Don Miguel Ruiz – Compatibilitate – Relaţia perfectă

Category: Maestri si invatatori spirituali Comments: No comments

Don Miguel Ruiz

Imaginaţi-vă relaţia perfectă. Vă aflaţi într-o stare continua de fericire perpetua, pentru că trăiţi alături de bărbatul ideal sau de femeia ideală. Cum aţi putea descrie viaţa alături de o asemenea persoană?

Ei bine, relaţia cu o asemenea persoană ar putea fi comparată cu relaţia cu un câine. Un câine nu poate fi altceva decât un câine. Orice aţi face, el nu se va schimba. Acelaşi lucru este valabil şi dacă aveţi o pisică sau un cal. Orice animal este ceea ce este.

Acceptarea acestui adevăr în relaţia cu alţi oameni este foarte importantă. Nici un om nu poate fi schimbat de către un altul. Fie îl iubim aşa cum este, fie nu. A încerca să-l schimbăm pentru a corespunde imaginii noastre personale este ca şi cum am încerca să schimbăm un câine, o pisică sau un cal. Realitatea este că orice om este cel care este, inclusiv noi înşine. Este la fel în cazul dansului: fie doreşti să dansezi, fie nu. Trebuie să fii complet sincer cu tine însuţi, că nu se poate să dansezi şi să te simţi bine dacă tu nu doreşti acest lucru. Numai cine înţelege acest adevăr profund poate deveni suficient de lucid pentru a-i vedea pe cei din jur aşa cum sunt, nu aşa cum doreşte el.

Dacă aveţi un câine sau o pisică, gândiţi-vă la relaţia cu animalul. Să luăm exemplul relaţiei cu un câine. Animalul ştie perfect cum trebuie să se poarte cu dumneavoastră. Cum reacţionaţi atunci când câinele greşeşte? Orice i-aţi face, lui nu-i pasă pentru că vă iubeşte oricum. Câinele nu aşteaptă nimic de la dumneavoastră. Cum stau însă lucrurile cu iubita sau iubitul dumneavoastră, cu soţul sau soţia? Aceştia au atât de multe aşteptări, şi în plus se mai şi schimbă tot timpul.

Câinele este responsabil pentru jumătatea lui de relaţie cu omul. Când stăpânul lui ajunge acasă, câinele latră de bucurie, da din coadă, sare pe el. El îşi joacă foarte bine rolul, iar omul ştie că este un câine perfect. Cei care îşi iubesc cu adevărat animalele îşi joacă la rândul lor perfect rolul: le hrănesc, le mângâie, se joacă cu ele. Ei îşi iubesc necondiţionat animalele, aşa cum îi iubesc şi acestea pe ei. Ambele părţi îşi asumă perfect partea de responsabilitate pentru relaţia dintre ele.

Marea majoritate a oamenilor îşi pot imagine foarte uşor un asemenea tip de relaţie cu un animal, dar nu şi cu un alt om. Oare de ce? Cunoaşteţi pe cineva care nu este perfect? Câinele nu este decât un câine, iar acest lucru nu vă deranjează. Nu vă simţiţi deloc responsabil pentru el, nu doriţi să-l faceţi să devină un alt câine. La rândul lui, el nu încearcă să facă din dumneavoastră altcineva decât sunteţi, de pildă un stăpân mai bun. De ce aţi încerca atunci să transformaţi o femeie într-o altă femeie, sau un bărbat într-un alt bărbat? De ce nu sunteţi dispus să îi acceptaţi aşa cum sunt?

Poate că vă gândiţi: “Dar ce să mă fac dacă nu mă aflu alături de femeia potrivită sau de bărbatul ideal?” Într-adevăr, trebuie să alegeţi femeia potrivită sau bărbatul potrivit. Dar cine poate fi partenerul potrivit? Cineva care doreşte să meargă în aceeaşi direcţie cu dumneavoastră, care este compatibil cu valorile şi cu convingerile dumneavoastră, din punct de vedere emoţional, fizic, spiritual.

Cum puteţi şti dacă partenerul dumneavoastră este potrivit? Să spunem că sunteţi bărbat şi că o femeie doreşte să vă aleagă ca partener de viaţă. Dacă ar exista o sută de femei aflate în căutarea unui bărbat, câte dintre ele ar fi dispuse să vă aleagă pe dumneavoastră? Răspunsul este simplu: nu aveţi de unde să ştiţi. De aceea, este necesar să exploraţi şi să vă asumaţi un anumit risc. Eu vă pot oferi un răspuns: femeia cea mai potrivită pentru dumneavoastră este femeia pe care o iubiţi aşa cum este, pe care nu veţi încerca să o schimbaţi în nici un fel. Aceasta este femeia potrivită pentru dumnevoastră. Dacă găsiţi o asemenea femeie, iar ea va răspunde cu aceeaşi atitudine, atunci sunteţi un om norocos.

Sunteţi bărbatul potrivit pentru ea dacă vă iubeşte exact aşa cum sunteţi şi dacă nu doreşte să vă schimbe în nici un fel. Nu femeia este responsabilă pentru dumneavoastră; ea trebuie să aibe încredere că sunteţi cel care pretindeţi că sunteţi, că proiecţia dumnevoastră exterioară este identică cu adevărul dumneavoastră interior. Trebuie să fie la fel de cinstită cu dumnevoastră şi să nu proiecteze în exterior o imagine diferită de cea reală, astfel încât să descoperiţi mai târziu că nu este cea care credeaţi iniţial că este. Cine vă iubeşte, vă iubeşte exact aşa cum sunteţi. Dacă cineva doreşte să vă schimbe, înseamnă că nu sunteţi persoană pe care o doreşte. Atunci, de ce ar mai rămâne alături de dumneavoastră?

Este uşor să-ţi iubeşti câinele, căci câinele nu are opinii despre tine. Câinele îşi iubeşte stăpânul necondiţionat. Acest lucru este extrem de important. Dacă partenerul dumnevoastră vă iubeşte exact aşa cum sunteţi, iubirea sa seamănă cu iubirea unui câine. Alături de el/ea, puteţi fi dumneavoastră înşivă, puteţi fi cel/cea care sunteţi, exact aşa cum câinele este cel care este.

 

fragment din cartea Arta de a iubi de Don Miguel Ruiz

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>