UMBRA, Polul întunecat al sufletului

Category: Dezvoltare spirituala Comments: One comment

adrian-nuta-umbra-polul-intunecat-al-sufletului

Universul ne dirijează întotdeauna spre acele medii şi persoane sau creează exact acele circumstanţe în care putem experimenta ceea ce încă nu acceptăm în noi înşine, dar a sosit timpul să o facem. Este ca şi cum inteligenţa cosmică ar fi tot timpul cu ochii pe noi, punându-ne constant în faţa sarcinilor noastre de dezvoltare. Şi de ce atâta neodihnă şi chin? Pentru că doreşte să ne împingă spre totalitate, adică spre acel nivel de integrare lăuntrică pe care psihologia analitică mai întâi şi terapia experienţială a unificării, mai apoi, l-au numit Sinele.

Ce înseamnă asta mai concret? Ce sunt acelea sarcini de dezvoltare? Cum adică aspecte neasumate sau respinse din noi înşine? Să-ţi dau câteva exemple!

Dacă eşti un tip care încearcă tot timpul să fie calm. Refuzându-ţi astfel furia, vei atrage oameni furioşi în viaţa la. Aceşti oameni vor oglindi ceca cc tu conţii în inconştient, dar te căzneşti să reprimi. Ei sunt exact ca nişte oglinzi, dar nu ale Eului tău conştient, ci ale psihicului tău inconştient. Cu cât apărările tale sunt mai puternice, cu atât vor fi create situaţii de viaţă în care tu să fii mai apropiat de asemenea oameni. Astfel, fără voia ta, te poţi trezi cu un şef său coleg de birou irascibil şi chiar violent, după cum te poţi îndrăgosti de o persoană foarte liberă în manifestarea furiei. Dacă eşti căsătorit şi ai o familie, s-ar putea să constaţi la soţie sau la unul din copiii tăi ieşiri necontroiate, inexplicabile.

Dacă eşti cineva care nu acceptă eroarea sau imperfecţiunea, vei atrage spre tine persoane sau întâmplări care te vor scoate din minţi, deoarece numitorul lor comun va fi greşeala, uneori chiar greşeala flagrantă. Este felul în care Universul te obligă să trăieşti experienţa acestui aspect neasumat din tine însuţi, anume propria ta tendinţă de a confunda ceva, de a te încurca, a ft inexact sau a o da în bară.

Tendinţa pe care o blochezi inconştient se activează puternic în afara ta, făcându-te conştient de ea, doar că la cei din jur.

Dacă ai o pulsiune sexuală peste medie, pe care o cenzurezi, ştii ce se va întâmpla? Ai ghicit! În viaţa ta vor apărea oameni care par să nu se gândească decât la sex şi când vei deschide televizorul, o vei face exact în mijlocul unei scene „fierbinţi”. Latură pe care ţi-o respingi te asaltează din exterior, sub cele mai diferite forme. Nu e exclus să ai parte şi de ceva exhibiţionişti, mesajul lor fiind: „Iată ceva la care tu refuzi să priveşti!”

Dacă încerci din răsputeri să fii o persoană educată şi politicoasă, care nu înjură niciodată, te vei pomeni lucrând într-un mediu populat de persoane îndelung exersate în această nobilă artă. Fără să vrei vei auzi expresii şi aranjamente lingvistice care nu ţi-ar fi trecut niciodată prin neprihănitul căpşor. Dacă prietenul tău nu se va dovedi un bun cunoscător al limbajului suburban, prietenii lui vor compensa din plin aceasta. Dacă nu eşti conştient de propria tendinţă de a-i judeca pe alţii, vei constata stupefiat că asta pare a fi singura ocupaţie a celor din jurul tău. fi vei admonesta, probabil, numai pentru a te descoperi citind articole sau urmărind emisiuni TV a căror preocupare centrală este să analizeze şi să judece viaţa contemporanilor tăi.

Aş putea să mai dau zeci de exemple, dar contez pe inteligenţa ta, nu degeaba team atras către lectura acestei cărţi. Pentru că veni vorba, şi ca să închei cu un exemplu personal, din clipa în care cei din jur mi-au semnalat monumentele de prostie dinăuntrul meu, m-am nimerit în postura fericită de a încerca să fac ceva. (încă mai încerc, aşa că iartă-mi nepriceperea, neştiinţa sau incompetenţa pe care le sesizezi.

Nu sunt şi eu decât o biată oglindă. 🙂

Autor: Adrian Nuta – UMBRA, Polul întunecat al sufletului

Recomandăm următoarele articole:
Ştiinţa educaţiei
Fascinaţia miraculosului
Bucuria de a iubi
Profetul libertăţii

One comment to UMBRA, Polul întunecat al sufletului

  • DANIELA  says:

    🙂 Nu sunt o biată oglindă, am fost! :), că nu știam ce fac. Acum oglindesc și nu mai contează ce-mi arăți, căci știu de unde scoți porumbeii. Dumnezeu nu stă cu ochii pe cineva, ne vede pe toți la fel, părți din El. Că noi ne jucăm de-a v-ați ascunselea, e alt ceva. Până la un moment dat, atragi exact ce nu accepți în tine, dar vine vremea când tot mai vin mascații la tine, deși tu nu mai atragi pe cei asemenea ție… ei vin acum din alt motiv… și dacă nu știi acest unic motiv, atunci te vei întoarce la faza de biată oglindă 🙂

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>