Meditatia

Category: Dezvoltare spirituala Comments: No comments

Voiam sa ma apuc sa scriu seria de articole privind meditatiile. Cum te conectezi la ingeri, cum meditezi asupra iubirii, etc. Dar m-a pocnit o dilema. Vorbim despre meditatie, dar oare cati stiu ce inseamna asa ceva? Ori cati practica meditatia intr-o forma care sa le aduca rezultate? Sper ca, prin acest articol, sa aduc un pic de lumina asupra acestui subiect.

Inainte sa aflam ce inseamna, ar trebui sa stim cat de veche este notiunea. Ei bine, era folosita in preistorie, primele scrieri apar in Biblie (si dateaza cam din 1400 IH), iar Vedas-urile hinduse fac referire la meditatie ca o practica intalnita in 1500 IH.

O prima definitie a meditatiei (data mai ales de ‘profani’) este: meditatia este o stare de relaxare a trupului si mintii. Da, dar doar la prima vedere. Meditatia inseamna mult mai mult, dupa cum o sa aflam in continuare.

A medita inseamna a gandi, a contempla. De acord, dar este mult prea vaga notiunea. Cum? La ce? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem.
Din punctul meu de vedere, meditatia este o practica (sau o suita de practici) prin care practicantul se concentreaza asupra unui gand sau unei stari. Meditatia asupra unui gand implica gandire, dar aproape la nivel de subconstient.

Fizic, e greu ca cineva sa iti spuna ce se intampla. Este clar o stare de relaxare, incepand de la nivelul muschiilor si coborand pe masura ce inveti sa meditezi pana la nivel de celula. In primul rand as putea spune ca este o stare de liniste si calm. Stiintific, s-au demonstrat rezultate incredibile cu privire la modificari ale metabolismului, presiunii sanguine, diferite schimbari ale corpului si, cel mai important, activari la nivelul creierului. Principala modificare este frecventa impulsurilor electrice emise de creier (brain cycles), care poate fi masurata foarte usor cu EEG.

Orice creier are urmatoarele moduri de lucru, daca pot sa ma exprim asa, in functie de aceasta frecventa:

Gama – creierul emite pulsuri intre 25Hz si 100Hz (la oameni limita maxima e undeva la 50Hz). Este asa numita stare de ‘constiinta permanenta’, de hiperactivitate, in care toate simturile sunt activate la maxim. Una din imprejurarile in care aceasta stare apare este cea de pericol, sau de frica. Frecventa la inceputul gamei (sa zicem la 30hz) pot fi date si de o stare de agitatie, stress.

Beta – starea normala, cu o frecventa intre 13 si 25Hz. Este starea noastra uzuala, de zi cu zi.

Theta – intre 4 si 7 Hz. Este acea stare intre constient si somn sau starea de atipeala.

Delta – intre 0.1 si 4Hz sau somn profund. Este momentul in care constientul se uneste cu subconstientul, apar visele si premonitiile.

Alfa – starea de relaxare (intre 8 si 12 pulsuri pe secunda). Aparent, a fost identificata ca un mecanism de inactivitate, dar testele recente au arat ca este vorba de mai mult. Cand creierul intra in stare alpha, incep sa se inchida suprafete ale cortexului care nu sunt necesare si se activeaza cele resposabile de comunicare. Starea de alfa este redusa daca ochii sunt deschisi (atunci creierul incepe sa rezoneze spre Beta) sau daca apare senzatia de somn (rezonanta catre Theta).

Citeste articolul integral aici

Recomandam urmatoarele articole:
Meditatia
Meditația – câteva sfaturi
J. Donald Walters – Meditaţia pentru începători

J. Donald Walters – Meditaţia pentru începători

Tags:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>