Despre oamenii “toxici”

Category: Dezvoltare spirituala Comments: 6 comments

oameni toxici

Sunt unii oameni in jurul nostru care, prin atitudinea si comportamentul lor, ne fac rau sau ne fac sa ne simtim rau.
Ei sunt acei oameni care iti spun:
– ca nu poti, ca esti prea visator si sa revii cu picioarele pe pamant
– cei care iti ignora sentimentele, nu le pasa de ceea ce doresti tu
– cei care asteapta de la tine sa faci asa cum doresc ei si ca sa se asigure ca le corespunzi intereselor lor egocentrice folosesc manipularea si santajul emotional
– oamenii egoisti, care doar iau de la tine si nu iti dau nimic in schimb
– oamenii rautaciosi, barfitori, agresivi, negativisti sau cei care sunt mereu “gica contra”
– cei care pozeaza in victime neajutorate si iti cer sa faci pentru ei ceea ce ei de fapt nu au chef sa faca
– cei care nu-ti respecta granitele si limitele personale, iti incalca teritoriul sau personalitatea – adica cei care nu te respecta
– oportunistii care se folosesc de tine de cate ori au ocazia
– oamenii care te mint
– cei care iti inseala increderea repetat si cei care te tradeaza atunci cand au ocazia
– oamenii care te invidiaza sau le este ciuda pentru reusitele tale
– cei care pe fata iti zambesc si iti spun ca iti sunt prieteni, insa pe la spate te saboteaza
– cei care iti dau sfaturi fara sa le ceri, spunand sa faci asa cum spun ei pentru ca iti vor binele… desi lucrurile nu stau asa
– cei care iti spun ca stiu mai bine decat tine ce trebuie sa faci tu cu viata ta
– cei care vin si iti spun ce au spus altii despre tine si apoi se bucura in secret cand tu intri in conflict cu acea persoana
– cei care vor sa te domine prin agresivitatea lor
– si lista poate continua…
Acesti oameni recurg la comportamentele pe care le-am enumerat mai sus pentru ca le permiti. Daca tu nu le vei mai da ocazia sa-ti faca rau si cu totii au face asta, in timp ei vor fi nevoiti sa-si revizuiasca comportamentele si atitudinea pentru ca altfel ar fi marginalizati.
Ca sa facem lucrurile clare: cei care au aceste comportamente nu te iubesc, nu te respecta, nu iti sunt prieteni si nici nu iti vor binele. Ei au probleme nerezolvate cu ei insisi, nu si le cunosc sau nu si le accepta, insa le aduc in relatiile lor interumane. Faptul ca tu ii accepti in continuare in preajma ta, nu face decat sa le intareasca aceste comportamente si atitudini disfunctionale.
Indiferent care este natura relatiei tale cu o astfel de persoana – fie ca iti este ruda, prieten, partener de cuplu, prieten din copilarie, coleg sau o persoana care a intrat recent in viata ta – cel mai bine pentru tine este sa te distantezi de ea.
Iubeste-te si pretuieste-te suficient de mult incat sa nu le mai permiti oamenilor sa se poarte cu tine intr-o maniera care iti face rau sau care te face sa te simti rau – devalorizat, nerespectat, manipulat, s.a.m.d.
Odata ce inlaturi aceste persoane din viata ta, vei avea locuri libere pentru cei care merita cu adevarat sa iti fie alaturi in aceasta calatorie fascinanta – viata ta!

Autor: Ursula Sandner

Tags:  

6 comments to Despre oamenii “toxici”

 • AnAnasha  says:

  Daca o persoana care are acest caracter , este o persoana cu care convietuiesti, sange din sangele tau , cum procedezi ?

 • Magda  says:

  Nu sunt de acord, oamenii asa-zis toxici se schimba sau se indeparteaza singuri prin schimbarea atitudinii proprii. Raman cei care au un rol bine definit in dezvoltarea fiecaruia din noi, ei ne provoaca sa fim “true to ourselves” tot timpul, si ne obliga sa evoluam, prin provocarile la care ne supun. Jumatate din prietenele mele au acesti oameni in birou in fiecare zi, au unul din parinti asa, sau partener. E gresit sa crezi ca ai putea prin fuga de o situatie sau o persoana sa rezolvi ceva. Evitarea duce la confruntarea cu aceste probleme sau persoane la nesfarsit, in forme mult mai dificil de rezolvat.

  • un om  says:

   @ Magda>
   Excelent punct de vedere!
   Dacă nu ar exista aceste provocări nu am ști ce aspecte mai avem de acceptat la noi înșine și nu am avea sistem de referință pentru oamenii pe care îi numim buni.
   Nu spune nimeni să consumăm energia stând în preajma lor, însă putem înțelege și onora rolul pe care aceștia îl joacă în “filmul” nostru, oglindindu-ne ce e de oglindit. 🙂

 • Guru  says:

  Magda, iti respect parerea si iti multumesc pentru comentariu.
  Provocarile la care ne supun acesti oameni nu merita consumul nostru de energie. Din pacate, inca exista multi oameni care au astfel de comportamente, deoarece ele nu sunt sanctionate de cei din jur. Insa, sunt de asemenea si multe persoane care cauta evolutia personala, care traiesc in acord cu frumosul si binele din interiorul lor si au ganduri, atitudini si comportamente care fac cinste umanitatii. Si… sunt din ce in ce mai multi … si consider ca ar trebui sa ne apropiem din ce in ce mai mult fata de acesti oameni (doar in cazul in care si noi cautam evolutia personala, in cazul in care dorim sa traim in acord cu frumosul si binele din interior)

 • DANIELA  says:

  Din experiența acumulată pot spune că de nu sunt plină de iubire și de liniște la întâlnirea cu un adormit pe 2 picioare, părăsesc terenul de joacă. Însă, atunci când sunt centrată, adică acasă 🙂 în mine, spun stop acelui om și îi comunic cum mi-ar plăcea să comunică… adică, cât se poate pe considerație și repsect reciproc… pentru că orice om care are caracteristicile de mai sus, nu este în iubire! Nu-l schimb eu! Cel mult, poate vedea starea mea senină și detașarea mea și atunci, virală fiind eu nu el, relația dintre noi doi se schimbă. 90% din relațiile potențial disfuncționale s-au armonizat în varianta asta.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>