Desi originea cuvantului “mandala” este dezbatuta in continuare, majoritatea oamenilor cred ca el provine dintr-un cuvant Sanskrit ce inseamna “cerc” , iar etimologia sugerata inseamna, de fapt, “recipient de esenta”.
Mandalele au fost descoperite in Orientul Indepartat, iar simbolismul Nativilor Americani este bazat pe “cercul sacru”. Sunt considerate ca fiind originare din Est, dar este dificil, chiar imposibil, sa gasim o civilizatie fara o oarecare constientizare a simbolismului si a potentialului de auto-examinare a cercului.
Cercul este cea mai naturala forma cunoscuta de umanitate. Universul este format din planete, stele, luna si soare – toate avand forma sferica. Soarele rasare si apune intr-un cerc fara sfarsit; copacii, pietrele si picaturile de ploaie sunt circulare, iar majoritatea fructelor si florilor au forma sferica. Celulele si atomii, care alcatuiesc totul in univers, sunt de asemenea circulare.
Mandalele au fost folosite de catre Budisti, Hindusi, Tibetani si Nativii Americani in rugaciune, meditatie si pentru vindecare. Budistii fac mandale din nisip colorat, reprezentand locul divin de resedinta al lui Buddha, si le distrug, dupa ce acestea isi indeplinesc scopul. Multe religii Crestine folosesc mandala fara sa-si dea seama. De exemplu, ferestrele rozeta din catedralele gotice, cu designul lor complicat, sunt in mod clar mandale.
Citeste articolul integral aici
Recomandam urmatoarele articole:
– Cele patru elemente – și încercările ce le corespund
– Permite-mi sa simt ce simt
– Frângerea inimii, o cale de a o deschide
– Eu in lume!
– Flacara Violet, intre sacru si profan!