Oamenii îşi pun o dorinţă şi, dacă nu este îndeplinită, se gândesc că au găsit o lampă stricată sau un duh leneş. Aşa că renunţă. Este o mare diferenţă între a dori (a spera, a plăsmui, a visa) şi a spune o rugăciune. Rugăciunea înseamnă să urmăm voia lui Dumnezeu, nu a noastră.
Există sute de cărţi, de website-uri, de cuvântări şi de eseuri care dezbat tema rugăciunii. Multe dintre ele conţin teorii despre motivele pentru care atât de multe rugăciuni nu primesc răspuns.
Unele dintre ele sunt: nu aparţinem unei anumite religii, nu ne rugăm pentru ce trebuie, nu ne-am spovedit, nu avem o relaţie cu Dumnezeu, nu ştim să ne rugăm, ne lipseşte perseverenţă, nu urmăm voia Domnului etc.
Toate acestea par destul de întemeiate, dar eu nu sunt de acord. Din moment ce nu sunt de profesie teolog care studiază Biblia, şi nici o expertă în rugăciuni, consider că orice rugăciune primeşte răspuns.
Indiferent dacă vine din partea lui Billy Graham, a Papei Benedict al XVI-lea, a lui Dalai Lama, a unui rabin sau a unui agnostic, va primi un răspuns. Dacă ne rugăm pentru ceva şi nu primim acel ceva, nu înseamnă că rugăciunea noastră nu a fost luată în seamă. Înseamnă doar că am primit un răspuns diferit de cel la care ne aşteptam.
Dacă acceptăm ca Dumnezeu este creatorul Universului şi că ştie totul şi iubeşte totul, atunci înseamnă că ştie mai bine ce este potrivit pentru noi.
Nu intenţionez să vorbesc în numele lui Dumnezeu, dar mintea logică pe care mi-a dat-o a tras concluzia că rugăciunile primesc patru tipuri de răspunsuri:
1. DA (dacă ne rugăm pentru lucruri care se potrivesc cu planul lui Dumnezeu)
2. NU (există multe lucruri pentru care nu trebuie să ne rugăm şi pentru care merităm un ‘nu’ categoric)
3. AŞTEAPTĂ (vrem ca totul să se întâmple rapid, dar trebuie să înţelegem că Dumnezeu are un altfel de orar)
4. AM CEVA MAI BUN PENTRU TINE (aici fără comentarii!)
Credinţa este una dintre cele mai mari forţe ale vieţii. Henry Ford a spus odată: ‘Daca tu crezi că poţi face un lucru, sau că nu poţi face acel lucru, ai dreptate.’
Aceasta este, de fapt, o parafrazare a Bibliei, unde se spune – crede, roagă-te şi se va întâmpla! Credinţa este punctul de plecare atât pentru rugăciune, cât şi pentru orice realizare.