Partea XXIV – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea XXIV – Introducere

INTRODUCERE – PATREA XXIV

În această parte pe care am onoarea să v-o transmit aici, vei vedea că banii înşişi tes materialul existenei noastre; legea succesului inseamana, de fapt, a fi de folos, a servi; ceea ce dăruim, aceea vom primi şi din acest motiv ar trebui să considerăm că este un privilegiu să fim capabili să dăruim.

Am văzut că gândul este activitatea creativă din spatele fiecărei acţiuni constructive. Nu putem să dăruim nimic care să aibă o valoare mai practică decât gândurile noastre.

Gândul creativ necesită atenţie şi puterea atenţiei este, aşa cum am văzut, arma Super-omului. Atenţia dezvolta concentrarea şi concentrarea dezvolta Puterea Spirituală iar Puterea Spirituală este cea mai puternică forţă în existenţă.

Aeasta este ştiinţa care cuprinde toate ştiinţele. Este arta care se afla deasupra tuturor artelor, este relevantă vieţii umane. În stăpânirea acestei ştiinţe şi arte se afla oportunitatea de netăgăduit a progresului. Perfecţiunea în această ştiinţă nu se dobândeşte în şase zile, nici în şase luni. Este o muncă de o viaţă. Să nu mergi înainte înseamnă să mergi înapoi.

Este inevitabil că întreţinerea de gânduri pozitive, constructive şi altruiste să nu aibă un efect de lungă durată în bine. Compensaţia este nota dominantă a Universului. Natura cauta constant să atingă echilibrul. Acolo unde ceva este trimis, altceva trebuie primit; altfel s-ar forma un vid. Dacă observi acestei reguli, nu poţi să nu beneficiezi de ele şi astfel să justifici efortul pe care îl depui în această direcţie.

PARTEA XXIII

1. A fi mereu conştient de bani este o atitudine mentală; este uşa deschisă către arterele comerţului. Este o atitudine receptivă. Dorinţă este forţa de atracţie care pune curentul în mişcare, iar frica este cel mai mare obstacol prin care curentul este oprit său complet deturnat de la noi.

2. Frica este opusul conştiinţei banilor; este conştiinţa sărăciei şi cum legea este imuabilă, primim ceea ce dăruim; dacă ne e teamă, primim ceea ce ne temem. Banii se ţes într-un material care constituie chiar existanta noastră; utilizează cele mai bune gânduri ale celor mai bune minţi.

3. Facem bani făcându-ne prieteni şi ne mărim cercul de prieteni făcând bani pentru ei, ajutându-i, fiind în serviciul lor. Prima lege a succesului este de a servi şi aceasta se construieşte pe integritate şi justeţe. Omul care nu este corect în intenţiile sale este pur şi simplu ignorant; pierde din vedere legea fundamentală a schimbului; este imposibil să reuşească; va pierde cu siguranţă. Poate că nu ştie încă; el crede că este câştigător, dar este sortit eşecului. Nu poate să înşele Infinitul. Legea compensaţiei ve cere de la el ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte.

4. Forţele vieţii sunt volatile. Ele sunt compuse din gânduri şi idealuri care la rândul lor se modelează în formă. Problema noastră este să ne păstrăm mintea deschisă, să căutăm constant noul, să recunoaştem oportunităţile, să fim interesaţi de cursă mai degrabă decât de scopul final, pentru că plăcerea constă în parcurs, nu în premiu.

5. Poţi să devii un magnet pentru bani, dar pentru aceasta trebuie mai întâi să consideri cum să faci bani pentru alte persoane. Dace ai în interiorul tău ceea ce este necesar pentru a recunoaşte şi utiliza oportunităţile şi condiţiile favorabile şi a recunoaşte valorile, poţi să te aşezi în poziţia în care vei obţine avantaje, dar cel mai mare succes al tău va veni în măsura în care eşti capabil să-i ajuţi pe alţii. Acolo unde beneficiază unul, beneficiază toţi.

6. Un gând generos este plin de putere şi vitalitate, un gând egoist conţine germenele dispariţiei. Se va dezintegra şi va dispărea. Marii finanţişti sunt doar canale prin care se distribuie bogăţia; sume imense vin şi pleacă, dar este foarte periculos să opreşti veniturile sau plăţile. Amândouă capetele trebuie să rămână deschise; tot aşa cele mai mari succese ale noastre vor veni pe măsură ce admitem că trebuie să dăruim pentru a primi.

7. Dacă recunoaştem că puterea Omnipotentei este sursa tuturor rezervelor, ne vom ajusta conştiinţa noastră la aceste rezerve în aşa maniera încât vom atrage constant tot ceea ce este necesar şi vom vedea că pe măsură ce dăruim mai mult, primim mai mult. A dărui în acest sens înseamnă a servi. Bancherul da bani, negustorul bunuri, autorul gândurile sale, muncitorul – îndemânarea sa; toţi avem ceva de dăruit; cu cât dăruim mai mult cu atât primim mai mult; cu cât primim mai mult, cu atât suntem capabili să dăruim mai mult.

8. Finanţistul dăruieşte mai mult pentru că primeşte mai mult. El gândeşte; rareori permite cuiva să gândească pentru el. Vrea să ştie cum se vor obţine rezultatele; trebuie să îi arăţi; când reuşeşti, el va furniza mijloacele prin care sute sau mii de oameni vor profita şi în măsura în care aceştia vor avea succes, el va avea succes. Morgan, Rockefeller, Carnegie şi alţii nu au devenit bogaţi pentru că au pierdut banii altor oameni; din cotra, pentru că au făcut bani pentru alţi oameni, au devenit cei mai bogaţi oameni ai lumii.

9. O persoană medie este compet inocenţă în ceea ce priveşte gândirea profundă. Ea acceptă ideile altora şi le repetă, ca un papagal; aceasta se vede cu uşurinţă când înţelegem metodă prin care se formează opinia publică; atitudinea docilă a unei largi părţi majoritare care pare dornică să lase câteva persoane să gândească pentru toţi ceilalţi conduce la situaţii în care câţiva oameni reuşesc în multe ţări să usurpe toate căile puterii şi să menţină milioane de oameni subjugaţi. Gândirea creativă necesită atenţie.

10. Puterea atenţiei se numeşte concentrre; această putere este dirijată de către voinţă şi din acest motiv trebuie să refuzăm să ne concentrăm sau să gândim la orice altceva care nu corespunde lucrurilor pe care le dorim. Mulţi se concentrează constant asupra tristeţii, pierderii, discordiei de orce tip; cum gândul este creativ, rezultă cu necesitate că aceasta concentrare conduce inevitabil la şi mai mari pierderi, mai multă tristeţe şi mai multă discordie. Cum ar putea fi altfel? Pe de altă parte, când ne întâlnim cu succesul, câştigul sau orice alte condiţii pe care ni le dorim, ne concentrăm natural asupra efectelor acestor lucruri şi astfel creăm mai mult, rezultă deci că mult conduce către mai mult.

11. Cum poate fi utilizată cunosterea acestui principiu în lumea afacerilor este bine explicat de un asociat al meu:

12. „Spiritul, orice ar fi sau ar nu fi acesta, trebuie să fie considerat Esenţa Conştientei, Substanţa minţii, realitatea fundamentală a Gndului. Şi cum toate ideile sunt faze ale activităţii Conştientei, Minţii sau Gândului, rezultă că în Spirit şi numai în el, se va găsi Faptul Ultim, Lucrul Real sau Ideea.”

13. Aceast lucru fiind admis, nu ţi se pare rezonabil să susţii că adevărata înţelegere a Spiritului şi a legilor lui de manifestare ar fi lucrul cel mai practic pe care o persoană spera să-l găsească? Nu pare sigur că dacă mai multe persoane ale acestei lumi ar putea realiza acest fapt, „se vor călca în picioare” ca să ajungă la locul unde ar putea obţine asemenea cunoştinţe ale lucrurilor şi legilor spirituale? Aceşti oamni nu sunt nebuni; ei trebuie doar să se agaţe de acest fapt fundamnetal pentru a se mişca în direcţia a ceea ce reprezintă esenţa tuturor realizărilor.

14. Lăsaţi-mă să vă dau un exemplu concret. Cunosc un om în Chicago pe care l-am considerat materialist. A avut câteva succese în viaţă; a avut şi câteva eşecuri. Ultima dată când am vorbit cu el era efectiv „la pământ” comparativ cuconditia sa de afaceri anterioară. Părea că ar fi ajuns la capătul drumului, pentru că nu mai era tocmai tânăr, iar la vârsta lui ideile vin mai încet şi mai rar decât în anii precedenţi.

15.În esenţă mi-a zis: „Ştiu că toate lucrurile care funcţionează bine în afaceri sunt rezultatul Gândului; orice prost ştie asta. Pentru moment se pare că nu mai am gânduri şi idei bune. Dar dacă toată această învăţătură a „Minţii Atotcuprinzătoare” este corectă, este posibil pentru individ să obţină o conexiune directă cu Mintea Infinită; iar în Mintea Infinită există posibilitatea tuturor tipurilor de idei bune pe care un om de curajul şi experienţa mea ar putea să le pună în practică în lumea afacerii şi să atingă un mare succes. Îmi sună bine; am să încerc.”

16. Aceasta s-a întâmplat câţiva ani în urmă. Câteva zile în urmă am auzit din nou de acest om. Vorbind cu un prieten am spus: „Ce s-a întâmplat cu prietenul nostru X? Şi-a mai revenit vreodată?” Prietenul meu m-a privit mirat. „Ce? Nu ştii despre X? Este marele om din Compania ___________” şi a numit un concern care avea un succes fenomenal în ultimele optsprezece luni şi care este binecunoscută acum de la un capăt al altul al ţării şi peste graniţe, datorită unei campanii publicitare. Nu făcusem legătură între el şi această companie, deşi ştiam de succesul acesteia. Investigaţiile următoare mi-au arătat că povestea era adevărată şi că faptele despre care vă povestesc nu sunt exagerate nici un pic.

17. Acum, ce credeţi despre aceasta? Mie mi se pare că acest om a realizat legătură cu Mintea Infinită – Spiritul – şi că găsind-o a reuşit să o folosească pentru el. A folosit-o în afacerile sale.

18. Sună a sacrilegiu sau blasfemie? Sper că nu; nu aceasta a fost intenţia mea. Îndepărtează implicarea Peronalitatii sau a Naturii Umane Exacerbate din concepţia „Infinitului” şi ceea ce rămâne este concepţia Putere-Prezenta Infinită, Chintesenţa Conştientizării – de fapt, Spiritul. Aşa cum omul, de asemenea, trebuie de fapt considerat o manifestare a Spiritului; nu este nici un sacrilegiu în ideea că omul, fiind Spirit, ar trebui să se armonizeze cu Originea şi Sursa să fie capabil să le manifeste cel puţin într-o măsură minoră prin Puterea sa. Toţi facem acest lucru, mai mult sau mai puţin când ne folosim mintea în direcţia Gândului Creativ. Acest om a făcut mai mult; a folosit metoda într-o manieră practică intensivă.

19. Nu l-am consultat în legătură cu procedeele sale deşi intenţionez s-o fac cu prima ocazie; el nu numai că a extras din Sursa Infinită ideile da care a avut nevoie şi care au format sămânţa succesului sau, dar de asemenea a folosit Puterea Creativă a Gândului în acţiunea de a clădi pentru el însuşi o Matrice Ideală a ceea ce el speră să se manifeste în formă, adăugând, schimbând, improvizând detaliile acesteia din timp în timp – începând de la liniile generale până la cel mai mic detaliu. Gândesc că astfel s-au petrecut lucrurile în acest caz, nu numai din amintirea conversaţiei de acum câţiva ani, dar şi pentru că am găsit aceleaşi lucruri ca fiind adevărate în alte cazuri ale altor oameni proeminenţi care au obţinut manifestări similare ale Gândului Creativ.

20. Cei care se feresc de ideea folosirii Puterii Infinite pentru a fi ajutaţi în lumea materială ar trebui să-şi amintească că dacă Infinitul ar fi avut obiecţii asupra acestui procedeu, acesta nu ar avea niciodată loc. Infinitul este capabil să aibă grijă de el însuşi.

21. Spiritualitatea este destul de practică, foarte practică, intens de practică. Ne învaţă că Spiritul este Lucrul real, iar Materia este doar plastic, ceva ce Spiritul a fost capabil să creeze, să modeleze, să manipuleze şi să formeze după dorinţă să. Spiritualitatea este cel mai practic lucru din lume – singurul lucru absolut practic care există!

22.În această săptămână concentreza-te asupra faptului că omul nu este un corp cu spirit ci un spirit cu corp şi că din acest motiv dorinţele lui sunt incapabile de a avea o satisfacţie permanentă în ceva ce nu este spiritual. Banii nu au altă valoare decât aceea de a ne aduce condiţiile pe care le dorim, iar aceste condiţii trebuie să fie cu necesitate armonioase. Condiţiile armonioase necesită resurse suficiente iar dacă aparent există lipsuri, trebuie să realizăm că ideea sau sufletul banilor este de a fi în serviciu, şi pe măsură ce acest gând ia formă, canalele cu rezerve se deschid iar tu vei avea satisfacţia de a şti că metodele spirituale sunt în întregime practice.

„Am descoperit că premeditat, gândirea disciplinată, cu un anume scop, maturează acest scop într-o formă fixă, deci putem fi absolut siguri de rezultatul dinamicului nostru experiment.” – Francis Larimer Warner

PARTEA XXIII – ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

1. Întrebare: Care este prima lege a succesului?
Răspuns: Serviciu.

2. Întrebare: Cum putem să ne aflăm în serviciu cel mai bine?
Răspuns: Menţine-ţi mintea deschisă; fii interesat mai mut de cursă decât de premiu, de cale decât de posesie.

3. Întrebare: Care este rezultatul gândirii egoiste?
Răspuns: Conţine germenele disoluţiei.

4. Întrebare: Cum vor fi atinse cele mai mari succese ale noastre?
Răspuns: Prin recunoaşterea faptului că este la fel de esenţial să dai, ca şi să primeşti.

5. Întrebare: De ce finanţiştii au adesea mare succes?
Răspuns: Pentru că gândesc ei pentru ei.

6. Întrebare: Cum de marea majoritate a oamenilor din orice ţară rămâne docilă şi supusă câtorva?
Răspuns: Pentru că îi lasă pe aceştia să gândească pentru ei.

7. Întrebare: Care este efectul concentrării asupra tristeţii şi pierderii?
Răspuns: Mai multă tristeţe şi mai multă pierdere.

8. Întrebare: Care este efectul concentrării asupra câştigului?
Răspuns: Mai mult câştig.

9. Întrebare: Este acest principiu folosit în lumea afacerilor?
Răspuns: Este singurul principiu care a fost vreodată folosit sau care poate fi folosit; nu există un alt principiu. Faptul că poate fi folosit inconştient nu alterează situaţia.

10. Întrebare: Care este aplicaţia practică a acestui principiu?
Răspuns: Realizarea faptului că succesul este un efect şi nu o cauză, iar dacă vrem să ne asigurăm efectul trebuie să stabilim cauză sau ideea său gândul prin care acest efect este creat.

“Hrăneşte-ţi mintea cu gânduri măreţe; credinţa în eroi naşte eroi” – Disraeli

Sursa: hartasuccesului.com

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>