Charles Haanel – Cheia Universala – Partea IV – Introducere
INTRODUCERE – PATREA IV
Îţi înmânez aici partea a patra a studiului. Această parte îţi va arăta de ce ceea ce gândeşti sau faci sau simţi este un indiciu a ceea ce eşti.
Gândul este energie, iar energia este putere; din cauză că toate religiile, ştiinţele şi filosofiile cu care lumea a fost familiară până acum au fost bazate pe manifestările acestei energii şi nu pe enegie, lumea a fost limitată la efecte, în timp ce cauzele au fost ignorate sau prost înţelese.
Din acest motiv avem Dumnezeu şi Diavol în religie, pozitiv şi negativ în ştiinţă, bun şi rău în filosofie.
Cheia Universală inversează procesul. Noi suntem interesaţi numai de cauză; scrisorile primite de la studenţi spun poveşti minunate, arătând că aceştia găsesc cauză care le poate aduce sănătatea, armonia, abundenta sau orice altceva ar putea fi necesar pentru bunăstarea şi fericirea lor.
Viaţa este expresiva şi este obligaţia ta să te exprimi armonios şi constructiv. Mâhnirea, mizeria, nefericirea, boala şi sărăcia nu sunt necesităţi şi le eliminăm constant.
Dar acest proces de eliminare consista în a te ridica deasupra şi în afara limitelor de orice fel. Acela care îşi va întări şi purifica gândurile nu va avea nevoie să se îngrijoreze despre microbi, iar cel care va înţelege legea abundenţei va merge dintr-o dată la sursa tuturor lucrurilor. Astfel soarta, norocul şi destinul vor fi sub contolul tău, aşa cum un căpitan contoleaza vasul său sau un mecanic de locomotivă, trenul.
PARTEA IV
1. „EU” -ul tău nu este corpul tău. Corpul este doar un instrument prin care „EU” -ul îl foloseşte în atingerea scopurilor. „EU” -ul tău nu poate să fie mintea ta, pentru că mintea este doar un alt instrument pe care „EU” -ul îl foloseşte ca să raţioneze, să gândească, să plănuiască.
2. „EU” -ul trebuie să fie ceva care contoleaza şi dirijează atât mintea cât şi corpul; ceva care determină ce ar trebui făcut şi cum ar trebui acţionat. Când ajungi să realizezi adevărata natură a acestui „EU”, te vei bucura de o putere care nu ţi-a fost niciodată cunoscută până acum.
3. Personalitatea ta este alcătuită dintr-un număr nelimitat de caracterisitici individuale, specificităţi, obiceiuri şi trăsături de caracter. Aceste sunt rezultatul fostului tău mod de gândire, dar toate acestea nu au nimic în comun cu adevăratul tău „EU”.
4. Când spui „Eu cred”, „EU” -ul tău îi spune minţii ce ar trebui să gândească; când spui” Eu mă duc”, „EU” -ul tău îi spune corpului fizic unde trebuie sa de ducă; adevărata natură a acestui „EU” este spirituală şi este sursa puterii reale care este atinsă de bărbaţii şi femeile care realizează adevărata natură a „EU” -lui lor.
5. Cea mai are şi mai minunată putere pe care o da acest „EU” este puterea de a gândi, dar puţin sunt aceia care ştiu cum să gândească constructiv sau corect şi în consecinţă oamenii ating numai rezultate indiferente. Cei mai mulţi permit gândurilor lor să se oprească numai asupra unor interese egoiste – rezultatul inevitabil al unei minţi infantile. Când o minte devine matura, aceasta înţelege că germenele înfrângerii trăieşte în fiecare gând egoist.
6. Mintea antrenată ştie că de pe fiecare tranzacţie trebuie să beneficieze fiecare persoană care este implicată în acesta tranzacţie, iar orice încercare a unuia de a profita de slăbiciunea, ignoranta sau nevoia celuilalt va opera inevitabil în dezavntajul său.
7. Aceasta se întâmplă fiindcă individul este parte a Universalului. O parte nu poate antagoniza nici o altă parte a aceluiaşi întreg, dimpotrivă, starea de bine a fiecărei părţi depinde şi este recunoscută ca fiind interesul întregului.
8. Cei care recunosc acest principiu au un mare avantaj în viaţă. Ei nu se consuma, nu se epuizează. Pot să elimine cu uşurinţă gândurile nedorite. Pot să se concentreze la un nivel înalt pe orice subiect. Nu pierd timp şi bani pe obiecte de la care nu pot avea nici un beneficiu.
9. Dacă nu poţi să faci aceste lucruri este pentru că nu ai făcut efortul necesar până acum. Acum este momentul să faci acest efort. Rezultatul va fi în exactă proporţie cu efortul depus. Una dintre cele mai puternice afirmaţii pe care poţi să le foloseşti cu scopul de a-ţi întări voinţă şi de a realiza puterea de a-ţi atinge scopurile este:” Pot să fiu ceea ce vreau să fiu.”
10.De fiecare dată când repeţi acesta fraza, realizezi cine şi ce este „EU” -ul. Încearcă să ajungi la o completă înţelegere a adevăratei naturi a „EU” -lui. Dacă ajungi să realizezi aceasta, vei deveni invincibil; aceasta numai dacă obiectivele şi scopurile tale sunt constructive, în armonie cu principoiul creativ al Universului.
11. Dacă foloseşti acesata afirmaţie, foloseşte-o continuu, noapte şi zi, cât de des poţi şi continua astfel până când devine o parte din tine; formează-ţi astfel o obişnuinţă.
12. Dacă nu vei face aşa, mai bine să nu începi deloc. Psihologii moderni susţin că atunci când începem ceva şi nu ducem la bun sfârşit, sau ne propunem ceva şi nu ne ţinem de promisiune, ne formăm obiceiul eşecului; eşec absolut şi umilitor. Dacă nu intenţionezi să faci un lucru, nu începe să-l faci; dacă l-ai început du-l până la capăt chiar dacă se prăbuşesc cerurile; dacă îţi propui să faci ceva, fă! Nu lăsa nimic şi pe nimeni să interfereze. „EU” -ul tău este determinat, lucrul este stabilit, decizia a fost luată, nu mai există nici un argument pro sau contra pe această temă.
13. Dacă accepţi această idee, începe cu lucruri mici pe care ştii că le poţi contola şi creşte-ţi gradual efortul, dar în nici o circumstanţă nu lăsa că „EU” -ul tău să fie contolat sau influenţat; vei realiza că de fapt tu deţii contolul asupra ta; de-a lungul istoriei mulţi bărbaţi şi femei au aflat cu tristeţe că este mai uşor să contolezi un regat decât să te contolezi pe tine însuţi.
14. Când ai învăţat să te contolezi înseamnă că ai găsit „Lumea Interioară” care contoleaza lumea dinafară; ai devenit irezistibil; oamenii şi lucurile vor răspunde fiecărei dorinţe ale tale fără nici un efort aparent din partea ta.
15. Aceasta nu este atât de ciudat sau imposibil precum pare dacă îţi aminteşti că „Lumea Interioară” este contolata de „EU” şi că acest „EU” este o parte şi una cu „EU” -ul Infinit care este de fapt Energia Universală sau Spiritul, de obicei numit Dumnezeu.
16. Aceasta nu este doar o afirmaţie sau o teorie făcută cu scopul de a confirma sau stabili o idee, ci este un fapt care a fost acceptat atât de religie cât şi de ştiinţă.
17. Herbert Spender zice:” În mijlocul tuturor misterelor de care suntem înconjuraţi, nimic nu este mai cert decât faptul că suntem mereu în prezenţa Infinitului, Energiei Eterne din care toate fiinţele iau naştere”.
18. Lyman Abbott, în adresarea sa la Seminarul Teologic din Bangor spune: „Ajungem la concluzia că Dumnezeu sălăşluieşte mai degrabă în om decât că îl contoleaza pe om de undeva din afară”.
19. Ştiinţa merge un pic pe această cale şi apoi se opreşte. Ştiinţa găseşte că Energia Eternă este omniprezentă, dar Religia merge mai departe şi găseşte Puterea din spatele acestei energii şi o localizează în om. Dar de fapt aceasta nu este o nouă descoperire. Biblia spune exact acelaşi lucru, iar limbajul utilizat este explicit şi convingător. „Nui ştii că tu eşti templul Dumezeului cel viu?”. Aci, în această frază sta secretul puterii creative, minune a numită „Lumea Interioară”.
20. Acesta este secretul puterii, al autorităţii. Să depăşeşti dificultăţile nu înseamnă să mergi mai departe renunţând la anumite lucruri. Negarea de sine nu este un succes. Nu putem să dăruim dacă nu primim; nu putem să fim de ajutor dacă nu suntem puternici. Infinitul nu este falit, iar noi, ca reprezentanţi ai puterii Infinitului nu ar trebui să fim faliţi nici noi, iar dacă vrem să fim în serviciul altora trebie să avem putere, din ce în ce mai multă putere, ca să avem ce să dăruim, ca să fim de folos altora.
21.Cu cât dăruim mai mult, cu atât mai mult primim; trebuie să devenim un canal prin care Universalul îşi exprimă creativitatea. Universalul este în continuă căutare de canale de exprimare, cauta să fie în serviciul altora şi cauta canale prin care poate avea o mai mare activitate, prin care poate face cel mai mult bine, prin care poate fi de folos umanităţii.
22. Universalul nu se poate exprima prin tine atât timp cât tu eşti ocupat cu planurile tale, cu scopurile tale personale. Linişteşte-ţi simţurile, caută inspiraţie, concentrează-te asupra activităţii mentale din interior, trăieşte conştient că eşti una cu Omnipotenta. „Apele liniştite sapa adânc”. Contemplează multitudinea oportunităţilor la care ai acces spiritual, prin puterea Omniprezentei.
23. Vizualizează evenimentele, circumstanţele, condiţiile prin care aceste conexiuni spirituale pot să te ajute în manifestare. Realizează faptul că esenţa, sufletul tuturor lucrurilor este spirituală, iar spiritualul este real, este viaţa a tot ceea ce există. Când spiritul s-a dus, viaţa s-a dus. Ceea ce rămâne este mort. Încetează să mai
existe.
24. Activităţile mentale aparţin lumii interioare, lumea cauzei, a condiţiilor şi a circumstanţelor, al cărui rezultat este efectul. Astfel tu devii creator. Aceasta este o muncă importantă şi cu cât este mai greu, mai mare efortul, iar ideile pe care le concepi mai nobile, cu atât munca va deveni mai importantă.
25. Prea multă muncă, prea multă joacă sau prea multă activitate fizică produce condiţii de apatie şi stagnare, ceea ce face imposibilă muncă mai importantă, aceea care rezultă în realizarea puterii conştiente. Ar trebui de aceea să căutăm cât mai des Tăcerea. Puterea vine prin repaus. În tăcere putem să stăm nemişcaţi, iar când stăm astfel putem gândi, iar gândul este secretul tuturor realizărilor.
26. Gândul este un mod de mişcare; este transportat de legea vibraţiei la fel ca lumină sau electricitatea. Primeşte vitalitate prin emoţii, prin legea dragostei; ia forma şi expresie prin legea creşterii; este produsul „EU” -lui spiritual, de aici natura sa este Divină, spirituală şi creativă.
27.De aici este evident că pentru a exprima puterea, abundenta sau orice alt scop constructiv, emoţiile trebuie să dea sentiment gândului pentru că acesta să ia formă. Cum poate fi realizat aceast lucru? Acesasta este o întrebare vitală; cum putem să ne dezvoltăm incredera, curajul, sentimentele care vor finaliza prin a se realiza?
28. Răspunsul este: prin exerciţiu. Puterea mentală se obţine la fel ca şi puterea fizică, prin exerciţiu. Gândim ceva, poate cu dificultate pentru prima dată; apoi gândim acel ceva din nou şi din nou, până devine obişnuinţa mentală; acum suntem siguri de ceea ce gândim. Nu mai există nici un dubiu legat de aceast lucru. Suntem siguri. Ştim.
29. Săptămâna trecută ţi-am cerut să te relaxezi, să laşi să treacă oboseală fizică. În această săptămână am să-ţi cer să te relaxezi mental. Dacă ai practicat exerciţiul de săptămâna trecută cincisprezece sau douăzeci de minute pe zi, conform instrucţiunilor, poţi fără îndoială să te relaxezi fizic; cine nu poate să facă aceasta în mod conştient, repede şi complet, nu este încă stăpânul său. Nu a obţinut libertatea; este încă sclavul condiţiilor. Dar presupun că tu ai reuşit să îndeplineşti acest exerciţiu şi eşti gata să mergi mai departe, către libertatea mentală.
30. În această săptămână, după ce iei poziţia obişnuită, îndepărtează toată tensiunea relaxându-te complet, apoi îndepărtează toate condiţiile adverse cum ar fi ura, supărare, îngrijorare, gelozie, invidie, tristeţe, probleme sau dezamăgire de orice fel.
31. Nu-mi să spune că nu poţi să „îndepărtezi” aceste lucruri, eu îţi spun că poţi; poţi s-o faci, prin determinare mentală, prin intenţii decise de voiinta şi prin persistenţa.
32. Motivul pentru care unii nu pot să o facă este pentru că se lasa controlaţi de emoţii în loc de intelect. Dar cei ce se vor lăsa călăuziţi de intelect vor atinge victoria. Nu vei reuşi de prima dată când încerci, dar practică ne face perfecţi; în acesta încercare ca şi în toate celelalte, tu trebuie să reuşeşti prin a anihila, elimina şi distruge complet toate aceste gânduri negative şi distructive; ele sunt sămânţa care germinează toate condiţiile discordante pe care putem să ni le imaginăm şi descrie.
„Nu există nimic mai adevărat decât: calitatea gândului pe care îl întreţinem corelează cu anumite lucruri externe, din lumea dinafară. Aceasta este Legea la care nu există exeptie. Şi această lege, acesta corelare a gândului cu obiectul sau, a condus oamenii din timpuri imemoriale să creadă în providenţa” . – Wilmans.