Partea VII – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea VII – Introducere

INTRODUCERE – PATREA VII

De-a lungul timpului oamenii au crezut într-o putere invizibilă care a creat şi prin care s-au creat toate lucrurile şi care continua să fie recreate.

Putem personaliza această putere şi să-i spunem Dumnezeu. Sau putem să ne gândim la ea ca la esenţa, spiritul care pătrunde toate lucurile, dar oricum am numi-o, efectul este acelaşi.

Până acum, în ceea ce priveşte individualul – obiectivul, fizicul, vizibilul – acesta este personal, poate fi cunoscut de către simţuri prin corp, creier şi celulele nervoase. Subiectivul însă este spiritual, invizibil, impersonal.

Personalul este conştient pentru că este o entitate personală.

Impersonalul, deşi de acelaşi tip şi calitate cu toate celelalte Lucruri, nu este conştient de sine şi de aceea a fost numit subconştient. Personalul său conştientul are puterea voinţei şi a liberului arbitru şi deci poate exercita discriminare în alegerea metodelor prin care găseşte o soluţie la dificultăţile întâlnite. Impersonalul, sau spiritualul, fiind parte, una şi aceeaşi cu sursă şi fiind originea tuturor puterilor, nu poate exercita asemenea alegeri, are însă resurse Infinite sub comanda sa. Poate, şi chiar aduce rezultate, folosind metode pe care mintea umană individuală nu are posibilitatea de a le concepe.

Vei vedea că este privilegiul tău să alegi să depinzi de voinţa umană cu toate limitările şi ideile greşite sau să utilizezi potenţialul Infinitului, făcând uz de mintea subconştientă. Aici se găseşte explicaţia ştiinţifică a acestei puteri minunate care a fost pusă sub contolul tău, trebuie doar să o înţelegi, să o apreciezi şi să o utilizezi.
O metodă de utilizare conştientă a puterii omnipotente este dezvăluită în

PARTEA VII

1. Vizualizarea este procesul de creare a imaginilor metale, care constituie matricea sau modelul care va servi ca şablon după care viitorul tău va fi construit.

2. Creează acest şablon clar şi fă-l minunat. Nu-ţi fie teamă, fă-l măreţ. Aminteşte-ţi că nici o limită nu poate fi plasată asupra ta, exceptând limitele impuse chiar de tine. Nu exsista nici o limită în ceea ce priveşte costul sau materialul. Extrage din Infinit resursele, construieşte în imaginaţia ta; trebuie să existe mai întâi în imaginaţie înainte de a apărea în altă parte.

3. Creează o imagine clară, păstreaz-o cu fermitate în mintea ta iar aceasta va aduce către tine, gradual şi constant, lucrul pe care îl doreşti. Tu poţi să fii „ceea ce vrei să fii”.

4. Acesta este un fapt psihologic foarte bine cunoscut dar din nefericire, doar citind despre el nu aduce nici un rezultat pe care şi l-ar putea cineva dori. Nici măcar nu ajută la crearea imaginii mentale, cu atât mai puţin aducerea ei în manifestare. Este necesară munca – trudă, trudă mentală grea, un tip de efort pe care puţini sunt doritori să o depună.

5. Primul pas este idealizarea. Este de asemenea cel mai important pas deoarece constituie planul constuctiei tale. Trebuie să fie solid, trebuie să fie permanent. Arhitectul, când face planul pentru o clădire de 30 de etaje, are fiecare linie şi detaliu gândit dinainte. Inginerul când construieşte un pod, determina forţa necesară pentru milioanele de părţi componente.

6. Ei văd finalul înainte de a începe primul pas. Aşa şi tu, trebuie să construieşti în mintea ta ceea ce vrei. Astfel, semeni sămânţă, dar înainte de a culege trebuie să ştii ce ai semănat. Acest procedeu se numeşte Idealizare. Dacă nu eşti sigur de ceea ce vrei, întoarce-te pe scaunul de exerciţii în fiecare zi, până când imaginea devine clară. Ţi se va dezvălui treptat. La început, planul general va fi obscur, dar va lua forma, se va contura; apoi vei vedea detaliile şi vei dezvolta gradual puterea prin care vei fi capabil să formulezi planuri care în cele din urmă se vor materializa în lumea obiectivă. Vei ajunge să cunoşti ce-ţi rezervă viitorul.

7. Apoi urmează procesul de vizualizare. Trebuie să vezi imaginea din ce în ce mai completă, să vezi delaliile şi pe măsură ce acestea ţi se dezvăluie, modalităţi şi cai de aducere a lor în manifestare se vor dezvolta. Un lucru conduce la altul. Gândul conduce la acţiune, acţiunea dezvolta metodele, metodele îţi aduc prieteni, prietenii îţi creează circumstanţe şi în final, cel de-al treile pas, Materializarea se va produce.

8. Toţi admitem că Universul a fost gândit înainte de a deveni fapt material. Şi dacă suntem dornici să urmăm calea Marelui Arhitect al Universului vom vedea cum gândurile noastre capăta formă, aşa cum şi Universul a căpătat forma concretă. Este acceasi minte care operează, de această dată însă la nivel individual. Nu există nici o diferenţă între tip şi calitate, singura diferenţa este una legată de gradul de aplicare.

9. Arhitectul vizualizează clădirea sa, o vede aşa cum îşi doreşte el să fie. Gândul său devine modul din care clădirea se va naşte, una mare sau una mică, una frumoasă sau una modestă. Viziunea să ia forma pe hârtie; apoi se utilizează materialul necesar şi în final clădirea este completă.

10. Inventatorul vizualizează ideea sa în exact aceeaşi manieră. De exemplu, Nikola Tesla, unul dintre cei mai mai inventatori din toate timpurile, omul care a adus omenirii cele mai uimitoare realităţi, întotdeauna vizualiza invenţiile sale înainte de a încerca măcar să lucreze la ele. Nu se grăbea să le le dea forma materială şi apoi să-şi piardă timpul corectând defectele. Mai întâi construia ideea în imaginaţia sa, apoi o menţinea acolo ca pe o imagine mentală care să fie reconstruită şi îmbunătăţită cu ajutorul prin gândului. „În acest fel” sria el în revistă Electrical Experimenter, „sunt capabil să dezvolt şi să perfecţionez cu rapiditate orice concepţie, fără să ating nimic. Când ajung să îi aduc invenţiei mele toate îmbunătăţirile pe care pot să le imaginez şi nu văd nici o eroere, atunci abia o pun în formă concretă, produsul creierului meu. Invariabil produsele funcţionează cum am gândit că ar trebui să funcţioneze. În douăzeci de ani nu a fost nici o excepţie.”

11. Dacă poţi urma conştient aceste direcţii, ţi se va întări Credinţa, acel tip de Credinţă care este „Substanţa lucrurilor la care speram, evidenta lucrurilor pe care nu le vedem”. Ţi se va dezvolta încrederea, acel tip de încredere care conduce la rezistenţă şi curaj. Ţi se va dezvolta puterea de concentrare care te va ajuta să excluzi toate gândurile, exceptând cele care sunt asociate cu scopul tău.

12. Legea spune că gândul se va manifesta în formă şi numai acela care ştie să fie gânditor divin al gândurilor sale poate lua locul Maestrului şi poate vorbi cu autoritate.

13. Clariatea şi acurateţea sunt obţinute numai având în mod repetat imaginea în minte. Fiecare acţiune repetată aduce imaginea mai clară şi mai acurata decât cea precedentă; în directă proporţie cu claritatea şi acurateţea imaginii mentale va fi manifestarea acesteia în lumea exterioară. Trebuie să o construieşti cu fermitate şi siguranţă în lumea mentală, în lumea interioară înainte de a lua forma în lumea exterioară; i nu poţi construi nimic de valoare, nici măcar în lumea mentală, dacă nu foloseşti materialul potrivit. Nu poţi să faci broderie fină pe material de proastă calitate.

14. Acest material va fi adus în lumea exterioară de milioane de muncitori mentali tăcuţi care aduc în formă imaginea pe care o ai tu în minte.

15. Gândeşte-te! Ai peste cinci milioane de astfel de muncitori, gata pregătiţi, activi – ei sunt numiţi celulele creierului. Pe lângă ei mai există o altă rezervă de forţă, cel puţin egală cu prima, gata să intre în acţiune la cea mai mică nevoie. Puterea ta de a gândi este deci nelimitatea şi asta înseamnă că puterea ta de a crea tipul de material, care este necesar la clădirea mediului pe care îl doreşti, este practic nelimitată.

16. În plus de aceste milioane de muncitori mentali, ai miliarde de muncitori mentali în corp, fiecare dintre ei fiind înzestraţi cu suficientă inteligenta astfel încât să înţeleagă şi să acţioneze conform mesajului său sugestiei date. Aceste celule sunt mereu ocupate să creeze şi recreeze corpul şi în plus sunt înzestrate cu activitate fizică prin care pot să atragă către ele substanţa necesară pentru o dezvoltare perfectă.

17. Celulele urmează aceeaşi lege, în aceeaşi manieră prin care orice formă de viaţă atrage către sine materialul necesar creşterii sale. Stejarul, trandafirul, liliacul, toate necesită un anumit material pentru exprimarea perfectă a formelor şi acest necesar este asigurat, printr-o cerere tăcută, de către Legea Atracţiei, care constituie cea mai sigură cale să-ţi asiguri ceea ce ai nevoie pentru creşterea şi dezvoltatrea ta completă.

18. Creează Imaginea Mentală. Fă-o cât mai clară, distinctă, perfectă. Păstreaz-o cu fermitate. Căile şi mijloacele de atingere a acesteia vor veni către tine. Resursele vor urma cererii tale. Vei fi condus către lucrul potrivit, la timpul potrivit, într-un mod potrivit. Dorinţa Vie va conduce către o Aşteptare cu Încredere, care la rândul său va fi susţinută de către Cerere Fermă. Acestea trei nu pot să nu aducă Realizarea, deoarece Dorinţa Vie este sentimentul, Aşteptarea cu Încredere este gândul iar Cererea Fermă este voinţa şi aşa cum am văzut, sentimentul conferă vitalitate gândului, iar voinţa îl menţine constant până când legea Creşterii îl va aduce în manifestare.

19. Nu este minunat că omul deţine în el o putere atât de formidabilă, abilităţi transcedentale de care nu este conştient? Nu este ciudat că am fost întotdeauna învăţaţi să căutăm forţa şi puterea în lumea exterioară? Am fost învăţaţi să căutăm peste tot numai în interior nu şi de câte ori această putere s-a manifestat în viaţa noastră, ni s-a spus că este ceva supranatural.

20. Sunt câţiva care au ajuns să înţeleagă această putere minunată şi care fac eforturi serioase şi conştiente să realizeze sănătatea pe care şi-o doresc, puterea sau orice alte condiţii, dar care par să nu reuseasaca. Par să nu fie capabili să facă Legea să opereze. Dificultatea constă, aproape în fiecare caz, în faptul că ei operează cu condiţiile exterioare. Ei vor bani, putere, sănătate, abundenta dar eşuează să realizeze că acestea sunt efecte care se manifestă numai când cauză este descoperită.

21. Cei care nu dau atenţie lumii exterioare, care caută doar să descopere adevărul, caută doar înţelepciunea, numai aceştia vor vedea ca înţelepciunea va dezvălui sursa tuturor puterilor, care se va manifesta în gând şi scop şi care va creea apoi condiţiile exterioare dorite. Acest adevăr se va exprima prin scopuri nobile şi acţiuni curajoase.

22. Creează numai lucruri ideale, nu te gândi la lumea exterioară, fă-ţi lumea interioară frumoasă şi opulenta, iar lumea exterioară se va exprima şi va manifesta condiţiile pe care le ai tu în interior. Vei realiza care este puterea ta de a crea idealuri, iar acestea se vor proiecta în lumea efectelor.

23. De exemplu, un om are datorii. El va continua să se gândească la datorii, să se concentreze asupra lor, iar cum gândurile sunt cauza, rezultatul va fi acelaşi: nu numai că aduce datoriile mai aproape dar şi creează altele noi. Inconştient, el pune în aplicare Legea Atracţiei cu rezultatul obişnuit şi inevitabil – Pagubă aduce o Pagubă şi mai mare.

24. Care este deci principiul corect? Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le vrei, nu asupra celor pe care nu le vrei. Gândeşte Bunăstare, abundenţă; idealizează metodele şi planurile de punere în aplicare a Legii Atracţiei. Vizualizează condiţia pe care Legea Abundenţei o creează; toate acestea vor conduce la manifestare.

25. Dacă legea funcţionează perfect în a aduce sărăcie, lipsa şi orice altă formă de limitare pentru cei care continua să întreţină gânduri de lipsuri şi teamă, la fel va funcţiona pentru a aduce condiţii de abundentă şi opulenta pentru cei care întreţin gânduri de curaj şi putere.

26. Acesta este pentru mulţi, o problemă dificilă. Suntem prea anxioşi. Manifestam anxietate, teamă şi angoasa. Vrem să facem ceva; vrem să ajutăm. Suntem ca un copil care tocmai a plantat o sămânţă şi la fiecare cincisprezece minute merge şi răscoleşte pământul să vadă dacă a crescut. Bineînţeles, în asemenea condiţii, sămânţa nu va germina niciodată – şi totuşi aceasta este ceea ce facem noi în lumea mentală.

27. Trebuie să plantăm sămânţă şi să o nu o mai deranjăm. Aceasta nici într-un caz nu înseamnă că trebuie să ne aşezăm şi să nu mai face nimic. Vom face o treabă mai bună ca niciodată, noi canale vor apărea constant, noi uşi se vor deschide. Tot ceea ce este necesar este să avem mintea deschisă, să fim gata de acţiune atunci când vine momentul potrivit.

28. Forţa gândului este mijlocul cel mai puternic de a obţine cunoştinţe. Concentrat pe orice problemă, gândul aduce rezolvarea. Nimic nu este în afara puterii de înţelegere a omului, dar pentru a exploata forţa gândului şi a o aduce în serviciul tău, este necesară multă muncă.

29. Aminteşte-ţi că gândul este focul care creează aburul care mişcă roata norocului de care depind experienţele vieţii tale.

30. Pune-ţi câteva întrebări şi aşteaptă respectuos răspunsurile. Nu simţi din când în când Eu-ul cu tine? Îl urmezi sau urmezi mulţimea, majoritatea? Aminteşte-ţi că mulţimile sunt mereu conduse, nu conduc niciodată. Masele sunt cele care au luptat împotriva motorului cu abur, care au opus rezistenţă în faţa fiecărei noi tehnologii sugerate.

31. Pentru exerciţiul din acesta săptămână, vizualizează-ţi prietenul cel mai bun, vezi-l aşa cum l-ai văzut ultima dată, vezi încăperea, mobilă, aminteşte-ţi conversaţia, urmăreşte-i expresia feţei şi vorbeşte despre un subiect de interes comun; vezi cum i se schimbă expresia, vezi cum zâmbeşte. Poţi să faci acesta? Bine, deci poţi. Atunci trezeşte-i interesul, spune-i o poveste de aventuri, priveşte cum i se luminează ochii de interes. Poţi să faci toate acestea? Dacă da, atunci imaginaţia ta este bună, faci progrese excelente.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>