Portal Spiritual

Partea VIII – Charles Haanel – Cheia Universala

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea VIII – Introducere

INTRODUCERE – PATREA VIII

În această parte vei descoperi că ai libertatea să alegi ceea ce gândeşti, dar rezultatul gândurilor tale este guvernat de legi imuabile. Nu este acesta un gând minunat? Nu este minunat să ştii că vieţile noastre nu sunt subiectul capriciului sau variaţiei de orice fel ar fi ea?

Vieţile noastre sunt guvernate de către o lege. Aceasta stabilitate este o oportunitate, supunându-ne ei ne putem asigura efectul dorit cu o precizie invariabilă. Aceasta lega face că Universul să fie un imn al Armoniei. Dacă nar fi guvernat de o Lege, Universul ar fi Haos şi nu Cosmos. Aici este secretul originii binelui şi răului, aici se găseşte tot binele şi răul care a fost şi care va fi.

Lasă-mă să-ţi explic. Gândul conduce la acţiune. Dacă gândul tău este constructiv şi armonios, rezultatul va fi bun; dacă gândul tău este destructiv sau nearmonios, rezultatul va fi rău. Există o singură lege, un singur principiu, o cauză, o Sursă De Putere, iar binele şi răul sunt doar simple cuvinte care ai fost atribuite să desemneze rezultatul acţiunii noastre, supunerea sau nesupunerea noastră în faţa acestei legi.

Importanta acesteia este foarte bine ilustrata în vieţile lui Emerson şi Carlyle. Emerson iubea binele iar viaţa sa a fost o simfonie de pace şi armonie. Carlyle ura răul, iar viaţa sa a fost un record de perpetuu dezacord şi inarmonie.

Avem doi oameni mari, amândoi tinzând să atingă acelaşi ideal dar unul făcând uz de gânduri constructive, în armonie cu Legea Naturală, calalalt făcând uz de gânduri negative, aducând astfel asupra sa dizacord de tot felul şi de toate tipurile.

Este evident deci că nu trebuie să urâm nimic, nici măcar „răul”; ura este distructivă şi vom afla curând că întreţinând gânduri destructive semănăm „vânt” şi în schimb vom culege” furtună”.

PARTEA VIII

1. Gândul conţine un principiu vital, pentru că este principiul creativ al Universului şi în funcţie de natură să se va combina cu alte gânduri similare.

2. Cum scopul unic al vieţii este creşterea, toate principiile fundamentale ale existenţei trebuie să contribuie la realizarea acestui efect. Gândul ia formă iar legea creşterii o aduce în cele din urmă în manifestare.

3. Tu eşti liber să gândeşti ceea ce vrei dar rezulatul gândurilor tale este guvernat de o lege imuabila. Orice linie a gândului care persistă nu poate să nu producă rezultate în caracter, sănătate şi circumstanţe pentru individ. Metode prin care putem dobândi obişnuinţele gândirii pozitive pentru cei care au produs până acum numai circumstanţe nedorite sunt de o importanţă primară.

4. Toţi ştim că nu este uşor. Obişnuinţele metale sunt greu de controlat dar pot fi realizate; calea este prin a înlocui dintr-o dată gadurile distructive cu gânduri constructive. Formează-ţi obişnuinţa de a analiza fiecare gând. Dacă este trebuincios, dacă manifestarea sa în lumea obiectivă va fi benefică nu numai pentru tine ci şi pentru toţi cei pe care îi poate afecta, atunci păstrează acest gând; preţuieşte-l; este de valoare; este pe aceasi undă cu Infinitul; va creşte, se va dezvolta şi va produce fructe care se vor înmulţi. Pe de altă parte, va fi bine pentru tine să reţii acest citat al lui George Mattews Adams. „Învaţă să ţii uşa închisă, în afară preocupărilor tale, în afara biroului tău şi în afara lumii tale, în faţa oricărui element care nu are nici un scop bine definit sau de ajutor şi care caută să intre în mintea ta”.

5. Dacă gândul tău a fost critic sau destructiv şi a dat naştere unor condiţii de dezacord sau inarmonie în mediul tău, este necesar pentru tine să-ţi cultivi o atitudine mentală care va conduce la gândire constructivă.

6. Imaginaţia îţi va fi de mare ajutor în această direcţie; cultivarea imaginaţiei conduce spre dezvoltarea idealului din care viitorul tău se va naşte.

7. Imaginaţia aduna materia primă din care Mintea ţese materialul în care va fi îmbrăcat viitorul tău.

8. Imaginaţia este lumina care penetrează noi lumi de gând şi de experienţă.

9. Imaginaţia este instrumentul puternic prin care orice descoperitor, orice inventator a deschis calea dintr-o experienţă precedentă. Precedentul spune: „Nu poate fi realizat”. Experienţa spune: „A fost realizat”.

10. Imaginaţia este o putere plastică, modelând informaţia obţinută prin simţuri în noi forme şi idealuri.

11. Imaginaţia este forma constructivă a gândului care precede orice formă constructivă a acţiunii.

12. Un constructor nu poate construi nici un fel de structură până când nu primeşte planurile de la arhitect, iar arhitectul trebuie să le obţină din imaginaţia sa.

13. Căpitanul unei Industrii nu poate construi o corporaţie gigant care trebuie să coordoneze sute de corporaţii mai mici şi mii de angajaţi şi să utilizeze un capital de milioane de dolari până nu creează mai întâi întreaga reţea în imaginaţia sa. Obiectele în lumea materială sunt ca argila în mâna olarului; obiectele reale sunt create mai întâi în Minte şi prin intermediul imaginaţiei toate sunt realizate. Pentru a cultiva imaginaţia, trebuie să exersăm. Exerciţiul este necesar în cultivarea muşchilor mentali să cum este necesar şi în cultivarea muşchilor fizici. Trebuie alimentaţi cu hrana, altfel nu cresc.

14. Nu confunda Imaginaţia cu iluzia, sau acea formă de visare cu ochii deschişi de care unii oameni se lasa cuprinşi. Visul cu ochii deschişi este o formă de disipare mentală care poate conduce la un dezastru
mental.

15. Imaginaţia constructivă înseamnă truda mentală, considerată de către unii cea mai dificilă muncă, dar, chiar şi aşa, conţine în ea cea mai mare răsplată pentru că cele mai măreţe lucruri în viaţă au venit la oamenii care au avut capacitatea să gândească, să imagineze şi să facă visurile lor realitate.

16. Când ai devenit perfect conştient de faptul că Mintea este singurul principiu creativ, că este Omnipotentă, Omniscienta şi Omniprezenţa şi că poţi intra conştient în armonie cu această Omnipotentă prin puterea gândului, vei face un mare pas în direcţia bună.

17. Următorul pas este să te plasezi în poziţia de a primi această putere. Cum este Omniprezentă, este şi în tine. Ştim că este aşa pentru că ştim că toată puterea este în interior, dar trebuie dezvoltată, dezvăluită, cultivată. Pentru a realiza această trebuie să fii receptiv, iar aceasta receptivitae se dobândeşte ca şi puterea fizică, prin exerciţiu.

18. Legea Atracţiei va aduce cu certitudine şi fără abateresituatiile, mediul şi experienţele în viaţa corespunzătoare atitudinii tale mentale predominante, caracteristice, obişnuite. Nu ceea ce gândeşti din când
în când, când eşti în biserică sau când citeşti o carte bună CI atitudinea ta mentală predominantă, aceea contează.

19. Nu poţi să întreţii gânduri slabe, dăunătoare, negative zece ore pe zi şi să te aştepţi să obţii situaţii frumoase, puternice şi armonioase prin zece minute de gândire pozitivă, puternică şi creativă.

20. Puterea reală vine din interior. Orice putere pe care poate cineva să o folosească este în interiorul omului, aşteptând numai să fie făcută vizibilă, mai întâi prin recunoaşterea ei, apoi prin afirmarea posesiei ei şi apoi, lucrând la nivelul conştientei, până când individul devine una cu ea.

21. Oamenii spun că îşi doresc o viaţă abundenţă, şi chiar aşa şi este; dar mulţi cred că dacă îşi întăresc muşchii sau respira urmând metode ştiinţifice, mănâncă un anumit regim alimentar, beau nu ştiu câte pahare de apă pe zi la o a numită temperatura vor obţine abundenta pe care o caută. Rezultatul acestor metode este de fapt indiferent. Însă, atunci când omul desopera adevărul, se afirmă una şi aceeaşi cu Viaţa, atunci se vede cu ochiul liber că primeşte vigoarea tinereţii; găseşte că a descoperit sursa tuturor puterilor.

22. Toate greşelile se datorează ignoranţei. Cucerirea de noi cunoştinţe, şi în consecinţă a puterii, este ceea ce determina creşterea şi evoluţia. Recunoaşterea şi demonstrarea cunoştinţelor este ceea constituie puterea, iar această putere este spirituală, iar puterea spirituală se găseşte în esenţa tuturor lucrurilor; este sufletul Universului.

23. Aceste cunoştinţe reprezintă abilitatea omului de a gândi; gândul este deci germenele evoluţiei conştiente a omului. Când omul încetează să avanseze în gândurile şi idealurile sale, forţele sale încep imediat să se dezintegreze, iar înfăţişarea sa reflectă aceste schimbări de situaţie.

24. Oamenii de succes păstrează pentru afacerea lor condiţiile ideale care vor ei să le realizeze. Totdeauna păstrează în minte pasul următor necesar atingerii idealului la care ei se străduie. Gândurile sunt materialele cu care ei construiesc, iar imaginaţia este atelierul lor. Mintea este mereu forţa pe care ei o folosesc pentru a-şi asigura pesoanele şi circumstanţele necesare construirii cu succes a structurii, iar imaginaţia este matricea în care toate relizarile măreţe au fost create.

25. Dacă ai fost credincios idealului tău, vei auzi chemarea când circumstanţele sunt pregătite să materializeze planurile tale, iar rezlultatele vor fi direct proporţionale cu fidelitatea ta faţă de idealurile tale. Idealul păstrat constant este ceea ce predetermina şi atrage condiţiile necesare realizării acestuia.

26. Astfel poţi să ţeşi un articol spiritual în reţeaua existenţei tale. Astfel poţi avea o viaţă fermecătoare şi poţi fii protejat întotdeauna de rău. Astfel poţi deveni o forţă pozitivă unde condiţiile de opulenţa şi armonie sunt atrase către tine.

27. Aceasta este plămădeala care impregnează conştiinţa generală şi care este responsabilă de condiţiile de nelinişte care sunt evidente peste tot.

28.În Partea a şaptea ai creat o imagine mentală, ai adus-o din invizibil în vizibil. În această săptămână vreau să-ţi alegi un obiect şi să-i urmezi calea înapoi la origini, să vezi în ce constă de fapt. Făcând astfel îţi dezvolţi imaginaţia, perspicacitatea, percepţia şi discernământul. Aceste calităţi nu vin din observaţia superficială ci din observaţia analitică, ascuţită, care vede lucrurile dincolo de suprafaţă.

29. Sunt puţini cei care ştiu că lucrurile pe care le văd sunt numai efecte şi care înţeleg cauza din care aceste efecete sunt aduse în existenţă.

30. Ia aceeaşi poziţie ca în fiecare săptămână şi vizualizează o navă de război. Vezi monstrul cumplit plutind deasupra apelor. Se pare că nu este viaţa nicăieri pe navă; numai tăcere. Ştii că de departe, cea mai mare parte a navei se află sub apă, nevăzută. Ştii că nava este mare şi grea ca un bloc cu douăzeci de etaje. Ştii că există sute de oameni pregătiţi să-şi ocupe posturile instantaneu. Ştii că fiecare departament are un conducător capabil, antrenat şi priceput, care s-a dovedit competent să câştige postul de conducere a acestui mecanism minunat. Ştii că deşi pare neatent, monstrul are ochi cu care vede peste tot pe o rază de kilometri şi nimic nu este permis să scape ochiului său vigilent. Ştii că în timp ce pare tăcut, obediet şi inocent, este gata să arunce proiectile cântărind mii de kilograme către inamici aflaţi la kilometri depărtare; toate acestea şi chiar mai multe poţi să ţi le imaginezi aproape fără efort. Dar cum a ajuns nava să fie aşa cum este acum; cum a fost creeata în primul rând? Toate aceste vrei să le cunoşti dacă eşti un observator atent.

31. Urmăreşte producţia metalului în turnătorie, vezi mii de oameni participând la producţie. Mergi chiar mai departe şi vezi metalul cum este scos din mână, cum este încărcat în şlepuri sau în vagoane, cum meşte topit şi tratat. Du-te mai departe şi vezi arhitectul şi inginerii care au proiectat vasul. Lasă-ţi gândul să te poarte înapoi pentru a afla de ce au proiectat acest vas. Vei vedea că eşti înapoi atât de departe încât acest vas este ceva intangibil, nu există, este doar un gând în mintea arhitectului. Dar de unde a venit ordinul de a proiecta o navă? Comandă a venit probabil de la Secretarul Apărării. Sau poate nava a fost plănuită înainte de începerea războiului, iar parlamentul trebuia să aprobe bugetul pentru a asigura banii necesari construcţiei. Pe cine reprezintă parlamentarii? Ne reprezintă pe noi, pe mine şi pe tine, astfel linia gândului nostru începe cu o navă de război şi se termină cu noi înşine şi astfel vedem că gândul nostru este responsabil de acest fapt şi multe altele la care rareori ne gândim; dacă reflectăm mai departe, realizăm cel mai important lucru şi anume că fără descoperirea unei anumite legi această masă de oţel şi fier nu ar fi putut pluti pe ape ci s-ar fi scufundat, nava nu ar fi existat deloc.

32. Acesta lege spune: „Un corp scufundat într-un lichid sau gaz este împins ascendent pe verticală cu o forţă egală cu greutatea volumului de lichid sau gaz dislocat”. Descoperirea acestei legi a revoluţionat călătoria pe oceane, comerţul şi chiar războiul şi a făcut posibilă existenţa navelor de război, a şi a aircraft carrier şi a navelor de croasiera.

33. Vei găsi acest exerciţiu de o valoare inestimabilă. Când gândul a fost antrenat să vadă dincolo de suprafaţă, totul ia o formă dfiferita, nesemnificativul devine important, neinteresantul interesant. Lucrurile
care par să fie fără importanţă sunt de fapt singurele lucruri vitale în existenţa noastră.

Priveşte Această Zi
Pentruca este Viaţa, chiar Viaţa Vieţii
În scurtul ei decurs se găsesc toate Adevărurile şi Realităţile existenţei
noastre. Fericirea de a Creşte;
Gloria Acţiunii;
Splendoare Frumuseţii;
Petru că Ieri este doar un Vis;
Mâine este doar o viziune:
Dar un Astăzi bine trăit face fiecare
Ieri un Vis de Fericire şi
Fiecare Maine o Viziune de Speranţă.
Ia aminte deci la Ziua se Azi.

– Din Sanscrită.

PARTEA VIII – ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

1. Întrebare: Ce este imaginaţia?
Răspuns: O formă de gând constructiv. Lumina cu care penetram noi lumi de gând şi de experienţe. Intrumentul puternic prin care orice inventator sau descoperitor deschide o cale de la precedent la experienţă.

2. Întrebare: Care este rezultatul imaginaţiei?
Răspuns: Cultivarea imaginaţiei conduce la dezvoltarea idealului din care se naşte viitorul tău.

3. Întrebare: Cum poate fi cultivată?
Răspuns: Prin exerciţiu; trebuie să i se asigura hrana, altfel nu poate trăi.

4. Întrebare: Prin ce diferă imaginaţia de visul cu ochii deschişi?
Răspuns: Visul cu ochii deschişi este o formă de disipare mentală, în timp ce imaginaţia este o formă constructivă a gândului care precede orice acţiune constructivă.

5. Întrebare: Ce sunt greşelile?
Răspuns: Rezultatul ignoranţei.

6. Întrebare: Ce este cunoaşterea?
Răspuns: Rezultatul abilităţii omului de a gândi.

7. Întrebare: Care este puterea cu care construiesc oamenii de succes?
Răspuns: Mintea este forţa în mişcare care asigură persoanele şi situaţiile necesare îndeplinirii planurilor.

8. Întrebare: Ce anume pre-determina un proiect?
Răspuns: Idealul menţinut constant în minte atrage condiţiile necesare îndeplinirii lui.

9. Întrebare: Care este rezultatul unei observastii analitice profunde?
Răspuns: Dezvoltarea imaginaţiei, a perspicacităţii, percepţiei şi înţelepciunii.

10. Întrebare: La ce conduc toate acestea?
Răspuns: La Opulenta şi Armonie.

Exit mobile version