Dr. David R. Hawkins, doctor în medicină şi filosofie, este un renumit conferenţiar şi expert în procesele mentale. Apariţiile sale la televiziune includ printre altele The MacNeil/Lehrer News Hour şi The Today Show. Ales membru pe viaţă al Asociaţiei Psihiatrice Americane, el a început să practice psihiatria în 1952; continuând să asiste pacienţii cu nevoi speciale şi după ce a renunţat la consultaţiile de la cabinetul său new-yorkez, pentru a se dedica muncii de cercetare.
Cercetările doctorului Hawkins cu privire la natura conştiinţei au condus la publicarea dizertaţiei sale de doctorat „Analiză cantitativă şi calitativă şi calibrarea nivelelor conştiinţei umane”. Aceasta a constituit baza ştiinţifică de la care a fost scrisă cartea Putere versus Forţă: o anatomie a conştiinţei, devenită ulterior text universitar. Cartea a fost publicată în numeroase ediţii străine şi a figurat în topul primelor zece cărţi cel mai bine vândute în multe ţări, fiind salutată de mulţi lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel, printre care şi Maica Tereza.
“O scriere deosebită… Răspândiţi bucurie, iubire şi compasiune prin cărţile domniei voastre. Rezultatul acestora este, după cum o ştiţi, pacea…” – Maica Tereza
Imaginaţi-vă ce ar fi dacă aţi avea acces la un răspuns simplu, prin da sau nu, la orice întrebare pe care aţi dori s-o puneţi? Un răspuns adevărat şi demonstrabil. La orice întrebare.
Fie că e vorba de întrebările care ne frământă pe toţi într-un anumit moment al vieţii “Oare prietena mea se vede cu vreun alt tip?” (Da/Nu) “Oare copilul spune tot adevărul cu privire la situaţia sa şcolară?” (Da/Nu) sau de chestiuni mai complexe ca: “Oare aceasta este o investiţie sigură?” (Da/Nu) sau “Această carieră merita să fie urmată?” (Da/Nu).
Ce-ar fi dacă fiecare dintre noi am avea această posibilitate? S-ar impune imediat implicaţii uluitoare. Gândiţi-vă din nou.
Ce s-ar întâmpla cu greoiul şi – mult prea adesea – fragilul şi imperfectul nostru sistem judiciar, dacă ar exista un răspuns clar şi confirmabil la întrebarea, “Oare X este vinovat de acuzaţiile care-i sunt aduse?” (Da/Nu).
Ce s-ar întâmpla cu politica, dacă ne-ar sta în măsură să punem întrebarea, “Candidatul X are de gând oare să-şi îndeplinească cinstit promisiunile pe care le-a făcut în campanie?” (Da/Nu) – şi am primi cu toţii acelaşi răspuns?
Şi ce s-ar întâmpla cu publicitatea, cu retorica?
Aţi prins ideea. Dar nu e vorba numai de atât. Ce-o să se întâmple cu naţionalismul? (“Oare naţiunea X este cu adevărat dedicată democraţiei”)? Cu guvernul? (“Această lege chiar vine în întâmpinarea intereselor cetăţenilor”)?
Dacă este adevărat, aşa cum se spune, că omul a învăţat să mintă la numai o oră după ce a învăţat să vorbească, atunci un fenomen de genul celui pe care-l aducem în discuţie ar constitui geneza celei mai fundamentale schimbări în domeniul cunoaşterii umane, de la începuturile societăţii până acum. Transformările pe care le-ar implica – începând de la domeniul comunicării până la etică (de la conceptul fundamental al acesteia, până la fiecare detaliu al existenţei noastre zilnice) – ar fi atât de profunde, încât e dificil chiar să ne imaginăm ce viaţa ar apărea în noua eră a adevărului care ar urma. Lumea pe care o cunoaştem acum ar fi schimbată din temelii, într-un mod ireversibil.
Kinesiologie: – substantiv. Studiul muşchilor şi a mişcărilor acestora. [din grecescul kinesis, mişcare (kinein, a mişca) + sufixul -logie]
Studiul kinesiologiei a intrat pentru prima oară în atenţia ştiinţei în a doua jumătate a secolului XX, prin intermediul cercetărilor doctorului George Goodheart, care a deschis calea specialităţii pe care tot el a numit-o kinesiologie aplicată. Dr. Goodheart a descoperit faptul că stimulii fizici benigni – spre exemplu, suplimentele nutritive benefice – pot creşte tonusul anumitor muşchi indicatori, în vreme ce stimulii dăunători ar cauza aceloraşi muşchi o slăbire imediată. Implicaţiile acestei descoperiri au constat în faptul că, la un nivel mult inferior conştiinţei conceptuale, corpul avea capacitatea de a “şti” ce este bun, respectiv rău şi că, totodată, prin această tehnică a testării muşchilor, putea semnaliza acest lucru. Exemplul clasic, citat mai târziu în această lucrare, este observarea unei slăbiri universale a tonusului muşchilor indicatori în prezenţa îndulcitorilor artificiali, obţinuţi pe cale chimică, şi întărirea aceloraşi muşchi în prezenţa unui înlocuitor natural şi sănătos.
La sfârşitul anilor ‘70, doctorul John Diamond a perfecţionat această specialitate într-o nouă disciplina pe care a numit-o Kinesiologie Comportamentală. Descoperirea novatoare a dr. Diamond a fost aceea că tonusul muşchilor indicatori se poate întări, respectiv slăbi, în prezenţa unor stimuli intelectuali sau emoţionali negativi sau pozitivi, exact aşa cum se întâmpla în cazul stimulilor fizici. Un zâmbet vă va face să aveţi o reacţie pozitivă atunci când sunteţi testaţi. Afirmaţia “te urăsc” vă va face să încercaţi o senzaţie de slăbiciune.
Ceea ce pare să acţioneze este o formă a conştiinţei comune, spiritus mundi sau, după cum o numeşte Hawkins, citându-l pe Jung, “baza de date a conştiinţei”. Fenomenul atât de obişnuit în cazul altor animale sociale – prin care, de exemplu, un peşte care înoată la marginea unui banc de peşti se va întoarce instantaneu atunci când semenii săi fug din faţa unui prădător aflat la un sfert de milă mai departe – aparţine, de asemenea, într-un fel inconştient şi speciei noastre. Pur şi simplu, există prea multe exemple (bine documentate) de indivizi ce au o familiaritate tainică cu informaţii experimentate pentru prima dată, pentru a nega că ar exista şi alte forme de cunoaştere împărtăşită decât cele realizate prin intermediul raţiunii. Sau, mai simplu spus, aceeaşi scânteie de înţelepciune interioară subconştientă, ce poate deosebi cele sănătoase de cele nesănătoase, poate deosebi şi adevărul de falsitate.
Un element foarte important al acestui fenomen este natura binară a răspunsului. Hawkins a descoperit că întrebările trebuie puse în aşa fel încât răspunsul să fie unul foarte clar, prin da sau nu, ca o sinapsă nervoasă care se deschide sau se închide, (asemănătoare celor mai primare forme de “cunoaştere” celulară, aşa cum fizicienii de vârf afirmă că este natura esenţială a energiei universale). Să fie oare mintea umană, la nivel primar, un computer uluitor, legat de un câmp energetic universal, care ştie mult mai multe decât crede că ştie?
Pe măsură ce doctorul Hawkins îşi continua cercetarea, cea mai importantă descoperire a sa a constat într-un mijloc de a calibra scala relativă a adevărului. Prin intermediul acestui instrument, poziţiile intelectuale, afirmaţiile ori ideologiile puteau fi măsurate pe o scală de la 1 la 1000. Se putea întreba: “acest subiect (carte, filosofie, învăţător) calibrează la nivelul 200? (Da/Nu); la 250? (Da/Nu) ”; şi aşa mai departe, până la punctul în care calibrarea putea fi determinată precis. Implicaţiile enorme ale tehnicii de calibrare au constat în faptul că, pentru prima dată în istoria umană, putea fi probată validitatea ideologică a oricărui subiect.
Printr-o muncă de douăzeci de ani de asemenea calibrări, Hawkins a putut analiza spectrul complet al nivelelor conştiinţei, dezvoltând o hartă fascinantă a geografiei experienţei umane. Această „anatomie a conştiinţei” produce un profil al întregii condiţii umane, permiţând o analiză comprehensivă a dezvoltării emoţionale şi spirituale a indivizilor, societăţilor şi a rasei în general. O viziune atât de profundă şi de cuprinzătoare nu oferă doar un nou instrument de înţelegere a călătoriei omului în univers, ci şi un ghid care să ne ajute pe fiecare dintre noi să determinăm unde anume ne aflăm pe scara iluminării spirituale.
Doctorul Hawkins reuneşte în acest volum fructele unei munci de cercetare ce s-a întins pe decenii, abordând şi subiectul descoperirilor revoluţionare din domeniile fizicii avansate a particulelor şi a dinamicilor nonlineare. Pentru prima dată în istoria intelectuală a Occidentului, autorul acestei cărţi arată ca lumina rece a ştiinţei nu face decât să confirme ceea ce misticii şi sfinţii au spus întotdeauna despre Sine, Dumnezeu, şi adevărata natură a realităţii. Această viziune asupra vieţii, esenţei şi divinităţii prezintă o imagine a relaţiei omului cu universul. Este o perspectivă unică prin faptul că satisface atât sufletul, cât şi raţiunea. Vă stau la dispoziţie aici multe fructe intelectuale şi spirituale, dar încă şi mai multe le puteţi oferi voi înşivă.
Daţi pagina. Viitorul începe acum.
Cuvânt înainte – E. Whalen, Editor Bard Press Arizona, 1995
“Putere versus Forţă” a fost editată în România de catre Editura Cartea Daath.
- David R. Hawkins
- David R. Hawkins - Ochiul Sinelui - de care nimic nu se poate ascunde
- David R. Hawkins - Renunţarea la aşteptări
- David R. Hawkins - Beneficiile renunţării
- Dr. David R. Hawkins - Letting Go - Calea renunţării
- Dr. David R. Hawkins – Vindecare şi recuperare
- Dr. David R. Hawkins – Descoperirea prezentei lui Dumnezeu - non-dualitate devotionala
- Dr. David R. Hawkins – Transcenderea nivelurilor constiintei – Scara spre Iluminare
- Dr. David R. Hawkins – Adevar versus Falsitate
- Dr. David R. Hawkins – Sinele, Realitate si Subiectivitate
- Dr. David R. Hawkins - Ochiul Sinelui, de care nimic nu se poate ascunde
- Dr. David R. Hawkins - Putere versus Forta
[…] Recenzie – Cumpara […]
[…] Recenzie – Cumpara […]