Inteligenta emotionala

Category: Dezvoltare spirituala Comments: One comment

Motto: “Oricine poate deveni furios – e simplu. Dar sa te infurii pe cine trebuie, cat trebuie, cand trebuie, pentru ceea ce trebuie si cum trebuie – nu este deloc usor.” – Aristotel

Cu totii avem personalitati diferite, dorinte si nevoi diferite, cat si diferite feluri prin care ne aratam emotiile, iar a naviga printre toate acestea necesita tact si iscusinta – in special daca ne dorim sa avem succes in viata. Aici este locul in care inteligenta emotionala devine importanta. Aceasta reprezinta abilitatea de a-ti recunoaste emotiile, a intelege ce vor sa-ti comunice, si a realiza in ce fel emotiile tale ii afecteaza pe cei din jur. Inteligenta emotionala, de asemenea, implica perceptia ta asupra celorlalti: cand intelegi cum se simt, poti administra relatiile intr-un mod eficient.

Capacitatea de a ne exprima si controla emotiile este importanta, dar este abilitatea noastra sa intelegem, sa interpretam si sa raspundem emotiilor celorlalti. Imagineaza-ti o lume in care nu ai putea intelege cand un prieten este trist sau cand un angajat este furios. Psihologii fac referire la acesta aptitudine ca fiind inteligenta emotionala, si unii experti chiar sugereaza ca este mai importanta decat IQ-ul (inteligenta umana) unei persoane.

Inteligenta emotionala se refera la abilitatea de a percepe, controla si evalua emotii. Unii cercetatori sustin ca inteligenta emotionala poate fi invatata si consolidata, in timp ce altii sustin ca este o caracteristica innascuta.

Incepand cu anul 1990, Peter Salovey si John D. Mayer au condus cercetari in acest domeniu si au propus un model care identifica 4 factori diferiti ai inteligentei emotionale:

1. Perceperea emotiilor: Primul pas in intelegerea emotiilor este perceperea lor clara. In multe cazuri, aceasta poate include semnale non-verbale, precum limbajul trupului si expresia faciala.

Citeste articolul integral aici

Recomandam urmatoarele articole:
Omul care nu credea in iubire – povestire extrasa din “Arta de a iubi” de Don Miguel Ruiz
Don Miguel Ruiz – Omul care nu credea in iubire
DESPRE VINDECARE
Viata secreta a emotiilor
Mandala – cercul sacru

One comment to Inteligenta emotionala

  • […] Recomandam urmatoarele articole: – Greșelile – Inteligența Cosmică ne lasă timp să le îndreptăm – INTELIGENȚA INIMII – Adevărata inteligență – este un izvor de uimire, ne face să vedem totul ca întâia oară – DESPRE INTELIGENȚĂ – Inteligenta emotionala […]

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>