DESPRE SCHIMBARE

Category: Dezvoltare spirituala Comments: No comments

despre schimbare

Suferințele, grijile și nevoile cu care tot mai mulți dintre noi ne confruntăm zi de zi, într-o societate pe care deseori o considerăm ostilă, are la bază percepții și atitudini care și ele sunt deseori ostile și pline de ură. De aceea, consider ca schimbarea, este o procedură de durată și ea ține de conștientizarea nevoii de schimbare a fiecăruia dintre noi. Ea depinde de nivelul de trezire spirituală a fiecăruia dintre noi, și de viteza de adaptare la factorii de mediu, prin agilitatea cu care dezvoltăm noi abilități și evoluăm la nivel individuală (ca atitudine, mentalitate și caracter) și prin învingerea rezistenței la schimbare. Cu o conștiință trează, prin înțelegere și claritate și prin puterea experienței dobândite, putem multiplica percepții sănătoase, dominate de moralitate, etică și cumpătare, răspândind modele de viață și valori, care odată înțelese, pot fi asumate atât perceptual, cât și prin atitudine, și de cei mulți, care azi încă sunt copleșiți de temeri, griji și nevoi.

În esență, toate relele, consecințele și percepțiile noastre negative și neajunsurile vieți pe care le trăim, izvorăsc din temeri. Indiferent dacă vorbim de neîmpliniri financiare, de nevoi nesatisfăcute, de egoism și lăcomii materiale, de insuficiente materiale, de insecuritate fizica, profesionala sau locativa, de supărări și frustrări, de ură, invidii, vanități, orgolii sau de judecați subiective de valoare, de critici ori de învinuiri și condamnarea celor care nu intră în “șabloanele” așteptărilor noastre…toate au la bază temerile noastre inconștiente. Ele se manifestă prin suferințe emoționale (stări de anxietate, traume, depresii, etc) și izvorăsc din carențe spirituale. Carențele de educație bazată pe modele și valori, lipsa de onestitate și caracter, lipsa credinței și a iubiri, îndepărtarea de valorile morale și de etică, lipsa de scrupule și proliferarea nonvalorilor pe toate treptele societății (doar pentru obținerea unor privilegii și satisfacerea unor lacomii materiale tot mai mari, deseori în detrimentul celorlalți)… au generat în oglinda propriului nostru suflet și caracter, societate în care trăim.
De fapt, trăim propriile noastre consecințe, într-o societate a frici, a orgoliilor, a lăcomiei, a egoismului, a imoralității, a fățărniciei, a insuficiențelor materiale, a lipsei cumpătării, a culturii interesului și a nonvalorii, a lipsei de prețuire și de recunoaștere a valorii, a suferințelor și a neîmplinirilor… în care cei muți sunt împinși la disperare, prin insuficiențe sau prin goana inconștientă a acumulărilor materiale (fără să ne pese de sufletele celor pe care uneori voit sau inconștienți călcăm)… Ne învârtim într-un cerc vicios al propriei neputințe de schimbare, orbiți de interese personale și ale celor care ne programează și manipulează nevoile pentru binele lor. Trăim pe calea firii, într-o societate în care cei muți au ajuns la disperare…, și lipsiți de speranțe și certitudini s-au resemnat.
Ceea ce temerile noastre oglindesc, este neputința de a ne trezi la conștientizare în mod individual, pentru a înțelege și a produce schimbarea în intimitatea propriilor noastre gânduri, atitudini și acțiuni, învățând să prețuim tot ceea ce suntem, avem și facem, și astfel, recunoștința noastră să se răsfrângă benefic asupra celorlalți, prin prețuirea valorii lor. Doar prin puterea exemplului personal, prin învățare și prin dobândirea înțelegerii și a conștientizării (dualității și cauzelor consecințelor nefavorabile ale vieții), putem deveni precum vrem să vedem lumea în care trăim. Iar apoi, odată cu metamorfozarea ființei noastre, manifestată prin regăsirea echilibrului vieții (între nevoile trupului și spirit, trăind liniștea și pacea sufleteasca a unei vieți ecologice și prospere, manifestă prin cumpătare și iubire, și prin valori morale și etice), să ne dăruim binelui celorlați, prin deschidere, încredere, empatie, iubire, entuziasm și pasiune.
Pentru schimbare și evoluția sinelui nostru superior, este esențial să învățăm să conștientizăm și să înțelegem nevoia de a ieși din carapacea îngustă a minții (dominată de convingeri și crezuri potrivnice), a unui ego lăuntric, lacom și vanitos, ce zace în colivia aurită a minții, pentru a ne trezi conștiința prin schimbare de percepție și atitudine. Să înțelegem că suntem unici ca ființe, dar identici, că suntem interdependenți interconectați, și că ne aflăm în mod firesc, în faze diferite de evoluție, percepție și conștientizare. Cei ce se află înaintea noastră, sunt cei ce ne pot călăuzi, pentru ca la rândul nostru să să-i sprijinim și să-i călăuzim pe cei ce încă nu pot vedea cu claritate, cauzele efectelor propriilor consecințe nemulțumitoare, pentru a le schimba…, dar doresc schimbarea.

Autor: Sandor Kasza

Recomandam urmatoarele articole despre schimbare:
SCHIMBAREA ÎN VIAŢĂ – POVARĂ SAU PROVOCARE?
Schimbarea mentalitatii despre meditatie – Metode practice
1.6 Schimbarea trecutului – Stefano Elio D’Anna – Scoala Zeilor – Capitolul 1: Întâlnirea cu Visătorul
Legatura intre gandirea pozitiva si vindecarea naturala

Tags:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>