane.

13. Fiecare celulă se naşte, se reproduce, moare şi este absorbită. Menţinerea sănătăţii şi a vieţii însăşi depinde de regenarea constantă a celulelor.

14. Este deci evident că există minte în fiecare atom al corpului. Această minte este minte negativă, dar puterea individului de a gândi îl face pozitiv, astfel că el poate să controleze această minte negativă. Aceasta este explicaţia ştiinţifică pentru vindecările metafizice; vă ajuta pe oricine să înţeleagă principiul pe care se bazează acest fenomen remarcabil.

15. Această minte negativă, care este conţinută de către fiecare celulă a corpului, a fost numită minte subconştientă, pentru că acţionează fără cunoştinţa noastră conştientă. Am văzut că această minte subconştienta răspunde voinţei minţii conştiente.

16. Toate lucrurile îşi au originea în minte, iar aparenţele sunt rezultatul gândului. Vedem astfel că lucrurile nu au origine, permanenta sau realitate în ele însele. Din moment ce sunt produse de gând, pot fi şterse de gând.

17. În mental, ca şi în ştiinţă, au fost realizate experimente şi fiecare descoperire ridică omul o treaptă mai sus înspre scopul său posibil. Realizăm că fiecare om este reflexia gândului pe care l-a întreţinut întreaga sa viaţă. Este imprimat pe faţa sa, în forma sa, în caracterul său, în mediul său.

18. În spatele fiecărui efect există o cauză, iar dacă mergem înapoi pe urme, până la sursa sa, vom găsi principiul creativ din care a crescut. Dovezi ale acestui fapt sunt atât de evidente încât acest adevăr este general acceptat.

19. Lumea obiectivă este controlată de către o putere nevăzută şi inexplicabilă. Am personalizat până acum această putere, numind-o Dumnezeu. Acum am învăţat să o privim ca pe esenţa pătrunzătoare sau Principiul a tot ceea ce există – Infinitul sau Mintea Universală.

20. Mintea Universală, fiind infinită şi omnipotenţa are resurse nelimitate sub comanda sa, iar dacă ne amintim că este de asemenea omniprezentă, ajungem la concluzia că noi suntem o expresie sau o manifestare a acestei Minţi.

21. Recunoaşterea şi înţelegerea resurselor minţii subconştiente va aduce cu sine înţelegerea faptului că singura diferenţa dintre subconştient şi Universal este doar de grad. Diferă aşa cum diferă o picătură de apă de ocean. Sunt de acelaşi tip şi calitate, diferenţa este numai de grad.

22. Poţi tu aprecia valoarea acestui fapt atât de important? Realizezi că admiterea acestui fapt te plasează în directă atingere cu Omnipotenta? Mintea subconştientă este legătura dintre Mintea Universală şi mintea conştientă; este evident că mintea conştientă poate sugera conştient gânduri pe care mintea subconştientă le va pune în acţiune iar cum subconştientul este una cu Universalul, crezi că există vreo limită a activităţilor sale?

23. Înţelegerea ştiinţifică a acestui principiu explica rezultatele minunate care sunt obţinute prin puterea rugăciunii. Rezultatele care se obţin prin această metodă nu sunt o răsplată specială a Providenţei, ci dimpotrivă, sunt rezultatul operării unei legi perfect naturale. Nu există nimic religios sau misterios.

24.Şi totuşi sunt mulţi care nu sunt pregătiţi să înceapă o disciplină necesară gândirii corecte, chiar dacă este evident că gândirea greşită aduce eşecul.

25. Gândul este singură realitate; situaţiile nu sunt decât manifestări exterioare; pe măsură ce gândul se schimbă, toate condiţiile exterioare sau materiale trebuie să se schimbe pentru a fi în armonie cu creatorul lor, care este gândul.

26. Dar gândul trebuie să fie clar, nemişcat, fixat, definit şi de neschimbat. Nu poţi să faci un pas înainte şi doi înapoi şi nici nu poţi să-ţi petreci douăzeci sau treizeci de ani din viaţa clădind condiţii negative, că rezulatat al gândurilor negative şi apoi să te aştepţi să le vezi topinduse că rezulatat a unor cincisprezece, douăzeci de minute de gândire pozitivă.

27. Dacă intri în disciplina necesară schimbărilor radicale în viaţa ta, trebuie s-o faci deliberat, după ce ai acordat acestei decizii întreaga ta consideraţie. După care nu trebuie să mai laşi nimic să intervină în
decizia ta.

28. Această disciplină, această schimbare de gând, această atitudine mentală nu numai că îţi aduc lucrurile materiale necasare pentru cea mai înaltă şi mai bună stare, dar va aduce şi condiţii generale de sănătate şi armonie.

29. Dacă îţi doreşti condiţii armonioase în viaţa ta, trebuie să adopţi o atitudine mentală armonioasă.

30. Lumea ta exterioară va fi o reflexie a lumii interioare.

31.Că aexercitiu pentru această săptămână, concentrează-te asupra Armoniei. Când spun concentrează-te, se înţelege tot ceea ce aceast fapt implică; concentrează-te atât de profund încât nu vei fi conştient de nimic altceva decât de armonie. Aminteşte-ţi: învăţăm făcând. Citirea acestor lecţii nu te va duce nicăieri. Valoarea constă în aplicaţia practică.

„Învaţa să ţii uşa închisă, să ţii în afara minţii şi lumii tale orice element care caută să intre dar care nu are în vedere un scop definit şi util.” – George Mathew Adams

PARTEA XIV – ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

1. Întrebare: Care este sursa Înţelepciunii, Puterii şi Inteligenţei?
Răspuns: Mintea Universală.

2. Întrebare: Unde se afla originea mişcării, luminii căldurii şi culorii?
Răspuns: În Energia Universală care este o manifestare a Minţii Universale.

3. Întrebare: Care este originea puterii creative a gândului?
Răspuns: Mintea Universală.

4. Întrebare: Ce este gândul?
Răspuns: Mişcare în acţiune.

5. Întrebare: Cum se diferenţiază Universalul în formă?
Răspuns: Individualul este instrumentul prin care Universalul produce combinaţii variate, care rezultă în formarea fenomenului.

6. Întrebare: Cum se realizează aceasta?
Răspuns: Puterea individului de a gândi constituie abilitatea acestuia de a acţiona asupra Universalului şi a-l aduce în manifestare.

7. Întrebare: Care este prima formă pe care o ia Universalul, din câte ştim noi?
Răspuns: Electronii, care cuprind întregul spaţiu.

8. Întrebare: Unde îşi au originea toate lucrurile?
Răspuns: În minte.

9. Întrebare: Care este rezulatetul schimbării gândului?
Răspuns: Schimbarea situaţiilor.

10. Întrebare: Care este rezulatul unei atitudini mentale armonioase?
Răspuns: Condiţii armonioase în viaţă. Gândul, gândul immaterial, este matricea care dă forma problemelor din viaţă.

“Mintea a fost activă în toate câmpurile de activitate în timpul acestui secol fructuos, dar prin ştiinţă, trebuie să ne uităm la gândurile care au dat formă întregului mod de a gândi”.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>