[audiobook] Eckhart Tolle – Puterea Prezentului – Capitolul 8

Category: Audio/VideoAudiobookEckhart Tolle Comments: No comments

Eckhhart Tolle

Capitolul 8 din Puterea prezentului [click pentru PDF] de Eckhart Tolle.

Capitolul 8
Relaţii evoluate
Pătrundeţi în Clipa de acum, oriunde v-aţi afla.

Am crezut întotdeauna că adevărata iluminare nu este posibilă decât prin iubirea adusă de relaţia dintre un bărbat şi o femeie. Nu acesta este lucrul care ne face din nou compleţi? Cum poate viaţa cuiva să fie împlinită până când nu se întâmplă aceasta?
Din experienţa dvs., acest lucru este adevărat? Vi s-a întămplat dvs.?
Nu încă, dar cum ar putea fi altfel? Ştiu că se va întâmpla.
Cu alte cuvinte, aşteptaţi un eveniment viitor care să vă saIveze. Nu este aceasta eroarea fundamentală despre care am tot vorbit? Mântuirea nu se află în alt timp sau spaţiu. Este aici şi acum.
Ce înseamnă această afirmaţie: „Mântuirea este aici şi acum”? Nu înţeleg. Nici nu ştiu ce înseamnă mântuire.
Majoritatea oamenilor aleargă după plăcerile fizice sau diferite forme de gratificaţie psihologică deoarece cred că aceste lucruri îi vor face fericiţi sau îi vor elibera de un sentiment de frică sau de lipsă. Fericirea poate fi percepută ca un sentiment de trăire mai intensă, atinsă prin intermediul plăcerii fizice, sau ca un sentiment mai sigur şi mai complet al sinelui, atins printr-o formă sau alta de gratificaţie psihologică.
Aceasta este căutarea mântuirii ce provine dintr-un sentiment de insatisfacţie sau de lipsă. Invariabil, orice satisfacţie pe care o va obţine o astfel de persoană este de scurtă durată, aşa că starea de satisfacţie sau de împlinire este de obicei proiectată din nou într-un punct imaginar, departe de aici şi acum. „Când voi obţine X sau mă voi elibera de Y — atunci îmi va fi bine”. Acesta este cadrul mental inconştient ce creează iluzia mântuirii în viitor.
Adevărata mântuire este împlinirea, pacea, viaţa în toată plenitudinea ei. Înseamnă să fii tu însuţi, să simţi în interior acea stare de bine pentru care să nu existe o stare opusă, bucuria de a trăi care nu depinde de nimic altceva decât de ea însăşi. Această stare este resimţită nu ca o experienţă trecătoare, ci ca o prezenţă constantă. Într-un limbaj teist, aceasta înseamnă „să-l cunoşti pe Dumnezeu” — nu ca pe un lucru exterior, ci ca pe esenţa proprie cea mai profundă. Adevărata mântuire este să ne cunoaştem pe noi înşine ca părţi inseparabile ale Vieţii Unificate din afara timpului şi a formei, Viaţă din care vine tot ceea ce există.
Adevărata mântuire este o stare de eliberare — eliberare de frică, de suferinţă, de acea stare percepută ca o lipsă sau o insuficienţă şi, din acest motiv, de orice dorinţă, nevoie, poftă sau ataşament. Este eliberarea de gândirea compulsivă, de negativism şi, mai presus de toate, de trecut şi de viitor ca nevoie psihologică. Mintea dvs. vă spune că nu puteţi ajunge acolo. Că ar trebui să se întâmple un anume lucru sau dvs. ar trebui să deveniţi aşa şi pe dincolo înainte de a fi liber şi împlinit. Vă spune, de fapt, că aveţi nevoie de timp — că este nevoie să găsiţi, să rezolvaţi, să faceţi, să realizaţi, să dobândiţi, să deveniţi sau să înţelegeţi un anumit lucru înainte de a vă putea elibera sau de a fi împlinit. Dvs. priviţi timpul ca pe un mijloc de a atinge mântuirea, când de fapt este cel mai mare obstacol în calea ei. Credeţi că nu puteţi ajunge acolo din poziţia în care vă aflaţi în acest moment pentru că încă nu sunteţi complet sau suficient de bun, dar adevărul este că aici şi acum este singurul punct din care puteţi ajunge acolo. „Ajungeţi” acolo realizând că sunteţi deja acolo. ÎI descoperiţi pe Dumnezeu în momentul în care realizaţi că nu aveţi nevoie să-l căutaţi. Aşa că nu există o singură cale către mântuire: poate fi folosită orice stare, dar nu este nevoie de niciuna în mod special. Totuşi, există un singur punct de acces: Clipa de acum. Nu poate exista mântuire în alt moment decât acum. Sunteţi singur şi fără un partener? Pătrundeţi în Clipa de acum. Aveţi o relaţie cu cineva? Pătrundeţi în Clipa de acum.[…]

Audiţie plăcută!

Capitolul-01
Capitolul-02
Capitolul-03
Capitolul-04
Capitolul-05
Capitolul-06
Capitolul-07
Capitolul-08
Capitolul-09
Capitolul-10
Introducere

[wpdm_file id=1]

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>