Partea XXII – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea XXII – Introducere

INTRODUCERE – PATREA XXII

În partea XXII vei vedea că gândurile sunt seminţe spirituale, care, plantate în subconştient, au tendinţa să crească şi să se răspândească, dar adesea fructul lor nu este pe placul nostru.

Diferitele forme de inflamare, paralizie, nervozitate şi condiţii de boala în general sunt manifestări ale fricii, îngrijorării, grijii, anxietăţii, geloziei, urii şi a altor gânduri similare.

Procesele vieţii sunt purtate de două metode distincte: prima, prin acumularea şi folosirea materialelor nutritive necesare pentru construirea celulelor; a doua, separarea şi eliminarea deşeurilor.

Întreaga viaţă se bazează pe aceste activităţi constructive şi destructive; şi cum mâncarea, apă, aerul sunt singurele necesare pentru construirea celulelor, ar părea că problema prelungirii vieţii pentru o perioadă indefinită nu ar trebui să fie foarte dificilă.

Oricum, oricât de ciudat ar părea, cea de-a doua activitatea, cea destructivă, cu rare excepţii, este cauza tuturor bolilor. Resturile se acumulează şi saturează ţesuturile, ceea ce conduce la intoxicaţie. Aceasta poate fi parţială sau generală. În primul caz tulburarea va fi locală; în al doile caz va afecta întregul sistem.

Problema care se aşează în calea noastră în procesul de vindecare a bolii este aceea de a creşte fluxul şi distribuţia energiei vitale în întregul sistem, iar aceasta se poate realiza numai prin eliminarea gândurilor de frică, îngrijorare, grijă, anxietate, gelozie, ura sau orice alt tip de gând destructiv care are tendinţa de a distruge şi ruină nervii şi glandele care controlează excreţia şi eliminarea materiei reziduale otrăvitoare.

Produsele nutritive şi tonice nu pot conferi viaţa pentru că sunt manifestări secundare ale vieţii. Manifestarea primară a vieţii şi cum putem ajunge în contact cu ea va fi explicată în partea care urmează.

PARTEA XXII

1. Cunoaşterea este nepreţuită fiindcă prin aplicarea ei putem să ne creăm viitorul aşa cum vrem noi să fie. Când realizăm că prezentul nostru caracter, mediul nostru prezent, abilităţile noastre prezente, condiţia noastră fizică prezenta nu sunt decât rezultatul gândirii noastre trecute, atunci începem să avem o oarecare concepţie despre valoarea cunoaşterii.

2. Dacă starea sănătăţii noastre nu este cea dorită, hai să examinăm metoda noastră de gândire; hai să ne amintim că fiecare gând produce o impresie asupra minţii; fiecare impresie este sămânţa care să afunda în subconştient şi formează o tendinţă; tendinţa va atrage alte gânduri similare şi înainte de a ne da seama, vom avea o recoltă care trebuie culeasă.

3. Dacă aceste gânduri conţin germeniii bolii, cultuta va fi boala, decădere, slăbiciune şi eşec. Întrebarea este ce gândim, ce creăm, care va fi recolta noastră?

4. Dacă există vreo condiţie fizică pe care dorim să o schimbăm, legea viziualizarii va fi de folos. Creează-ţi o imagine mentală perfectă, păstreaz-o în minte până când este absorbită de mintea conştientă. Mulţi au elimint boli cronice în câteva săptămâni prin această metodă, iar alte mii au depăşit şi distrus toate tipurile de tulburare fizică prin această metodă în câteva zile, câteodată în câteva minute.

5. Prin legea vibraţiei mintea exercita control asupra corpului. Ştim că fiecare acţiune mentală este o vibraţie şi mai ştim că forma este un simplu mod de mişcare, o rată a vibraţiei. De aici, fiecare vibraţie modifica fiecare atom în organism, fiecare celulă vie este afectată şi o schimbare chimică se realizează la fiecare grup de celule.

6. Totul în univers este ceea ce este prin virtutea ratei vibraţiei. Dacă schimbăm rata vibraţiei schimbăm natură, calitatea şi formă. Vasta panoramă a naturii, văzută şi nevazu ta, se afla în continuă schimbare prin simplă schimbare a ratei bibratiei; iar cum gândul este o vibraţie, noi putem exercita această putere. Putem schimba vibraţia şi astfel putem produce condiţiile care dorim să se manifeste în corpurile noastre.

7. Cu toţii folosim această putere în fiecare moment. Problema este că cei mai mulţi dintre noi o folosim inconştient şi astfel producem rezultate nedorite. Provocarea este să o folosim inteligent şi să producem numai rezulatele dorite. Nu ar trebui să fie dificil, pentru că toţi avem destulă experienţa să ştim ce anume produce vibraţii plăcute în organism şi de asemnenea ce anume produce senzaţii neplăcute şi dezagreabile.

8. Tot ceea ce este necesar este să consultăm propria noastră experienţă. Când gândurile noastre au fost înalte, progresive, constructive, curajoase, nobile, drăguţe sau în orice fel dezirabile, am pus în mişcare vibraţii care aduc anumite rezultate. Când gândurile noastre au fost pline de invidie, ura, gelozie, criticism sau alte o mie şi una de forme de discordie, anumite vibtratii au fost puse în mişcare care au adus rezultate de natură diferită şi fiecare din aceste rate de vibraţie, dacă sunt păstrate, se cristalizează în formă. În primul caz, rezultatul constă în sănătate mentală, morală şi fizică, iar în al doilea caz în discordie, dizarmonie şi boala.

9. Putem astfel înţelege câte ceva din puterea pe care mintea o apre asuprea corpului.

10. Mintea obiectivă are anumite efecte asupra corpului, care sunt general acceptate. Cineva îţi spune ceva care ţi se pare ridicol şi începi să râzi, poate că atât de tare încât întregul corp se zguduie, ceea ce arată că acel gând a controlat muşchii corpului tău; sau cineva îţi spune ceva care îţi atrage simpatia şi ochii ţi se umplu de lacrimi, ceea ce iarăşi demonstrează că gândul îţi controlează glandele corpului; sau cineva îţi spune ceva care te înfurie şi sângele îţi urcă în obraji, ceea ce arată că gândul îţi controlează circulaţia sângelui. Dar cum aceste experienţe sunt toate rezultatul acţiunii minţii obiective asupra corpului, rezultatele sunt de natură temporară; curând dispar şi situaţia revine la forma iniţială.

11. Să vedem cum diferă acţiunea subconştientului asupra corpului. Te răneşti; mii de celule încep să muncească pentru a vindeca rana; în câteva zile sau în câte săptămâni munca este îndeplinită. Poţi să îţi rupi un os. Nici un chirurg din această lume nu poate să lipească cele două părţi la loc (nu mă refer la înserarea unei tije sau a altui dispozitiv cares să întărească sau să înlocuiască oasele). Doctorul poate să aşeze osul în poziţie, iar mintea subiectivă va începe imediat procesul de lipire a celor două părţi şi în scurt timp osul va fi din nou solid ca la început. Poţi să inchiti otravă; mintea subiectivă va descoperi imediat pericolul şi va face eforturi violente să o elimine. Poţi să fii infestat cu un germene periculos; mintea subiectivă va începe imediat să construiască un zid în jurul zonei infestate şi va distruge infecţia, absorbind-o cu ajutorul globulelor albe care servesc acestui scop.

12. Aceste procese ale subconştientului de obicei au loc fără ca noi să ne dăm seamă sau să dirijăm această activitate şi atât timp cât nu intervenim, rezultatul este perfect; dar aceste milioane de celule care repara sunt toate inteligente şi răspund gândurilor noastre; de multe ori ele sunt paralizate şi devin impotente datorită gândurilor noastre de frică, îndoială şi anxietate. Sunt ca o armată de muncitori, gata să înceapă o piesă importantă, dar de fiecare dată când încep, începe o grevă sau se schimbă planurile până când în final se descurajeaja şi renunţă.

13. Calea către sănătatea se fondează pe legea vibraţiei, care este baza tuturor ştiinţelor. Această lege este pusă în aplicare de către minte, de către „lumea interioară”. Este o chestiune de efort individual şi de practică. Lumea puterii noastre este în interior; dacă suntem înţelepţi, nu pierdem timp şi efort încercând să ne luptăm cu efectele pe care le găsim în „lumea exterioară”, care nu este decât o reflexie.

14. Putem întotdeauna să găsim cauza în lumea interioară; schimbandcauza, schimbăm efectul.

15. Fiecare celulă în corpul nostru este inteligentă şi va răspunde indicaţiilor noastre. Celulele sunt toate creatori care vor crea exact pe matricea pe care le-o furnizăm.

16. Deci, când imagini perfecte sunt plasate în fata minţii subiective, energiile creative vor construi un corp perfect.

17. Celulele creierului sunt construite în acelaşi fel. Calitatea creierului este guvernată de starea minţii sau de atitudinea mentală, astfel, dacă atitudini mentale nedorite sunt transmise lumii subiective, ele se vor transfera în corpul nostru. Vedem deci cu uşurinţă că dacă dorim ca organismul nostru să fie sănătos, puternic, plin de vitalitate, acesta trebuie să fie gândul nostru predominant.

18. Ştim acum că fiecare element al corpului unman este rezultatul ratei vibraţiei.

19. Ştim că acţiunea mentală este rata vibraţiei.

20. Ştim că ratele înalte de vibraţie guvernează, modifica, controlează, schimba sau distrug ratele de joasă vibraţie.

21. Ştim că aceatsa rată a vibraţiei este guvernată de caracterul celulelor creierului.

22. Ştim cum să creăm aceste celule ale creierului.

23. Deci ştim cum să facem orice modificare fizică în corpul nostru şi asigurându-ne cunoastintele aplicabile ale puterii minţii în toată amploarea ei, ajungem să înţelegem că practic nu există nici o limită care poate fi adusă abilităţii noastre de a ne plasa în armonie cu Legea Naturii, care este omnipotenta.

24. Această influenţă său control asupra corpului de către minte devine din ce în ce mai cunoscută şi tot mai mulţi medici acorda o mare atenţie acestei chestiuni. Dr. Albert T. Shofield, care a scris câteva cărţi importante despre acest subiect, spune: „Subiectul terapeuticii mentale este încă ignorat de către medicina în general. În fiziologie nu există referinţe la puterea centrală care controlează corpul spre binele lui, iar despre puterea minţii asupra corpului se vorbeşte foarte rar”.

25. Nu-i de mirare că mulţi medici tratează bine bolile nervoase de origine funcţională dar nu putem să nu observăm că ceea ce ştiu nu au învăţat la şcoală, nu au învăţat din cărţi ci este intuitiv şi empiric.

26. Nu aşa ar trebui să se întâmple. Terapeutica puterii mentale ar trebui să fie obiectul unei ştiinţe speciale care să se predea în şcolile de medicină. Am putea să vorbim în detaliu despre tratamente prost aplicate sau nevoia de tratamente neaplicate sau despre rezultatele dezastruoase ale cazurilor de neglijenţă. Dar aceasta ar fi ca o invidie din partea noastră.

27. Nu există nici un dubiu că există câţiva pacienţi care ştiu cât de mult pot să facă ei înşişi pentru ei. Ceea ce poate face pacientul pentru el însuşi, forţele pe care le poate pune în mişcare sunt încă necunoscute. Suntem înclinaţi să credem că sunt mult mai măreţe decât ne putem noi imagina şi că vor fi folosite din ce în ce mai mult. Terapeutică mentală poate fi controlată chiar de către pacient în scopul calmării minţii în fata excitaţiei, prin naşterea unor sentimente de bucurie, speranţă, încredere şi dragoste; prin sugerarea unor motive de efort, prin munca mentală regulată, prin devierea gândurilor de la boală.

28. Pentru exerciţiul din această săptămână concentreaza-teasupra citatului lui Tennyson: „Vorbeşte cu El, pentru că El aude, şi cum spirit poate să întâlnească spirit, El este mai Aproape decât Respiraţia şi mai apropae decât mâinile şi picioarele.” Încearcă apoi să realizezi că atunci când „Vorbeşti cu El”, eşti în legătură cu Omnipotenta.

29. Realizarea şi recunoaşterea puterii Omniprezente va distruge orice fel de tip de boală sau suferinţa şi le va înlocui cu armonie şi perfecţiune. Aminteşte-ţi că sunt din cei care susţin că boala şi suferinţa sunt trimişi de către Dumnezeu; dacă ar fi aşa, atunci fiecare medic, fiecare chirurrg, chiar asistentele Crucii Roşii nu sunt decât o sfidare a dorinţei lui Dumnezeu iar spitalele şi sanatoriile sunt locuri de rebeliune în loc de case ale milei. Bineînţeles că acesta idee cade de la sine în absurd şi totuşi sunt mulţi care mai cred în ea.

30. Gândeşte-te că până nu demult teologia încerca să ne înveţe despre existenţa unui Creator imposibil, unul care a creat fiinţe capabile să păcătuiască şi apoi le pedepsete veşnic pentru păcatele lor. Bineînţeles scopul acestei extraordinare ignorante a fost să creeze teamă în loc de dragoste şi astfel, după două mii de ani de acest tip de propagandă, Teologia este acum foarte ocupată să-şi ceară scuze pentru Creştinism.

31. Atunci vei aprecia cu mai multă uşurinţă omul ideal, omul creat după chipul şi asemănarea Domnului şi vei fi mai dornic să apreciezi Mintea în care toate îşi au originea, care formează, susţine, menţine şi creează tot ceea ce există. „Toate nu sunt decât parte a unui întreg extraordinar, al cărui Corp este natura şi al cărui Suflet este Dumezeu”. Oportunitatea urmează după percepţie, acţiunea după insiratie, creşterea după cunoaştere, eminenta după progres. Întotdeauna spiritulalul primul şi apoi transformarea în posibilităţi infinite şi nelimitate de realizări.

PARTEA XXII – ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

1. Întrebare: Cum poate fi eliminată boala?
Răspuns: Prin plasarea noastră în armonie cu Legea naturii care este Omnipotenta.

2. Întrebare: Prin ce proces?
Răspuns: Prin realizarea faptului că omul este o fiinţă spirituală şi că acest spirit trebuie să fie cu necesitate perfect.

3. Întrebare: Care este rezultatul?
Răspuns: O recunoaştere conştientă a acestei perfecţiuni – mai întâi intelectual, apoi emoţional – aduce cu sine manifestarea acestei perfecţiuni.

4. Întrebare: De ce se întâmplă astfel?
Răspuns: Pentru că gândul este spiritual, deci creativ şi se corelează cu obiectul sau şi îl aduce în manifestare.

5. Întrebare: Care Lege a Naturii este pusă în operare?
Răspuns: Legea Vibraţiei.

6. Întrebare: Dece guvernează această lege?
Răspuns: Pentru că o rata mai înaltă a vibraţiei guverneza, modifica, controlează, schimba sau distruge o rată a vibraţiei mai joasă.

7. Întrebare: Este acest sistem de terapeutică mentală general recunoscut?
Răspuns: Da, există milioane de oameni în ţara noastră care o folosesc sub o formă sau alta şi bineînţeles şi mai mulţi în lume.

8. Întrebare: Care este rezultatul acestui sistem de gândire?
Răspuns: Pentru prima dată în istoria lumii, fiecare facultate mentală înaltă, a omului, poate fi satisfăcută prin adevărul demonstrabil care acum inunda lumea.

9. Întrebare: Este acest sistem aplicabil altor forme de resurse?
Răspuns: Va răspunde oricărei nevoi sau necesităţi umane.

10. Întrebare: Este acest sistem ştiinţific său religios?
Răspuns: Ştiinţa adevărată şi religia adevărată sunt surori gemene, unde merge una, celalalta o urmează cu necesitate.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>