Partea XIX – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea XIX – Introducere

INTRODUCERE – PATREA XIX

Frica este o formă foarte puternică a gândului. Paralizează centrii nervoşi, afectează circulaţia sângelui, care la rândul ei paralizează sistemul muscular, astfel că frica afectează întreaga fiinţă, creier şi nervi, fizic, mental şi muscular.

Bineînţeles, calea de a depăşi frica este să devii conştient de putere. Ce este caeasta forţă misterioasă şi vitală pe care o numim putere? Nu ştim, dar pe de altă parte nu ştim nici ce este electricitatea. Dar ştim că dacă ne comformam cerinţelor legii elecricitatii, aceasta va fi servitorul nostru supus; va lumina casele noastre, oraşele, va ajuta la funcţionarea utilajelor şi ne va fi utilă în mai multe moduri.

La fel este şi cu forţa vitală. Deşi nu ştim ce este, şi s-ar putea să nu ştim niciodată, ştim că este forţa primară care se manifesta prin intermediul corpurilor vii şi că supunându-ne legii şi principiilor prin care guvernează, putem să ne deschidem unui influx abundent al acestei energii vitale şi astfel să exprimăm cel mai înalt grad posibil de eficienta mentală, morală şi spirituală.

Această parte ne va arăta o cale foarte simplă de dezvoltare a acestei forţe vitale. Dacă pui în practică informaţia subliniată în această lecţie, în curând vei dezvolta un tip de putere care a fost dintotdeauna semnul distinctiv al geniilor.

PARTEA XIX

1. Căutarea adevărului nu mai este o aventură la noroc ci este un proces sistematic şi logic în operarea să. Fiecărui tip de experienţa îi este dată o voce în modelarea deciziei sale.

2. În căutarea adevărului căutam de fapt cauza ultima. Ştim că fiecare experienţă umană este un efect; dacă descoperim cauză şi dacă realizăm că această cauză o putem controla conştient, atunci efecul sau experienţa vor fi de asemnea sub controlul nostru.

3. Experienţa umană nu va mai fi mingea de joacă a sorţii; omul nu va mai fi copilul şansei, ci al destinului. Soarta şi norocul vor fi controlate la fel de uşor cum căpitanul îşi controlează nava sau mecanicul, trenul.

4. Toate lucrurile sunt cuantificate într-un singur element şi astfel le putem traduce din una în alta; ele trebuie să fie mereu în relaţie unele cu celelalte şi niciodată în opoziţie una cu cealaltă.

5. În lumea fizică există nenumărate contraste şi acestea poarta, de dragul convenientei, nume distinctive. Acestea sunt mărimile, culorile, umbrele sau sfârşitul tuturor lucrurilor. Există Polul Nord şi Polul Sud, înăuntru şi afară, văzut şi nevăzut, dar aceste expresii doar plasează extremele în contrast.

6. Sunt nume dată a două parţi diferite ale aceleiaşi unice cantităţi. Cele două extreme sunt relative; nu sunt entităţi separate ci doar două părţi sau aspecte ale întregului.

7. În lumea mentală găsim aceeaşi lege; vorbim despre cunoaştere şi ignoranta, dar ignoranţa este doar o lipsă de cunoaştere, este deci doar un cuvânt care exprimă absenţa cunoaşterii; nu conţine un principiu în sine.

8. În Lumea Morală de asemenea găsim aceeaşi lege; vorbim despre bine şi rău, dar Binele este o realitate, ceva tangibil, în timp ce Raul este doar o condiţie negativă, absenţa Binelui. Răul este considerat adesea a fi o condiţie foarte reală, dar nu conţine nici principiu, nici vitalitate, nici viaţa; ştim aceasta pentru că poate fi distrus întotdeauna de către Bine; aşa cum Adevărul distruge Eroarea şi lumina distruge întunericul, tot aşa răul dispare când Binele apare; nu există deci decât un singur principiu în Lumea Morală.

9. Găsim exact aceeaşi lege în lumea Spirituală; vorbim despre Minte şi Materie ca despre două entităţi separate, dar cunoaşterea clară a lumii interioare ne arată că nu există decât un singur principiu operativ, iar acesta este Mintea.

10. Mintea este reală şi este eternă. Materia se schimbă continuu; ştim că dacă privim timpul din punct de vedere al eonilor, o sută de ani fac doar o zi. Dacă stăm într-un oraş mare şi lăsam privirea să se aşeze pe nenumăratele caldiri mari şi magnifice, pe variatatea de automobile, pe luminile electrice şi pe toate celelate comodităţi ale civilizaţiei moderne, ne putem aminti că nici una dintre ele nu a exitat un secol în urmă şi dacă am putea sta în acelaşi loc într-o sută de ani mai târziu, foarte probabil că puţine dintre ele vor mai fi rămas.

11.În regnul animal găsim aceeaşi lege a schimbării. Milioane şi milioane de animale vin şi pleacă, câţiva ani constituie lungimea vieţii lor. În regnul vegetal schimbarea este şi mai rapidă. Cele mai multe plante şi apropape toate ierburile vin şi pleacă într-un singur an. Când trecem la lumea anorganică, ne aşteptam să găsim ceva mai substanţial; când privim un continent, de exemplu, ni se spune că a ieşit din ocean; vedem un munte gigantic şi aflăm că locul pe care stă acum era de fapt un lac; cum stăm şi ne minunăm în faţa peretelui din Valea Yosemite putem trasa cu uşurinţă urmele gheţarilor cu tot ceea ce au cărat cu ei.

12.Ne aflăm în prezenţa unei schimbări continuue; ştim că această schimbare nu este decât evoluţia Minţii Universale, marele proces prin care toate lucrurile sunt continuu crate din nou, iar noi ajungem să înţelegem că materia nu este decât o formă pe care o ia Mintea, nefiind decât o simplă condiţie. Materia nu are principiu; Mintea este singurul principiu.

13. Am ajuns să înţelegem că Mintea este singurul principiu care este operativ în lumea fizică, mentală, morală şi spirituală. 14. Ştim, de asemenea, că mintea este statică, minte în repaos; şi mai ştim că abilitatea individului de a gândi constituie abilitatea lui de a acţiona asupra Minţii Universale şi de a o converti într-o minte dinamica sau minte în mişcare.

15. Pentru a se realiza această, carburantul trebuie aplicat sub formă de hrană, pentru că omul nu poate să gândească fără să manace; ne dăm seama că şi activităţile spirituale cum ar fi gândirea, nu pot fi convertite în sursa de plăcere şi profit dacă nu facem uz de mijloacele materiale.

16. Este nevoie de oarecare energie pentru a colecta energie şi a o converti în putere dinamică; este nevoie de razele soarelui pentru a obţine energia necesară pantelor să-şi susţină viaţa; la fel este nevoie de energie sub formă de hrană pentru că omul să poată gândi şi apoi acţiona asupra Minţii Universale.

17. Poate că ştii că gândul constant şi etern ia formă, caută mereu să se exprime, sau poate că nu ştii, dar rămâne faptul că dacă gândul tău este puternic, constructiv şi pozitiv, se va reflecta benefic în starea sănătăţii tale, a afacerilor tale şi a întregului tău mediu. Dacă gândul îţi este slab, critic, destructiv şi în general negativ, se va manifesta în corpul tău că frica, îngrijorare, nervozitate, că lipsa şi limitare şi se va reflecta în finanţele tale şi în toate condiţii discordante în mediul tău.

18. Toată bogăţia este rezultatul puterii; posesiile au valoare atât timp cât conferă putere. Evenimentele sunt semnificative atât timp cât afectează puterea; toate lucrurile reprezintă anumite forme şi grade ale puterii.

19. Cunoaştere cauzei şi efectelor obţinute din legile care guvernează aburul, electricitatea, afinităţile chimice şi gravitaţia conferă omului curajul de a plănui şi de a executa fără teamă. Aceste legi sunt numite Legile Naturii petru că ele guvernează lumea fizică; dar nu toată puterea este putere fizică; există de asemenea putere mentală, morală şi spirituală.

20. Ce sunt univeristatile dacă nu case ale puterii mentale, locuri unde se dezvoltă puterea mentală?

21. Aşa cum există multe case-ale-puterii unde se învaţă aplicarea puterii asupra maşinilor grele, unde materialul brut este colectat şi convertit în necesităţile şi confortul vieţii, tot aşa există case-aleputerii- entale unde materialul brut se colectează, se cultivă şi se transformă într-o putere care este infinit superioară tuturor forţelor din natură, oricât de minunate ar fi acestea.

22. Ce este materialul brut care este colectat în aceste mii de case-aleputerii de peste tot în lume şi care se transformă într-o putere care evident contoleaza orice altă putere? În forma sa statică, este Mintea; în forma sa dinamica, este Gândul.

23. Această putere este superioară pentru că există într-un plan mai înalt, pentru că îl ajută pe om să descopere legea prin care aceste minunate forte ale Naturii pot fi controlate şi folosite pentru a înlocui munca a sute de mii de oameni. Îl ajută pe om să descopere legi prin care timpul şi spaţiul pot fi cucerite, iar gravitaţia depăşită.

24. Gândul este forţa vitală sau energia care a fost dezvoltată şi care a produs rezulatate atât de uimitoare în ultima jumătate de secol, care ar fi fost de neconceput pentru om acum 50 sau 25 de ani. Dacă aceste rezultate s-au obţinut prin organizarea caselor-puteriimentale în 50 de ani, la ce ne putem aştepta în următorii 50?

25. Substanţa din care sunt create toate lucrurile este în cantitate infinită; ştim că lumină călătoreşte cu o viteză de 186.000 mile pe secundă, şi mai ştim că există stele atât de îndepărtate încât îi trebuie luminii 2.000 de ani să ajungă la noi, şi mai ştim că astfel de stele există în toate părţile cerului; ştim de asemenea că această lumină vine în unde, astfel că dacă eterul prin care aceste unde călătoresc nu ar fi continuu, atunci lumina nu ar ajunge la noi; ajungem deci la concluzia că această substanţă, sau eterul sau materia brută este universal prezenta.

26. Atunci, cum se manifestă în formă? În electricitate bateria se formează prin conectarea polilor opuşi de zinc sau cupru, care cauzează un curent care curge de la un pol la altul, furnizând astfel energie. Acelaşi proces este valabil în ceea ce priveşte orice polaritate; cum toate formele depind de raţă vibraţiei având consecinţă în relaţia atomilor unul cu celalat, dacă dorim să schimbăm formă de manifestare trebuie să schimbăm polaritatea. Acesta este principiul cauzalităţii.

27. Pentru exerciţiul din această săptămână, concentrează-te, iar când folosesc cuvântul „concentrare” înţeleg tot ceea ce aceasta implica; trebuie să devii atât de absorbit de obiectul gândului tău încât să nu mai fii contient de nimic altceva; realizează aceasta câteva minute în fiecare zi. În fiecare zi îţi acorzi timp pentru a mânca, pentru că organismul tău să fie hrănit, de ce nu îţi acorzi timp să asimilezi hrană mentală?

28. Lăsă gândul să înţeleagă că aparenţele sunt înşelătoare. Pământul nu este plat, nici nemişcat; cerul nu este o boltă, soarele nu se învârte în jurul pământului, stelele nu sunt grăunte de lumină, iar materia care se presupunea că este fixă s-a descoperit că este intro stare de flux continuu.

29. Încearcă să realizezi că se apropie ziua – zorii ei sunt deja aici – în care modurile de gândire şi de actiunetrebuie să se adapteze unui flux crescând de cunoştinţe de operare a principiilor eterne.

„Gândul tăcut este, în cele din urmă, cel mai puternic agent al problemelor umane” – Channing

PARTEA XIX -INTREBARI ŞI RĂSPUNSURI

1. Cum sunt plasate extremele în contrast?
Le sunt desemnate nume distinctive, cum ar fi interior şi exterior, sus şi jos, lumina şi întuneric, bine şi rău.

2. Sunt ele entităţi separate?
Nu, ele sunt părţi sau aspecte ale unui Întreg.

3. Care ste singurul Principiu în lumea fizică, mentală şi spirituală?
Mintea Universală sau Energia Eternă din care iau naştere toate lucrurile.

4. Prin ce suntem noi legaţi la acest Principiu creativ?
Prin abilitatea de a gândi.

5. Cum devine operativ acest Principiu creativ?
Gândul este sămânţa care rezultă în acţiune, iar acţiunea rezultă în formă.

6. De ce depinde formă?
Depinde de raţă vibraţiei.

7. Cum putem schimba rata vibraţiei?
Prin acţiune mentală.

8. De ce anume depinde acţiunea mentală?
Depinde de polaritate, acţiune şi reacţiune între individual şi Universal.

9. Energia creativă îşi are originea în individual sau în Universal?
În Universal, dar Universalul se poate manifesta numai prin individual.

10.De ce este necesar individualul?
Pentru că Universalul este static şi are nevoie de energie pentru a se pune în mişcare. Aceasta este furnizată de hrană care este transformată în energie care la rândul ei îl ajută pe om să gândească. Când individul încetează să se hrănească, încetează să gândească; atunci nu mai acţionează asupra Universalului; în consecinţă, nu mai există acţiune şi reacţiune; Universalul este atunci minte pură în formă statică – minte în repaus.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>