Eckhart Tolle – Sfaturi #08

Category: Eckhart Tolle Comments: No comments

Eckhart Tolle

• Voi vă luptaţi să atingeţi un scop în viitor, când lucrurile vor fi, poate, mai sigure, mai pline de viaţă, abundenţă, dragoste, bucurie,…dar, de fapt acele lucruri sunt esenţă a ceea ce sunteţi voi deja. Tot ceea ce vi se cere pentru a avea acces la esenţa, este să vă împrieteniţi cu momentul prezent. Şi veţi putea să realizaţi că mai tot timpul în viaţa voastră aţi făcut din momentul acesta, un duşman. Voi nu aţi spus ,,DĂ” la ceea ce este, şi nu l-aţi îmbrăţişat aşa cum vine el. Aţi fost nealiniaţi la ,,clipă de acum” şi de aceea viaţa a devenit o luptă.

• Astăzi, acest lucru pare a fi normal, pentru că toţi din jurul vostru trăiesc în acelaşi mod. Lucrul nostim este acesta: Viaţa,… marea inteligenta care pătrunde întregul cosmos, vine în ajutorul vostru numai atunci când spuneţi ,,DĂ” la ceea ce este! Unde este viaţa?… Aici! Acum!… Tot ceea ce este – este numai în această clipă! Prezentul pare atât de mic la început,… un mic segment între trecut şi viitor, şi totuşi,… ÎNTREAGA PUTERE A VIEŢII SE ASCUNDE ÎN EL. Când se întâmplă trezirea spirituală, vă treziţi în plinătate şi viu, în sacrul acestui moment de acum! Până aici aţi fost absenţi, adormiţi, dar acum sunteţi prezent – şi treaz!

• Secretul trezirii este: SĂ ACCEPTAŢI NECONDIŢIONAT ACEST MOMENT AŞA CUM ESTE EL, ŞI CUM APARE – CĂ ESTE CEEA CE ESTE! Unii oameni fac lucrul acesta pentru că nu mai pot să stea în suferinţă care vine odată cu NEACCEPTAREA A CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ACEASTĂ CLIPĂ. Da fapt ei sunt forţaţi să se trezească. Alţii au suferit destul şi sunt gata să îmbrăţişeze singuri, momentul de acum. Atunci când deveniţi prezenţi în acest mod,…judecăţile, etichetele şi conceptele minţii voastre NU MAI SUNT DELOC IMPORTANTE pentru că acum o inteligenţă infinită, OPEREAZĂ ÎN VOI ŞI PRIN VOI! În acest mod mintea poate fi folosită mult mai eficient şi creativ,… şi atunci când este nevoie.

• Întrebarea care se naşte: mai este nevoie de străduinţa pentru a împlini ceva, când sunteţi atât de prezenţi,… acum? Aţi putea să deveniţi pasivi în această stare? Multe din activităţile fără rost vor fi abandonate, dar starea de prezenţa este singura stare în care energia creativă vă este disponibilă. Când sentimentul de împlinire de sine NU MAI ESTE DEPENDENT DE UN VIITOR REZULTAT, ATUNCI BUCURIA APARE ÎN ORICE FACEŢI!

• Faceţi ceea ce faceţi pentru că, acţiunea însăşi este plină. Şi orice veţi face sau veţi creea în această stare este de înaltă calitate. Aceast lucru se întâmplă, pentru că nu mai există ceva ce trebuie să se sfârşească, şi atunci deodată o dragoste atentă apare în tot ceea ce faceţi!

• ,,Să fii în prezent”,… sună atât de bine, şi totuşi este foarte greu de susţinut. Sunt ceva exerciţii practice pentru cei ce vor să menţină conştiinţa în momentul prezent? – Deşi vechea conştiinţă sau să-i spunem inconştientă, încă ocupa un loc important şi chiar funcţionează în lumea aceasta, nouă conştiinţă – trezirea – prezenţa – a şi început să apară în multe fiinţe umane. În cartea mea ,,Puterea prezentului”, am menţionat câteva căi prin care puteţi menţine momentul de trezire,… prezent, dar principalul lucru este SĂ PERMITEŢI, SĂ DAŢI VOIE ÎN REALITATE că această nouă stare de conştiinţa SĂ SE IVEASCĂ, decât să credeţi că muncind din greu veţi putea cândva să o realizaţi. Cum o lăsaţi să apară? Simplu – LĂSÂND ACEST MOMENT SĂ FIE CEEA CE ESTE! Aceasta înseamnă SĂ RENUNŢI LA REZISTENŢĂ INTERIOARĂ LA TOT CEEA CE ESTE, ACUM! – CLIPA DE FAŢĂ, AŞA CUM VINE EA! Acesta atitudine LĂSA VIAŢA SĂ-ŞI DEZVĂLUIE FRUMUSEŢEA! NU EXISTĂ O MAI MARE PRACTICĂ SPIRITUALĂ CĂ ACEASTA!

• În filmul ,,Înflorirea conştiinţei umane” aţi vorbit despre o nouă conştiinţă ce apare în timpurile noastre. Ce vreţi să spuneţi prin asta? Momentul prezent nu a fost disponibil întotdeauna căutătorilor sinceri? Ce se întâmplă acum, deosebit, în timpul nostru? Vreţi să arătaţi spre un proces de evoluţie sigur – o accelerare în dezvoltarea spirituală a umanităţii? – Da, momentul prezent a fost dintotdeauna disponibil căutătorilor spirituali. Dar, ATÂTA TIMP CÂT CĂUTAŢI, NU SUNTEŢI DESCHIŞI SPRE CLIPA ACEASTA DE ACUM. Căutarea implica faptul că voi vă proiectaţi în viitor răspunsul la întrebările voastre,… sau căutaţi să realizaţi ceva, spiritual sau orice altceva,… atunci – cândva. Fiecare este într-un fel sau altul în căutare – alergând mereu după ceva care SĂ ADAUGE ,,MAI MULT” la ceea ce sunteţi deja, orice ar fi acestea: bani, relaţii, posesii, cunoaştere, statut social,… – sau realizare spirituală.

• ,,A căuta” înseamnă că aveţi nevoie de MULT TIMP, MAI MULT VIITOR, MAI MULT DIN ASTA, MAI MULT DIN ACEEA! Şi nu este nimic în neregulă cu asta. TOTUL ÎŞI ARE UN LOC ÎN ACESTA LUME. Să faci bani, să aduni cunoaştere, să înveţi o nouă meserie, să explorezi un teritoriu nou, chiar să jungi de la A la B – pentru toate aceste lucruri tu ai nevoie de timp. Pentru aproape orice faceţi, aveţi nevoie de timp, în afară de un singur lucru: SĂ ÎMBRĂŢIŞEZI MOMENTUL ACESTA! NU AI NEVOIE DELOC DE TIMP pentru a te deschide pe tine spre puterea prezentului şi aşa să te trezeşti la cine eşti tu, mai presus de nume şi forma, şi să realizaţi că în adâncul fiinţei voastre, VOI SUNTEŢI DEJA ÎMPLINIŢI, ÎNTREGI, UNA CU ESENŢĂ NELIMITATĂ DE TIMP. NUMAI TIMPUL ESTE OBSTACOLUL pentru aceasta realizare. CĂUTAREA pentru că are loc în timp ESTE OBSTACOLUL MAJOR. Astfel că, mereu aveţi nevoie SĂ ADĂUGAŢI CEVA la ceea ce deja sunteţi – acesta este obstacolul!

• Povestea vieţii voastre,…cum toate se dezvăluie,…dacă izbutiţi sau nu în această lume,… Da, contează,…da, este important totul, dar relativ, nu absolut! De aceea numai un singur lucru este de importanţă majoră şi acesta este: PREZENTUL! Dacă îl pierzi, vei pierde scopul fundamental al vieţii voastre, căruia i-am spus ÎNFLORIREA CONŞTIINŢEI UMANE! Şi în cele din urma NIMIC ALTCEVA NU VĂ VA SATISFACE! Câteva fiinţe umane în care nouă conştiinţă s-a împlinit, au devenit marii invatori ai umanităţii, că Buddha, Lao Tzu, Iisus, cu toate că învăţăturile lor au fost în majoritate, neînţelese, mai ales atunci când s-au transformat în religie organizată. Ei au fost prima manifestare a înfloriri conştiinţei umane. Mai târziu au apărut alţii, din care câţiva au devenit învăţători faimoşi şi respectaţi, pe când unii au rămas relativ necunoscuţi sau poate chiar complet necunoscuţi.

• La periferia religiilor consacrate, din timp în timp mai apar mişcări singulare, prin care nouă conştiinţă se manifestă. Aceasta a permis unui număr de oameni din aceste mişcări să se trezească spiritual. Astfel de curente, în Creştinism au fost Gnosticii, şi misticismul medieval, în Budism – Zen, în Islam – mişcarea sufita, iar în Hinduism – calea Advaita Vedanta. Dar acei bărbaţi şi femei care s-au eliberat complet au fost dintotdeauna puţini – flori ale conştiinţei. Până recent nu se simţea o nevoie pentru că un număr mare de oameni – să se trezesca. Pentru prima oară în istoria umană, o transformare pe scară largă a conştiinţei a devenit necesară pentru că umanitatea să poată supravieţui.

• Ştiinţa şi tehnologia au amplificat efectele disfuncţiei minţii umane ţinând-o într-o stare de netrezire, şi asta într-un asemenea grad încât omenirea, şi probabil planetă, nu va mai putea supravieţui pentru următorii 100 de ani, DACĂ CONŞTIINŢA UMANĂ NU SE SCHIMBĂ!

• Aşa cum am spus, evoluţia apare de obicei ca o reacţie la o situaţie critică, şi noi ştim că acum suntem confruntaţi cu o asemenea situaţie extremă. Aceasta arată şi de ce este cu adevărat o accelerare enormă în procesul de trezire a speciei noastre. Nouă trezire spirituală nu se întâmplă numai în religiile consacrate, ci mai mult în afara acestor structuri. Uneori se ralizeaza, totuşi şi în biserică şi în instituţiile religioase ce există, acolo unde membrii acestor congregaţii nu se mai identifica cu sistemele rigide şi exclusiviste de credinţă ale căror ţel inconştient este de A CREŞTE SENTIMENTUL DE SEPARARE de care structurile minţii egotice depind pentru a supravieţui.

• De cât timp şi de cât efort este nevoie pentru a realiza puterea prezentului? Poate aceasta realizare să apară deodată sau e nevoie să munceşti pentru asta o viaţă întreagă? – PUTEREA PREZENTULUI NU POATE FI RELIZATA DECÂT ACUM! EA NU CERE TIMP ŞI NICI EFORT! Efort, înseamnă să încerci din greu SĂ AJUNGI UNDEVA, şi aşa nu poţi fi prezent, PRIMIND ACEST MOMENT AŞA CUM VINE EL, ŞI ACCEPTÂNDU-L AŞA CUM ESTE!

• Pentru că NU ESTE NEVOIE DE TIMP PENTRU A TE TREZI! – tu poţi realiza lucrul acesta numai acum! Timp îţi va lua doar până vei putea sta treaz în toate situaţiile de zi cu zi. Adeseori te poţi găsi pe tine însuţi împins înapoi în vechile tipare condiţionate şi reactive, atunci când te confrunţi cu provocările vieţii cotidiene şi a relaţiilor. Tu pierzi prezentul martor şi te identifici din nou cu vocea din capul tău, continua curgere a gândurilor,… cu etichetele, judecăţile, şi opiniile care îţi umblă mereu prin minte. Şi nu-ţi mai dai seama că ele nu sunt decât etichete, judecăţi, şi poziţii – opinii mentale – dar în care credem total. Şi astfel voi creaţi conflict. Şi apoi suferiţi. Iar suferinţa se trezeşte din nou. Şi toate acestea până când PREZENTA DEVINE STAREA NOASTRĂ PREDOMINANTA!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>