OSHO – Despre iubire

Category: Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO) Comments: No comments

Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)

“Iubirea nu stăpâneşte, şi iubirea nu poate fi stăpânită. Adevărata iubire te duce la libertate. Libertatea este cea mai înaltă culme, este valoarea supremă. Iar iubirea vine imediat după ea. Următoarea valoare după libertate este iubirea. Iubirea nu este împotriva libertăţii. Iubirea este piatra de sprijin către libertate. Conştientizarea îţi arată limpede că iubirea trebuie folosită ca piatra de sprijin pentru libertate. Dacă iubeşti, îi dai libertate celuilalt. Iar când îi dai libertate celuilalt, primeşti libertate de la el.
Iubirea înseamnă împărtăşire, nu exploatare. Şi, de fapt, iubirea nici nu gândeşte în termeni de frumos şi urât. Iubirea nu gândeşte deloc – ea doar acţionează, reflectează, meditează. Da, se întâmplă uneori să te potriveşti cu cineva – dintr-o dată totul intră în armonie. Ne e o chestiune de frumuseţe sau urâţenie, e o chestiune de armonie, de ritm.
[…]

În realitate, problema frumuseţii şi a urâţeniei e o problemă falsă. Nimeni nu e urât, şi nimeni nu e frumos. Persoana urâtă se poate potrivi cu cineva, şi atunci pentru acel cineva, persoana urâtă va fi frumoasă. Nu te îndrăgosteşti de o persoană frumoasă; procesul este exact invers. Însă rar găseşti o persoană care să se potrivească întru totul cu tine. Iar dacă ai norocul să o întâlneşti, viaţa devine un cântec. Atunci există două trupuri şi un singur suflet – acesta este cuplul adevărat. Și atunci iubirea duce în mod firesc la meditaţie.”

OSHO – fragment din “Intimitatea – Increderea in sine și în celălalt

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>