Eckhart Tolle – Sfaturi #10

Category: Eckhart Tolle Comments: No comments

Eckhart Tolle

• Gândirea compulsiva pe care o are mai toată lumea, trăieşte într-o stare de aparenta separare, într-o viaţă complexă şi nebună, plină de probleme continue şi conflicte, o lume ce reflectă permanenta fragmentare a minţii.

• ELIBERAREA ESTE O STARE DE ÎNTREGIRE, de a fi UNA cu totul, şi deasemanea de pace. Să fii una cu viaţa în aspectul ei manifestat – lumea – şi în acelaşi timp şi cu Şinele din adâncul nostru dar şi cu viaţa nemanifestată – una cu Fiinţa toată. Eliberarea nu este numai sfârşitul suferinţei şi a unui conflict continuu în interiorul nostru sau în afară, dar şi SFÂRŞITUL ÎNGROZITOAREI ÎNROBIRI A GÂNDIRII NEÎNCETATE. Ce eliberare inredibila este acest lucru!

• Identificarea cu mintea noastră creează un ecran opac de concepte, etichete, imagini, cuvinte, judecaţi şi definiţii care blochează toată relaţionarea cu adevărul. Ele se interpun între tine şi tu însuţi, între tine şi natura, între tine şi Dumnezeu. Acest ecran de gânduri este cel care creează iluzia separării, iluzia că tu eşti total diferit de ceilalţi. Atunci tu uiţi acest fapt esenţial ca sub nivelul aparentei fizice separate a formelor, tu eşti una cu toate acestea. Dar uiţi – vreau să spun că nu mai poţi să-ţi SIMŢI propria Fiinţă că o realitate de sine – evidenţa. Poţi să crezi că această realitate este adevărată, dar nu o mai poţi simţi că este aşa. O credinţă poate fi confortabilă. Totuşi, NUMAI PRIN PROPRIA TA EXPERIENŢĂ POŢI SĂ DEVII LIBER!

• Gândirea a devenit o boală. Bolile apar atunci când lucrurile se dezechilibrează. De exemplu, nu este nimic neinregula cu diviziunea celulelor şi multiplicarea lor în corp, dar dacă acest proces continua mai mult decât îi trebuie organismului, ele proliferează, şi atunci apare boala.

• Notă: Mintea este un instrument superb, dacă este folosită corect! Iar dacă este folosită greşit, ea devine foarte distructivă. Să o faci mai exactă, nu este nevoie, atâta timp cât o utilizezi greşit – tu de fapt nu te foloseşti de ea. Ea te foloseşte pe tine! Aceasta este boală. TU CREZI CĂ EŞTI MINTEA TA. Aceasta este iluzia. Instrumentul te controlează pe tine.

• Nu sunt de acord cu tine. Este adevărat că fac o mulţime de lucruri fără rost că cei mai mulţi dintre oameni, dar totuşi pot să aleg să-mi folosesc mintea pentru a realiza anumite lucruri şi fac asta tot timpul – ET: Numai pentru faptul că poţi rezolva cuvinte încrucişate sau eşti în stare să construieşti o bombă atomică, asta nu înseamă că-ţi foloseşti mintea. Aşa cum câinilor le place să ronţăie oase, şi minţii noastre îi place să-şi înfigă dinţii în probleme. PENTRU ASTA rezolvă cuvinte încrucişate sau construieşte bombe atomice. Nu există alt motiv pentru a aface lucrul acesta!… Dă-mi voie să te întreb ceva: poţi fi tu liber de mintea ta, oricând vrei tu? Ai găsit, butonul de ,,OPRIRE”?

• Vrei să spui să opreşti gândirea total? Nu, nu pot. Poate doar un moment sau două. – ET: atunci mintea ta te foloseşte pe tine! Te identifici inconştient cu ea, aşa că nici măcar nu îţi mai dai seama că eşti scalvul ei. Este ca şi când ai fi POSEDAT fără să ştii asta, de aceea tu iei entitatea posedată ca fiind tu însuţi. Începutul eliberării este atunci când realizezi că TU NU EŞTI ENTITATEA POSEDATĂ – GÂNDITORUL. SĂ ŞTII ASTA, îţi permite să observi entitatea. Din momentul când începi să priveşti la gânditor, din aceea clipă un nivel adânc al conştiinţei se activează. Şi începi să realizezi că este o realitate a inteligenţei nemărginite mai presus de gând, faţă de care gândul nu este decât un mic aspect al acelei inteligente.

• Mai realizezi că toate lucrurile care pentru tine contau aşa de mult: frumuseţea, iubirea, creativitatea, bucuria, pacea interioară – toate acestea apar de dincolo de minte. Atunci începi SĂ TE TREZEŞTI, ELIBERÂNDU-TE DE MINTEA TA!

• Ce vreţi să spuneţi prin ,,a privi gânditorul?” – Când cineva se duce la doctor şi spune: ,,aud o voce în capul meu”, el va fi trimis, în cel mai bun caz la pshiatru. De fapt, într-un mod similar, virtual, fiecare aude o voce, sau mai multe, în capul lui, mai tot timpul. Acesta este procesul involuntar de gândire de care nu-ţi dai seama, şi TREBUIE SĂ AI PUTEREA SĂ-L OPREŞTI, ODATĂ! Este un monolog sau un dialog continuu în tine.

• Probabil ai trecut pe lângă oameni nebuni pe stradă, care vorbesc fără încetare sau mormăie singuri. Ei bine, asta nu este prea departe de ceea ce faceţi voi sau ceilalţi oameni ,,normali”, cu excepţia că nu vorbiţi cu voce tare. Vocea interioară comentează, speculează şi judecă,… compară sau se plage, îi place sau nu îi place de ceva,… Ea nu este necesar să releve situaţia în care te afli în acel moment, poate să-şi amintească ceva din trecutul apropiat sau depărtat, ori poate să repete şi să-şi imagineze situaţii posibile în viitor. Adeseori îşi închipuie lucruri care merg prost sau se termină rău: acestora, noi le spunem: necazuri. Alteori această pistă sinuoasă este însoţită de imagini vizuale sau de ,,filme mentale”. Chiar dacă vocea arata o situaţie anume, o va interpreta în termenii trecutului. Acest lucru se întâmplă pentru că ea aparţine minţii condiţionate, care este rezultatul întregii noastre istorii trecute, ca şi minţii colective pe care a moştenit-o şi prin care ea este controlată.

• Aşa că tu vezi şi judeci prezentul PRIN OCHII TRECUTULUI şi ai un punct de vedere total nepotrivit faţă de el. Şi nu este ceva ieşit din comun pentru voce să-ţi fie DUŞMANUL CEL MAI RĂU. Mulţi oameni trăiesc cu acest lucru îngrozitor în capul lor, care atacă continuu şi îi pedepseşte, şi îi stoarce de energie vitală. Şi astfel ea ajunge să fie cauza unei mizerii şi nefericiri nemărturisite, la fel ca o boală.

• Vestea bună este că vă puteţi elibera de mintea voastră. NUMAI ACEASTĂ ESTE ADEVĂRATA ELIBERARE! Şi puteţi face primul pas, chiar acum! Începeţi SĂ ASCULTAŢI vocea din capul vostru, cât de des puteţi. Acordaţi MAI MULTĂ ATENŢIE tiparelor de gândire repetitivă, acelor plăci de gramofon pe care le-aţi ascultat în capul vostru atât de mulţi ani. Aceasta înseamnă ,,să priveşti gânditorul”, ceea ce este un mod de a spune… – ASCULTAŢI VOCEA DIN CAPUL VOSTRU! Fiţi acolo martori, că prezenţă.

• Când auziţi această voce, ascultaţi-o imparţial…. ASTA ESTE CEEA CE SPUNE EA, şi nu judecaţi…. Şi nu judecaţi sau nu condamnaţi ceea ce auziţi. Făcând aşa, vocea va mai încerca să vină din nou prin uşa din dos. Dar curând va ve-ţi da seama: ,,este vocea,…şi iată o ascult,…şi o privesc”. Şi astfel realizez că asta sunt eu! Această conştiinţă a propriei prezente, nu este un gând. EA APARE DE DINCOLO DE MINTE!

• Aşa că atunci când priviţi un gând, sunteţi conştienţi nu numai de el dar şi de voi înşivă că fiind martorul gândirii. Şi atunci o nouă dimensiune a conştiinţei apare în voi. Şi aşa cum staţi şi ascultaţi gândurile, veţi simţi o prezenţă conştientă – Sinele vostru adevărat – care este dincolo de gânduri!

• Atunci gândurile îşi pierd puterea asupra voastră, şi repede se domolesc, pentru că voi nu mai energizati mintea prin identificarea cu ea. Acesta este începutul sfârşitului gândirii involuntare şi compulsive. Când un gând se domoleşte, voi experimentaţi o discontinuitate în curgerea gândurilor – UN SPAŢIU ,,FĂRĂ MINTE”. La început, acest spaţiu liber vă fi scurt, poate de câteva secunde, dar cu timpul va deveni mai lung. Atunci când aceste spaţii libere apar, simţiţi o linişte şi o stare de siguranţă şi pace în voi. Acesta este începutul simţământului vostru de existenţa a Sinelui – pe care-l trăiţi ca şi Fiinţare, şi care în mod obişnuit este obturat de minte. Astfel, TRĂIND ACEASTĂ STARE, cu timpul, liniştea şi pacea se vor adânci. De fapt nu este nici-un sfârşit la această adâncire în Sine. Veţi mai simţi o subtilă bucurie ce apare din adâncul vostru: bucuria de A FI.

• Nu este o stare de transă, deloc. Nu este nici o pierdere a conştiinţei. Se întâmplă chiar opusul. Dacă preţul păcii ar fi fost scăderea conştiinţei voastre, atunci preţul liniştii ar fi fost lipsa vitalităţii şi a stării de trezire, şi în acest caz, tot ce este mai rău se poate întâmpla.

• În această stare de conectare interioară, sunteţi mult mai alert şi mai treaz decât în starea de identificare mentală. Şi sunteţi şi cu totul prezenţi. Va creşte de asemenea frecventa vibraţiei câmpului de energie care dă viaţa corpului fizic!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>