12 SFATURI ZEN

Category: Dezvoltare spirituala Comments: One comment

zen

Filozofia ZEN, de provenienta asiatica, a patruns puternic si in lumea occidentala. Astazi nu vom prezenta nici radacinile, nici elementele de baza ce guverneaza acest curent. Practic, va vom arata doar “varful”, si anume un sir de 12 invataturi ce le sunt recomandate celor care urmeaza aceasta filozofie. Utilitatea si universalitatea acestor principii este evidenta si v-o aducem astazi in atentie. Multumim autorului acestui text pentru grupajul inspirat pe care l-a facut in aceasta selectie.

“Principiile prezentate mai jos se inrudesc intre ele, dar tocmai acest aspect face din calea ZEN o cale usor de urmat.

1. FA UN SINGUR LUCRU LA UN MOMENT DAT! Cand petreci timp cu copilul tau, fa doar asta, fara a mai vorbi la telefon cu cei de la birou; cand mananci, doar mananca… nu si privi la televizor; cand faci baie… fa baie.. si savureaza linistea.

2. FA-L USOR SI INTENTIONAT! Ia-ti timp pentru a indeplini o sarcina si nu o fa la intamplare… Ia timp sa reusesti, dar se poate.

3. TERMINA CE AI INCEPUT! Ce facem de cele mai multe ori? Primim sarcini peste sarcini. Nici nu terminam bine una ca ne si mutam atentia catre alta. Este INCORECT. Concentreaza-te pe ceea ce ai inceput. Si organizeaza-te. Sau chiar incepand de la lucruri simple. Se recomanda, chiar si atunci cand iti pregatesti un sandwich, sa nu te apuci de mancat pana nu strangi ingredientele ramase dupa ce l-ai pregatit – vasele si ustensilele. Dupa, te poti concentra pe urmatoarea activitate, respectiv a manca sandwich-ul.

4. FA MAI PUTIN! Asta nu inseamna ca filozofia ZEN te indeamna sa fii lenes, dar, facand mai putine activitati, cu siguranta le faci mai bine – si le si termini.

5. IA PAUZE INTRE ACTIVITATI! Acest principiu este inrudit cu cel anterior si ajuta la relaxarea corpului, dar si a spiritului.

6. DEZVOLTA „RITUALURI”! Calugarii ZEN au diverse ritualuri chiar si pentru cele mai simple activitati, gen a manca, a face curat, a medita. Noi nu trebuie sa facem exact ca ei, dar ne putem inventa propriile ritualuri. Aceastea au rolul lor de a ne insenina ziua. Incepand cu ritualuri de la felul in care iti incepi ziua (poate ca dansezi un minut de unul singur ) pana la felul in care gandesti…

7. FA-TI TIMP PENTRU „ANUMITE” ACTIVITATI! Sunt activitati de rutina pe care le faci in fiecare zi: mananci, muncesti, faci baie. Este importanta si rutina asta!

8. FA-TI TIMP PENTRU A STA IN POZITIA ZAZEN! In viata unui calugar ZEN, asezarea in pozitia ZAZEN (seiza – pozitie sezand in genunchi, pe o banca sau un zafu) este cea mai importanta activitate a zilei. Noi nu suntem calugari ZEN, dar acest timp dedicat doar „statului” este o practica care te ajuta foarte mult si te invata cum sa fii cu adevarat prezent.

9. ZAMBESTE SI AJUTA PE CEILALTI! In ceea ce-i priveste pe calugarii ZEN, acestia isi petrec o mare parte din zi ajutandu-i pe ceilalati calugari din manastire sau pe oamenii aflati in afara manastirii. In ceea ce ne priveste pe noi, zambind si fiind buni cu ceilalti putem s ne imbunatatim considerabil viata.

10. ASIGURA-TE CA AI MANCAT SI AI FACUT CURAT INAINTE DE A MEDITA! Gatitul si curatenia pentru practica ZEN sunt unele dintre cele mai importante activitati ale zilei. Pentru noi, cei mai multi, a gati sau a face curat este o rutina plicitsitoare. Insa, personal, de ceva timp, atunci cand fac asta, de fapt ma bucur, caci am timp pentru mine, pentru gandurile mele… Si asa putem adapta…

11. GANDITI-VA LA CEEA CE AVETI CU ADEVARAT NEVOIE! Un calugar budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi,10 perechi de balerini si asa mai departe… Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine. Nu zic ca trebuie sa ganditi asemeni lui, dar poate fi un model de inspiratie pentru noi toti, pentru a ne reaminti care este diferenta dintre nevoie si dorinta si care ne sunt, pana la urma, dorintele reale… si care sunt prea mult, create! Deci, daca ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poti trai si fara acel ceva!

12. TRAIESTE SIMPLU! Fa loc in viata ta pentru esential! Esentialul poate insemna ceva diferit de la persoana la persoana. Spre exemplu, pentru mine, familia, mancatul sanatos (sau cat de cat sanatos), cititul sunt elemente esentiale. Pentru altii, sa petreaca timp cu prietenii, sa calatoreasca… sau zeci de alte exemple poate fi esential. Difera! Dar ce este important este sa-ti faci o lista de prioritati (mentala sau scrisa) si sa fii constient de importanta realizarii ei, zi de zi. In felul acesta faci loc pentru ce este cu adevarat important si elimini neesentialul.

Recomandam urmatoarele articole:
PREZENȚA IUBIRII
http://box5812.temp.domains/~galaxia2/vali/portalspiritual.com/dezvoltare-spirituala-2/prezenta-iubirii/
Prezentul – trebuie considerat în funcție de trecut și viitor
Morții – cum să acționăm ca să le păstrăm prezența
Purificarea – este necesară pentru a simți prezența divină în noi

Tags:  , ,

One comment to 12 SFATURI ZEN

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>