Cartea Secretelor

Category: Cartea zilei Comments: No comments

cartea secretelor

Fiecare om are propriul său centru, dar nu trăieşte în el – trăieşte în afara lui. Ceea ce duce la tensiune interioară, la frământare continuă, la angoasă. Nu vă afl aţi unde ar trebui să fiţi; vălipseşte echilibrul. Iar dezechilibrul stă la baza tuturor tensiunilor mintale. Dacă depăşeşte nişte limite, înnebuneşti. Nebun este acela care şi – a ieşit cu totul din fire. Iluminatul este opusul unui nebun. El este centrat în el însuşi. Voi vă aflaţi undeva la mijloc, între cele două situaţii. Încă nu aţiieşit total din voi înşivă, dar nici nu sunteţi în centrul vostru. Vă mişcaţi undeva la mijloc.

Uneori, vă îndepărtaţi foarte, foarte mult, deci aveţi momente când sunteţi temporar nebun. În mânie, în sex, întoate direcţiile în care v-aţi dus prea departe de voi înşivă, sunteţi, temporar, nebuni. În acelemomente, nu este nici o deosebire între voi şi un alienat mintal. Diferenţa constă numai în faptul că nebunia lui este definitivă, în timp ce a voastră este temporară. Voi vă reveniţi. Când sunteţi furioşi,ajungeţi în starea de nebunie, dar nu este o stare permanentă. Din punct de vedere calitativ, nuexistă nici o diferenţă, diferenţa este numai cantitativă. Calitatea este aceeaşi, deci, uneori, atingeţinebunia; alteori, când sunteţi relaxaţi, total în largul vostru, vă atingeţi şi centrul. Acelea sunt momente fericite. Se petrec şi ele. Atunci sunteţi întocmai ca şi Buddha, ca şi Krishna, dar numai
pentru o clipă. Nu rămâneţi acolo. Căci, în momentul în care vă daţi seama că sunteţi fericiţi, deja v-aţi mişcat de acolo. Durează atât de puţin, încât până când aţi recunoscut fericirea, ea a şi trecut.

Pendulăm permanent între aceste stări, dar această mişcare este periculoasă. Este periculoasă pentru că nu vă puteţi crea o imagine proprie, o imagine propriestabilă. Nu ştiţi cine sunteţi. Dacăoscilaţi permanent între nebunie şi propriul vostru centru, dacă aceastămişcare este constantă, nuputeţi avea o imagine solidă despre voi înşivă. Veţi avea o imagine lichidă. Şi atunci nu veţi şti cinesunteţi. Este foarte dificil. Din cauza aceasta vă temeţi chiar şi când aşteptaţi momente de fericire, şiatunci vă fixaţi undeva la mijloc.

Extras din OSHO – CARTEA SECRETELOR
Pentru a comanda cartea click aici

Autor: OSHO

Recomandam urmatoarele articole:
DESPRE SECRETELE TRANSFORMĂRII CONȘTIINȚEI
ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE
Intelepciune si inteligenta – Secretul polaritatii
Iubire, înţelepciune şi adevăr (Gura, urechile şi ochii)
Ajutoare – pe care le primim sau le oferim

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>