Partea VI – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea VI – Introducere

INTRODUCERE – PATREA VI

Este privilegiul meu să vă introduc partea a şasea. Această parte o să vă aducă înţelegerea unei piese din cel mai minunat mecanism care a fost vreodată creat. Un mecanism prin care poţi crea pentru tine Sănătate, Putere, Succes, Prosperitate sau orice altă condiţie pe care ţi-o doreşti. Necesităţile sunt cerinţe, cerinţele creează acţiune, iar acţiunile aduc rezultate. Procesul evoluţiei întotdeauna creează ziua de mâine bazându-se pe zilele noastre de astăzi. Dezvoltarea individuală, ca şi cea Universală, trebuie să fie graduala, păstrând o creştere permanentă a capacităţii şi volumului.

Recunoaşterea faptului că dacă încălcăm drepturile altora devenim spini morali şi ne găsim mereu în încurcătură, în orice moment al drumului nostru, ar trebui să fie o indicaţie că succesul tine de respectarea celui mai înalt ideal moral: „Cat mai mult bine, pentru cât mai mulţi.”

Aspiraţiile, dorinţele şi relaţiile armonioase menţinute cu persistenta vor conduce la rezultate. Cel mai mare obstacol îl reprezintă ideile greşite şi fixe.

Pentru a fi în armonie cu adevărul etern trebuie să avem echilibru şi armonie interioară. Pentru a primi inteligenta, receptorul trebuie să fie pe aceeaşi frecvenţă cu emiţătorul.

Gândul este produsul Minţii, iar Mintea este creativă; aceasta nu înseamnă că Universul îşi va schimba modus-ul operandi pentru fiecare în parte sau pentru fiecare din ideile noastre. Dar noi putem fi în armonie cu Universul, iar când am realizat aceasta, putem să cerem absolut orice la care avem dreptul, iar calea se va arăta simplă.

PARTEA VI

1. Mintea universală este atât de minunată încât este dificil să înţelegem utilitatea să practică, posibilităţile sale şi puterea nelimitată de a produce efecte.

2. Am văzut că această Minte nu este numai inteligenta absolută dar şi substanţa absolută. Deci cum poate fi diferenţiata în formă? Cum putem să ne asigurăm efectul pe care îl dorim?

3. Întreabă orice electrician care este efectul electricităţii, iar el îţi va răspunde că „Electricitatea este o formă de mişcare iar efectul său depinde de mecanismul la care este ataşată”. De acest mecanism depinde dacă vom avea căldura, lumina, putere, muzică sau orice altă demonstraţie de putere care utilizează această energie vitală.

4. Ce efect ar putea fi produs de gând? Răspunsul este ca gândul este minte în mişcare (aşa cum vântul este aer în mişcare) iar efectele sale vor depinde în întregime de „mecanismul de care este ataşat”.

5. Aici este deci secretul tuturor puterilor mentale; depinde în întregime de mecanismul pe care noi îl ataşăm.

6. Ce este acest mecanism? Ştim toţi câte ceva de mecanismele inventate de către Edison, Bell, Marconi şi alţi vrăjitori ai electricităţii, prin care spaţiul şi timpul au devenit figuri de stil; dar te-ai gândit vreodată că mecanismul care ţi-a fost ţie dat ca să transformi Universul, Puterea Potenţială Omniprezenta a fost inventat de un inventator mai mare decât Edison?

7. Suntem obişnuiţi să examinăm tractoarele pe care le folosim pentru a cultiva pământul şi încercam să înţelegem mecanismul care face că maşina cu care circulam să funcţioneze. Dar cei mai mulţi dintre noi suntem mulţumiţi să ramnem într-o ignorantă absolută în ceea ce priveşte piesa celui mai mare mecanism care a existat vreodată, creierul uman.

8. Hai să examinăm minunile acestui mecanism. Poate vom obţine o mai bună înţelegere a efectelor pe care le cauzează.

9. În primul rând, există o lume mentală uriaşă, în care trăim, ne mişcăm, existăm. Această lume este omnipotentă, omniscienta şi omniprezentă; va răspunde dorinţelor noastre direct proporţional cu scopul nostru şi cu credinţa noastră. Scopul trebuie să fie în conformitate cu legea existenţei noastre, adică trebuie să fie creativ sau constructiv. Credinţa noastră trebuie să fie destul de puternică, să genereze un curent de forţă suficient de puternic încât să aducă scopul nostru în manifestare. „Cum ţi-e credinţă, aşa eşti şi tu” – acesta fraza conţine un adevăr ştiinţific.

10. Efectele care sunt produse în lumea exterioară sunt rezultatul acţiunii şi reacţiunii individualului asupra universalului. Acesta este procesul pe care îl numim gândire. Creierul este organul prin care acest proces este îndeplinit. Gasndeste-te la acesta minune! Iubeşti muzica, florile, literatura sau ai fost inspirat de gândurile vechilor genii sau a celor moderne? Adu-ţi aminte, fiecare frumuseţe la care tu reacţionezi are conturul corespunzător în creierul tău, înainte ca tu să o poţi aprecia.

11. Nu există nici o virtute sau principiu în natură pe care creierul să nu-l poată exprima. Creierul este o lume embrionară, gata să se dezvolte în orice moment, când se iveşte o necesitate. Dacă înţelegi că acesta este un adevăr ştiinţific şi una dintre cele mai frumoase legi ale naturii, va fi mult mai uşor să înţelegi mecanismul prin care aceste rezultate extraordinare au fost atinse.

12. Sistemul nervos a fost comparat cu un circuit electric, având ca baterii celulele în care forţa îşi are originea, iar terminaţiile fiind fire izolante prin care este condus curentul. Prin aceste canale fiecare impuls sau dorinţă este transportat de către acest mecanism.

13. Cordul spinal este motorul, partea senzorială, prin care mesajele sunt transmise către creier. Apoi avem sângele care curge prin vene şi artere, reînnoindu-ne forţa şi energia – o structură perfect aranjată pe care se susţine întregul corp fizic. În cele din urmă, pielea fină şi delicată, care îmbraca întregul mecanism într-o mantă
De frumuseţe.

14. Acesta este deci „Templul Dumnezeului cel Viu”, iar individualului „EU” îi este dat controlul asupra înţelegerii mecanismului, control de care depinde obţinerea rezultatelor.

15. Fiecare gând pune celulele creierului în acţiune. La început, substanţa asupra căreia gândul este direcţionat nu răspunde, dar dacă gândul este suficient de rafinat şi concentrat, substanţa se produce şi se exprima perfect.

16. Această influenţă a minţii poate fi exercitată asupra oricărei părţi a corpului, cauzând eliminarea oricărui efect nedorit.

17. Conceperea şi înţelegerea perfectă a legilor care guvernează lumea mentală, nu pot să nu fie de o valoare inestimabilă în tranzacţii de afaceri, pentru că dezvoltă puterea de discernământ, conferă o înţelegere mai clară şi o mai bună apreciere a faptelor.

18. Omul care caută în interior în loc să cute în lumea exterioară nu poate să nu folosească forţele atotputernice care vor determina în cele din urma cursul vieţii sale şi îl vor aduce pe aceeaşi vibraţie cu tot ceea ce este mai bun, mai puternic şi mai de dorit.

19. Atenţia sau concentrarea sunt probabil cele mai importante în dezvoltarea unei culturi a minţii. Posibilităţile atenţiei, când este corect dirijată, sunt atât de uimitoare încât par greu de crezut pentru cei neiniţiaţi. Cultivarea atenţiei este caracteristică distinctivă a fiecărui om de succes şi este cea mai mare realizare care poate fi atinsă.

20. Puterea atenţiei poate fi mai uşor de înţeles dacă o comparăm cu o lupă în care razele soarelui sunt concentrate. Acestea nu posedă nici o putere particulară atât timp cât lupa se mişca, iar razele sunt direcţionate dintr-un punct în altul. Dar dacă menţinem lupa perfect nemişcată într-un punct fix şi lăsam razele să fie concentrate într-un singur loc pentru o perioadă de timp, efectul va deveni imediat vizibil.

21. La fel şi cu puterea gândului. Lasă puterea să se disipeze, mutând gândul de la un obiect la altul şi nu vei obţine nici un rezultat aparent; concentrează-ţi această putere a atenţiei pe orice scop pentru o anumită perioadă de timp şi nimic nu va fi imposibil.

22. Un remediu foarte simplu pentru o situaţie complicată, ar putea spune unii. Perfect, încearcă şi ai să vezi. Tu, care nu ai experienţă în a te concentra pe un anumit scop sau obiect, alege orice obiect şi concentrează-ţi atenţia asupre lui pentru o perioadă definită de timp, să zicem zece minute. Nu poţi să o faci. Mintea îţi va zbura de la acest obiect de nenumărate ori şi va trebui să te reîntorci asupra lui, iar efectul va fi pierdut; la sfârşitul celor zece mânuite nimic nu va fi câştigat, pentru că nu ai fost capabil să-ţi menţii gândul fix pe un scop sau obiect anume.

23. Şi totuşi prin concentrare vei fi în final capabil să depăşeşti obstacolele de orice fel care apar în calea ta, iar singurul mijloc de achiziţie a acestei minunate puteri este practică – practică aduce perfecţiunea, în acest caz specific, ca şi în oricare altul.

24. Pentru a cultiva puterea atenţiei – sau concentrarea – ia o fotografie, aşează-te pe acelaşi scaun în aceeaşi cameră, ca de obicei, în aceeaşi poziţie. Examinaza fotogarfia cu atenţie timp de zece minute. Notează expresia ochilor, trăsăturile, hainele, felul în care este aranjat părul. De fapt, memorează cu atenţie fiecare detaliu din fotografie. Apoi acoper-o, închide ochii şi încearcă s-o vezi mental. Dacă poţi să vezi fiecare detaliu perfect şi poţi crea o imagine mentală a acestei fotografii, meriţi să fii felicitat. Dacă nu, repeta procesul până când reuşeşti.

25. Acest exerciţiu este doar un pas în pregătirea solului. Săptămâna viitoare vom fi gata să semănăm seminţele.

26. Prin astfel de exerciţii vei ajunge să fii capabil să-ţi controlezi stările mentale, atitudinea şi starea de conştientă.

27. Marii bogaţi ai lumii, de exemplu, învaţa să extragă esenţialul din detalii, astfel încât să le rămână mai mult timp pentru planificarea, gândirea şi generarea unei stări mentale bune.

28. Oamenii de succes demonstrează constant că este este necesar să fii în contact cu gândurile altor oameni de succes.

29. O singură idee poate valora milioane de dolari, iar aceste idei pot veni numai la cei care sunt receptivi, care sunt pregătiţi să le primească, care sunt într-un cadru mental destinat succesului.

30. Oamenii învaţă să se plaseze în armonie cu Mintea Universală. Învaţă că există unitate în toate lucrurile. Învaţă metodele şi principiile de bază ale gândirii, acestea conducând la schimbarea condiţiilor şi multiplicarea rezultatelor.

31. Ei realizează că circumstanţele şi mediul urmăresc de fapt trendul progresului mental şi spiritual. Creşterea vine după cunoaştere, acţiunea după inspiraţie, oportunitatea după percepţie, întotdeauna partea spirituală înainte, apoi transformarea în posibilităţi de realizare infinite şi nelimitate.

32. Cum individul este canalul prin care Universalul se diferenţiază, aceste posibilităţi sunt nelimitate.

33. Gândul este procesul prin care putem absorbi Puterea Spiritului şi păstra rezultatul în conştiinţa noastră interioară până când devine parte a conştiinţei ordinare. Metoda de a obţine rezultate prin practicare persistentă a câtorva principii fundamentale, aşa cum sunt ele explicate în această carte, este cheia universală care deschide depozitul Adevărului Universal.

34. Cele dousa surse principale ale suferinţei oamenilor, în prezent, sunt bolile corpului şi anxietatea mentală. Se poate observa cu uşurinţă că acestea îşi au originea în abaterea de la Legile Naturii. Acesta se datorează, fără îndoială, faptului că până acum cunoştinţele au fost parţiale, dar norii întunericului care s-au acumulat de-a lungul multor ani încep să se risipească şi împreună cu ei multe mistere care însoţesc informaţia imperfectă.

„Ca un om poate să se schimbe, să se corecteze, să se recreeze, să controleze mediul şi să-şi conducă destinul este concluzia fiecărei minţi care este conştientă de puterea gândului în acţiune constructivă”. – Larson

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>