Partea III – Charles Haanel – Cheia Universala

Category: Lectura zilei Comments: No comments

Charles Haanel – Cheia Universala – Partea II – Introducere

INTRODUCERE – PATREA III

Ai văzut că Individualul poate acţiona asupra Universalului iar rezultatul acestei acţiuni şi interacţiuni este cauza şi efectul. Gândul este cauza iar experienţele cu care ne întâlnim în viaţă sunt efectul.

Elimină deci orice tendinţă de a te plânge de situaţiile întâlnite în viaţă sau de cele prezente pentru că depinde de tine să le schimbi şi să le faci aşa cum vrei tu să fie.

Dirijează-ţi eforturile spre utilizarea resurselor tale mentale, întotdeauna aflate sub comanda ta, din care vin toate puterile reale şi durabile.

Persistă în această practică până când realizezi faptul că nu există eşec în îndeplinirea unui obiectiv în viaţă; dacă îţi înţelegi puterea şi persişti în obiectivul tău, forţele minţii care sunt mereu pregătite, se lasa împrumutate de către o voinţă hotărâtă, în efortul de a cristaliza gândul şi dorinţa în acţiuni, evenimente şi situaţii.

În timp ce la început fiecare funcţie a vieţii şi fiecare acţiune este rezultatul unui gând conştient, acţiunile devenite habitudini devin automatisme iar gândul care le contoleaza trece în tărâmul subconştientului; dar rămâne la fel de inteligent ca înainte. Este obligatoriu să devină automatism sau subconştient pentru că mintea conştientă să se poată concentra aupra unor alte lucruri. Noile acţiuni, la rândul lor, devin obişnuinţe, apoi automatisme, apoi actinuni subconştiente, iar mintea conştientă devine din nou liberă să avanseze spre alte activităţi.

Când realizezi acest lucru vei găsi sursa puterii care te ajută să rezolvi orice situaţie care poate apărea în viaţa ta.

PARTEA III

1. Interatiunea între conştient şi subconştient implica o interacţiune similară între sistemele nervoase corespondente. Judecătorul Troward explica modul minunat în care această interacţiune are loc. El spune: sistemul cerebrospinal (sistemul nervos central) este organul minţii conştiente, iar sistemul simpatic (sistemul nervos periferic) este organul subconştientului. Sistemul cerebro-spinal este canalul prin care primim percepţiile conştiente prin intermediul simţurilor fizice şi care contoleaza mişcările corpului. Centrul acestui sistem nervos este creierul.

2. Sistemul simpatic îşi are centrul în masă ganglionara aflată în spatele stomacului, cunoscută ca Plex Solar care este canalul prin care se susţin funcţiile vitale ale corpului.

3. Conexiunea dintre cele două sisteme se realizează prin nervul vag, nerv cranian pornit din bulbul rahidian, care inervează inima, bronhiile, aparatul digestiv şi rinichii, trece prin diafragmă şi îşi pierde terminatille în partea inferioară a trunchiului, identificându-se 24cu nervii sistemului nervos simpatic, formând astfel legătura dintre cele două şi făcând din om o „entitate singulară”.

4. Am văzut că fiecare gând este perceptat de către creier, care este organul conştientului; este supus puterii noastre de a raţiona. Când mintea obiectivă este satisfăcută de gând ca fiind adevărat, îl trimite către Plexul Solar, creierul minţii obiective pentru a fi adus în carne şi oase, pentru a fi adus în lume ca realitate. Aici nu mai este supus nici unui argument de oricare natură ar fi acesta. Subconştientul nu poate argumenta; doar acţionează. El acceptă concluziile minţii obicetive ca fiind finale.

5. Plexul Solar a fost situat în centrul corpului pentru că este punctul central de distribuţie a energiei pe care corpul o generează constant. Această energie este cât se poate de reală, iar soarele său este un soare foarte real; energia să este distribuită prin nervi reali în toate părţile corpului şi în atmosferă, învăluind corpul în exterior.

6. Dacă radiaţia este destul de puternică, persoană este magnetică; se spune ce este plină de magnetism. Această persoană are o imensă putere de a face bine. Simplă sa prezentă comforteaza şi face bine persoanelor cu care intră în contact.

7. Când Plexul Solar este activ şi radiază viaţa, energie şi vitalitate către fiecare parte a corpului şi către fiecare persoană pe care o intelneste, senzaţiile sunt plăcute, corpul este sănătos, iar cei cu care omul vine în contact experimentează o senzaţie plăcută.

8. Dacă există o întrerupere a acestei radiaţii, senzaţiile sunt neplăcute, fluxul de viaţă şi energie este oprit pentru anumite părţi ale corpului, aceasta fiind cauza oricărei boli a rasei umane, fie ea fizică, mentală sau de mediu.

9. Fizică, fiindcă soarele corpului nu mai generează suficientă energie astfel încât să vitalizeze anumite părţi ale corpului; mentală fiindcă mintea conştientă este dependentă de subconştient pentru a avea vitalitatea necesară susţinerii gândurilor şi de mediu, fiindcă este întreruptă legătura dintre subconştient şi Mintea Universală.

10. Plexul Solar este locul unde partea întâlneşte întregul, unde finitul devine Infinit, unde ne-creatul devine creat, Universalul se individualizează, Invizibilul devine vizibil. Este locul unde apare 25viata, unde nu există limită a cantităţii de energie pe care individul o poate genera.

11. Acest centru de energie este Omnipotent fiindcă este punctul de contact cu viaţă şi inteligenta însăşi. Poate deci îndeplini orice este dirijat să îndeplinească, aici găsindu-se puterea minţii conştiente; subconştientul poate şi va îndeplini proiectele şi ideile sugerate de către mintea conştientă.

12. Gândul conştient este deci stăpânul acestui soare central din care izvorăşte întreaga viaţă şi energie, iar calitatea gândului pe cere îl întreţinem determina calitatea gândului care va fi radiată de acest soare, iar caracterul gândului pe care mintea conştientă îl întreţine va determina caracterul gândului pe care acest soare îl va radia, natura gândului întreţinut de conştient va determina natura gândului pe care soarele îl va radia şi în consecinţă va determina natura experienţelor care vor rezulta.

13. Este evident că tot ceea ce avem de făcut este să lăsăm lumina noastră să strălucească; cu cât vom radia mai multă energie cu atât mai rapid vom fi capabili să transmutăm condiţiile nedorite în surse de plăcere şi profit. Întrebarea importantă este cum să facem acesta lumina să strălucească; cum să generăm această energie.

14. Gândurile non-rezistente expandează Plexul Solar; gândurile rezistente îl contractă. Gândurile plăcute îl expandează; gândurile neplăcute îl contractă. Gândurile de curaj, putere, încredere şi speranţa vor produce o stare corespondenţă, dar cel mai şiret inamic al Plexului Solar care trebuie absolut distrus, care nu dă nici o posibilitate luminii să strălucească, este frică. Acest inamic trebuie distrus complet; trebuie eliminat; trebuie expulzat pentru totdeauna; el este norul care acoperă soarele, care cauzează negura permanentă.

15. Acesta este diavolul personal care face că oamenilor să le fie frică de trecut, prezent şi viitor; frică de ei înşişi, de prieteni şi de inamici; frică de orice şi oricine. Când frica este efectiv distrusă complet, lumina ta va străluci, norii se vor risipi, iar tu vei găsi sursa puterii, energiei şi vieţii.

16. Când îţi dai seama că tu eşti una cu puterea Infinită şi când poţi realiza conştient acesata putere printr-o demonstraţie practică a abilitaţilor tale de a depăşi orice situaţie adversă doar prin puterea gândurilor tale, nu mai ai nimic de ce să te temi. Frica va fi distrusă iar tu vei intra în posesia drepturilor care sunt ale tale prin naştere.

17. Atitudinea noastră mentală faţă de viaţă determina experienţele cu care ne intelnim. Dacă nu ne asteptem la nimic, vom avea nimic. Dacă cerem mult, vom primi cea mai mare porţie. Lumea este dură numai în condiţiile în care nu reuşim să ne afirmăm. Critică lumii este amară numai pentru cei care nu reuşesc să facă loc ideilor lor. Este frică de a fi criticat care face că cele mai multe idei să nu ajungă să vadă lumina zilei.

18. Cel care ştie că posedă un Plex Solar nu va avea teamă de critică sau de nimic altceva. El va fi atât de preocupat să radieze curaj, încredere şi putere; va anticipa succesul prin atitudinea sa mentală; va sfărâma barierele în mii de bucăţi şi va sări peste prăpastia fără fund a îndoielii şi ezitării, în care frică îşi aşterne calea.

19. Realizarea faptului că putem conştient radia sănătate, putere şi armonie ne va ajuta să înţelegem că nu există nimic de care să ne fie frică pentru că suntem conectaţi cu Puterea Infinită.

20. Această cunoaştere poate fi obţinută numai printr-o aplicare practică a acestei informaţii. Învăţăm făcând; prin practica, atletul devine puternic.

21. Pentru că acesta afirmaţie este de o importanţă considerabilă am să o explic în mai multe moduri astfel încât să înţelegi întreaga ei semnificaţie. Dacă eşti înclinat spre religie, aş spune că trebuie să-ţi laşi lumina să strălucească. Dacă mintea ta este înclinată spre ştiinţele biologice aş spune că trebuie să-ţi trezeşti Plexul Solar, iar dacă preferi o interpretare strict ştiinţifică aş spune că trebuie să-ţi influenţezi subconştientul.

22. Ţi-am spus deja care va fi rezultatul acestei influenţări. Aceasta este metoda de care eşti tu interesat acum. Ai învăţat că subconştientul este inteligent şi creativ şi că răspunde la voinţa minţii conştiente. Care este deci metoda cea mai naturală de a influenţa subconştientul? Concentrarea mentală asupra obiectului dorinţei tale; când te concentrezi, impresionezi subconştientul.

23. Aceasta nu este singura cale, dar este o cale simplă şi eficientă, cea mai directă, în consecinţă, cea mai sigură în a-ţi aduce rezultate. Este metodă care aduce rezultate atât de extraordinare încât unii pot spune că sunt miracole.

24. Aceasta este metoda prin care toţi marii inventatori, marii finanţişti, oameni de stat au fost capabili să convertească forţă invizibilă şi subtilă a dorinţei, credinţei şi încrederii în fapte concrete, tangibile ale lumii obiective.

25. Subconştientul este parte a minţii Universale. Mintrea Universală este principiul creativ al Universului; partea trebuie să fie de acelaşi tip şi calitate cu întregul. Aceasta înseamnă că puterea să creativă este absolut nelimitată; nu este legată de trecut sub nici o formă şi în consecinţă nu există nici o matrice pre-existenta care să se aplice acestui principiu constructiv.

26. Am văzut că subconştientul răspunde voinţei noastre conştiente ceea ce înseamnă că puterea creativă nelimitată a Minţii Universale se află sub controlul minţii conştiente a individului.

27. Când vei aplica practic acest principiu, în conformitate cu exerciţiile date în lecţiile anterioare, este bine să-ţi aminteşti că nu este necesar să conturezi metodă prin care subconştientul va produce rezultatele pe care le doreşti. Finitul nu poate informa Infinitul. Trebuie doar să spui ce doreşti, nu cum o să obţii acel lucru.

28. Tu eşti canalul prin care nediferenţiatul devine diferenţiat, iar această diferenţiere se realizează prin dobândire. Este nevoie doar de recunastere pentru a pune cauzele în acţiune, pentru a obţine rezultate în conformitate cu dorinţa ta, iar aceasta se poate realiza pentru că Universalul poate acţiona prin Individ şi Individul poate acţiona numai prin Universal; sunt una şi aceeaşi.

29. Pentru exerciţiul din această săptămână am să-ţi cer să mergi cu un pas mai departe. Vreau nu numai să stai perfect nemişcat şi să-ţi inhibi toate gândurile pe cât posibil dar să te şi relaxezi, lasă-ţi muşchii să fie în condiţia lor normală; aceasta va înlătura presiunea de pe nervi şi va elimina tensiunea care produce frecvent epuizare fizică.

30. Relaxarea fizică este un exerciţiu voluntar şi are o mare valoare, ajuta sângele să circule liber de la creier la corp.

31. Tensiunile conduc la nelinişte mentală şi activitate anormală a minţii; produc îngrijorare, teamă, grijă şi anxietate. Relaxarea este deci o necesitate absolută pentru a permite facultăţilor mentale să se bucure de cea mai mare libertate.

32. Practică acest exerciţiu cât mai complet posibil, determina metal că vei relaxa fiecare muşchi şi nerv până când te vei simţi liniştit şi odihnit şi în pace cu tine şi cu lumea.

33. Plexul Solar va fi atunci pregătit să funcţioneze, iar tu vei fi surprins de rezultat.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>