De aproape un an de zile le spun celor care participa la cursurile mele si celor care imi cer o consultatie sau pur si simplu prietenilor care se afla intr-un impas: “ faceti orice ca si cum ati face prima data”: uitati-va la un film pe care l-ati mai vazut si v-a placut ca si cum l-ati vedea prima data, (re)cititi o carte sau un articol ca si cum ati face-o pentru prima data, mancati felul de mancare preferat ca si cum nu ati mai gustat din el niciodata.
Numai ca sfaturile pe care le dam altora, de fapt ni le dam noua insine. Si uite-asa m-am uitat la “The Shipping News” (“Stirile de acasa” cu Kevin Spacey si Julian Moore) pentru a doua oara, ca si cum ar fi fost prima data. Si de aceasta data am retinut un mic amanunt din timpul filmului: naivitatea cu care personajul principal a tratat un anumit subiect, felul in care a scris un articol despre o barca, desi habar nu avea amanunte tehnice despre barci, a atras atentia cititorilor, a sefului, lauda acestora si invidia unui coleg mai in varsta.
Acest mesaj pozitiv din film a intrat brusc in conflict cu ceea ce mi s-a spus de-alungul timpului si mi-am asumat ca fiind un adevar suprem: “esti naiva daca tu crezi … “ si continuarea depindea de conjunctura evenimentelor.
Asadar iata o dilema: e bine sau nu e bine sa fii naiv? E gresit sau nu? Cat de mult te poate afecta o atitudine naiva?
Oricat de grav ar fi (sau ar suna) sa fii catalogat ca fiind naiv/naiva, exista intotdeauna si o parte pozitiva. Si daca cu partea negativa a acestui aspect al caracterului unui om sunteti deja familiarizati, aspect care ne determina (nu-I asa?!) sa fim intr-o permanenta cautare de informatii, sa stim cat mai multe, sa obtinem cat mai multe onoruri si recunoasteri, sa stim tot despre toate si despre oricine, va propun sa facem un exercitiu de imaginatie si sa vedem partea buna a faptului ca, uneori, putem fi si naivi.
A fi naiv ne poate oferi posibilitatea sa vedem in orice lucru, in orice persoana, in orice situatie si eveniment, ceva nou si frumos. Ne ofera posibilitatea de vedea lucrurile pozitive.
Citeste articolul integral aici
Recomandam urmatoarele articole:
– Omraam Mikhael Aivanhov – Iubirea si sexualitatea
– Experiențele spirituale – să așteptați mult timp înainte de a vorbi despre ele
– Perceptia
– Omraam Mikhael Aivanhov – 1966.12.11 – Ciclul Reincarnarea – Dovezi ale reincarnarii in Evanghelii (A)
– Dr. David R. Hawkins – Sinele, Realitate si Subiectivitate